İhracattaki büyüme sürüyor

01.07.2003 - 14:58 | Son Güncelleme :

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Haziran ayında ihracat yüzde 39.1 artışla 3 milyar 829 milyon 549 bin dolar olarak gerçekleşti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye Cumhuriyeti için kaynak üretmekten gurur duyduklarını, ancak bu kaynakların çarçur edilmesini istemediklerini bildirdi. Satıcı, ihracat rakamlarını açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, ´´Sevinerek, çok sevinerek bildiriyoruz ki Türkiye ihracatını 2003 yılının ilk altı ayında 2002´nin ilk altı ayına göre gerçek bir rekor kırarak tam yüzde 34.6 artış sağlamıştır´´ dedi. Bu rakamda emeği geçen herkesi kutladıklarını, başarılarının devamını dilediklerini belirten Satıcı, ihracatçının görevini yaptığını, tüm sorunlarına rağmen mücadelesine devam ettiğini dile getirdi.

KAYNAK ÜRETMEKTEN GURURLU VE ONURLUYUZ
İhracatçının 2002 yılına oranla yüzde 39.1 daha fazla döviz getirerek, Türkiye´nin cari dengesine hayati öneme sahip bir katkıda bulunduğuna dikkat çeken Satıcı, Türkiye´nin borç ödeme gücünü arttırdığını, Türkiye´nin kredi notunu yükselttiğini, bunu yaparken dene enflasyonu tetiklediğini, ne de fiyat istikrarına zarar verdiğini, istihdam, vergi, moral ve gelecek ürettiğini ifade etti.

TİM Başkanı Satıcı, şöyle devam etti: ´´İhracatçı bunu yaparken yüksek fiyatla enerji satın alarak hantal devletin ürettiği kamu açıklarına vergi payı veriyor. Örneğin, Kanada´da kendisi ile yüksek teknolojiesteği ile kıyasıya rekabet eden meslekdaşından 6 cent daha fazla ödeyerek yapıyor bunu. Uzun yıllar boyunca hortumlanmış SSK kasalarını dengelemek, paramparça edilmiş güvence şemsiyelerini onarmak için rakiplerinden daha fazla istihdam yükü çekiyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti için kaynak üretmekten gururlu ve onurluyuz. Ancak bu kaynakların çarçur edilmesini istemiyoruz. Enerji için bedel öderken birilerinin cebini doldurmaktan, finansman için ödediğimiz maliyetin batan bankalar yolu ile uçup gitmesinden tabii kibüyük bir acı duyuyor ve infiale kapılıyoruz.´´ Tüm bunlara rağmen altı aydır hiç öfke ile konuşmadıklarını, sağduyularını koruduklarını, her seferinde hükümetlerle kavgasız, gürültüsübir ilişki geliştirdiklerini aktaran Satıcı, ´´Yalnızca ihracatın ve ihracatçının çıkarlarını değil, Türkiye´nin çıkarlarını savunduk ve Türkiye´den yana olduk. Bilgi vermeye ve uyarmaya çalışmakdiyalogumuzun temeli oldu´´ dedi.

´´59. HÜKÜMETTEN ÇOK ŞEY BEKLİYORUZ´´
Tek parti iktidarı olan 59. hükümetten çok şey beklediklerini, başarılı olmasını istediklerini ifade eden Satıcı, ´´Üretenin, ihraç edenin karşı karşıya bulunduğu sorunlar 59. hükümet tarafından çözüldükçe desteğimizi, iş uzadıkça eleştirilerimizi artıracağız´´ diye konuştu. Önümüzdeki dönemde ilk altı ayda yakaladıkları başarıyı sürdürmelerinin zor gözüktüğünü dile getiren TİM Başkanı, ´´Verimsiz olduğumuz için değil, iyi satamadığımız için değil, çok çalışamadığımız için değil, yalnızca satış yaptığımız fiyatlar ile satışa devam ettiğimizde zarar edeceğimiz için, Türkiye parasını doğruyönetemediği için´´ ifadesini kullandı. Şubat ayında 1 milyon 650 bin liradan alınan siparişin dövizinin 1milyon 425 bin liraya bozdurulduğuna ve oluşan zarara dikkat çeken Oğuz Satıcı, ´´Bir meslek örgütü olarak TİM aynı dönemde Hazine kağıdıalanın bugün dolar bazında net yüzde 35 kazandığı bir ortamda, üyelerinden başlayarak Türkiye kamuoyuna ne mesaj vermelidir? (Zararına da olsa ihracat yapın) mı?´´ dedi.

TÜZMEN´E DESTEK
Konuşmasında, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen için ´´Türkiye ihracatı için büyük bir şans´´ nitelemesinde bulunan Satıcı, şöyle konuştu: ´´Sayın Tüzmen´in dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı olarak aşırı değerli TL´nin Türkiye´ye nelere mal olacağını bilen birisi olarak bu konunun hassasiyetini belirtmesinden daha doğal bir şey olamaz. İhracatın ithalatı karşılama oranı düştükçe -ki düşmektedir- süreçkontrol edilebilir ve sürdürülebilir olmaktan çıkar. Buna ister rasyonel gerekçelere dayanmaya değerlenme deyin, isterseniz demeyin. Sonuç aynı kapıya çıkar. Türk parası hızla değer yitirir ve devalüasyon gerçekleşir. Türkiye bu gelgiti hak etmiyor.´´ TİM´in bugüne değin yapıcı, uzlaşmacı çözüm üretici bir üslupla konuştuğunu, böyle konuşmaya da devam edeceğini aktaran Satıcı, ´´İğneyi birine batırdığımızda bilin ki çuvaldızı kendimize saplamışızdır. Mevcut sorunların üzerine eklenen bu büyük kur sıkıntısına rağmen Türkiye ihracatçısı ihracatı artırma mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Kur, enerji maliyetleri, yüksek finans ve istihdam maliyetleri yalnızca bizim meselemiz değildir. Üretim, istihdam, iç ve dış pazar hakimiyeti, Türkiye´nin meseleleridir. TİM Türkiye´nin meselelerinde Türkiye´den taraf olmaya ilelebet devam edecektir´´ dedi.

İHRACAT VERİLERİ
TİM verilerine göre, Haziran ayında zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 205.9 büyüme gösterirken, tütün ve fındıkta düşüş gözlendi. İhracatın lokomotif sektöru hazırgiyim ve konfeksiyon 1 milyar dolarlık ihracat tutarına yaklaştı. Kriz sonrası büyük bir sıçrama kaydeden taşıt araçları ve yan sanayi ürünleri ihracatı da yüzde 72.9 artışla 664.7 milyon dolar seviyesine yükseldi. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3267 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0750 Değişim: -0,13%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,82 Değişim: 1,37%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.