``Hükümet herkese eşit mesafede``

04.07.2003 - 15:18 | Son Güncelleme :

Başbakan Yrd. Şener, hükümetin herkese eşit mesafede olduğunu belirterek, piyasanın sağlıklı, ekonominin düzenli işlemesinden yana olduğunu söyledi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, hükümetin herkese eşit mesafede olduğunu belirterek, piyasanın sağlıklı, ekonominin düzenli işlemesinden yana olduğunu söyledi.

Şener, bir grup gazetecinin, İmar Bankası´nın bankacılık işlemleriyapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılması yanında, yönetim ve denetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu´na (TMSF) geçmesine yöneliksorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ´´mevduat sahiplerinin mevduatları ne zaman ödenmeye başlar? Bunun kaynağı nasıl bulunur?´´ şeklindeki sorusuna Şener, mevduatların sigorta kapsamında olduğunu hatırlatarak, ´´Dolayısıyla Fon üçüncü bir banka aracılığı ile bu mevduatların ödenmesini sağlayacaktır. Ama bununla ilgili zamanlama, takvim doğrudan doğruya BBDK aittir´´ yanıtını verdi.

ÇEAŞ ve Kepez´e el konulmasının ardından İmar Bankası sürecinin devam etmesinin, ´´bunun siyasi bir linç olduğu, hükümetin Genç Parti´yi rakip olarak gördüğü, o nedenle bu tür kararlar alındığı yolundaki iddiaların´´ hatırlatılması üzerine de Şener, bu tip eleştirilerin sağlıklı olmadığı kanaatinde olduğunu söyledi.

´´EŞİT MESAFEDEDİR´´
Hükümetin herhangi bir şirket veya sermaye gurubuna lehinde veya aleyhinde bulunması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Şener, şöyle devam etti: ´´Hükümetimiz herkese eşit mesafededir. Piyasanın sağlıklı işlemesinden yanadır. Ekonominin düzenli olarak işlemesinden yanadır. Zaten ekonominin tüm sektörler itibarı ile bankacılık sektörü dahil sağlıklı işleyebilmesi için, gerekli mekanizmalar zaten hukuk düzeni içinde vardır´´.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu´nun (BBDK) bankacılık sektörünün daha sağlıklı olması için sektörün düzenli işleyebilmesi için böyle bir kararı alma ihtiyacı duyduğunu anlatan Şener, BDDK´nın temel görevleri arasında, sektörün düzenlenmesi ve denetlenmesi ile ilgili bir bağımsız otorite olarak, sektörü gözetmek ve sağlıklı zeminlerde yürümesini sağlamak olduğunun bulunduğunu kaydetti.

SİSTEMİN SAĞLIKLI İŞLEMESİ
Hem bağımsız düzenleyici otorite, hem de hükümet açısından önemli olan şeyin sistemin sağlıklı işlemesi olduğuna işaret eden Şener, şöyle dedi: ´´Önemli olan piyasaların düzenli işlemesidir. Ekonominin büyümesive güçlenmesidir. Ama bunun belli bir hukuk düzeni içerisinde yürümesitemel konudur. Bu hukuk düzeni içersinde elbette sapmalar meydana geldiği takdirde ekonomik veriler açısından sağlıklı işleyişi bozabilecek bir takım göstergeler ortaya çıktığında bunun müeyyideleriişlemektedir. Yoksa bu teknik boyutları dışında siyasi mülahazalara bağlı olarak değerlendirmeye çalışmak yanlış olur.´´

MEVDUATA TAM GÜVENCE
´´Mevduatın tamamına 2004 yılı Temmuz ayına kadar güvence gelmesi kararının gerekçesinin´´ sorulması üzerine de Şener, bu kararın, BDDK´nın, sektörün sağlıklı olarak işlemesine yönelik almış olduğu kararlardan bir tanesi olduğunu hatırlattı. Bu kararın mevduat sahipleri açısından önemli bir güveni, garantiyi ifade ettiğini belirten Şener, bunun doğrudan doğruya bankacılık sektörünün sağlıklı işlemesine yönelik olarak düşünüldüğünüsöyledi.İmar Bankası´nın maliyetinin sorulması üzerine Şener, mevduatın sigorta kapsamındaki garanti altında olduğunu hatırlatarak, garanti kapsamındaki mevduatın ödenmesi suretiyle gerçekleştirilecek bir tasfiye sürecinin işleyeceğini belirtti,

OFF-SHORE İÇİN MEVDUAT GARANTİSİ YOK
Bir soru üzerine de Petkim´in özelleştirilmesi ile ilgili olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu´nun kararını verdiğini kaydeden Şener, bunagöre en yüksek teklifi veren yatırımcının Petkim´i alabileceğini, ödemeye ilişkin seçenekler çerçevesinde ilgili yatırımcının isterse Petkim´i alabileceğini bildirdi.

´´ÇEAŞ ve Kepez olayı sonrasında İmar Bankası sürecinin yaşanmasının´´ sorulmasına karşılık da Şener, ´´Aslında bankacılık sektörü, niteliği gereği diğer sektördeki hakim ortağın işleri bağlantı olarak çalışmamalıdır´´ dedi.

Şener, yapılan düzenlemelerde hakim ortaklıkların kredi kullanım ilişkilerine yasada getirilen sınırlamaların bunu sağlamaya yönelik olduğunu ifade etti. ÇEAŞ ve Kepez´in İmar Bankası´na olan kredi borcunun tasfiye süreci içerisinde çözümleneceği belirten Şener, off-shore mevduatlara ilişkinsoru üzerine de, ´´Bankacılık sistemi içersinde off-shore için bir mevduat garantisi bulunmuyor´´yanıtını verdi. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4850 Değişim: -0,17%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9644 Değişim: 0,39%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.436,62 Değişim: 0,55%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.