Hükümet büyüme hedefini yükseltiyor

24.01.2018 - 11:28 | Son Güncelleme :
Hükümet büyüme hedefini yükseltiyor | Ekonomi Haberleri

Hükümet yüzde 5 öngördüğü büyümeyi daha da yukarı çekmek için yeni torba tasarı hazırlıyor.

Piyasanın 2018 ve 2019 yılları için büyüme beklentisi yüzde 4'ün hemen altında bulunurken; ekonomi yönetimi yüzde 5'in altında bir büyümenin "bir seçenek olarak bile değerlendirilmediğini" belirtiyor ve 2018 için yüzde 5 olarak öngördükleri büyümeyi daha da yukarı çekmek için yeni bir torba tasarı hazırlıyor.

OVP'de hem bu yıl, hem de önümüzdeki yıl büyüme yüzde 5.5 öngörülürken, Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilileri yüzde 5 civarında büyümenin "yeterli görülmeyeceğini" net bir şekilde ifade ederek; üretime, istihdama, işverene, reel sektöre yönelik ek destek verileceğine dikkat çekiyorlar.

Haberin Devamı

Reuters'ın her üç ayda bir gerçekleştirdiği ve sonuncusunu geçen tamamladığı 43 kurumun katıldığı ankete göre Türkiye ekonomisinin 2019'da gerçekleştirilecek seçim yılı ve hemen öncesindeki 2018 yılında ortalama yüzde 4'ün altında büyümesi öngörülüyor. Beklenti bu yıl için yüzde 4, önümüzdeki yıl için ise yüzde 3.8 seviyesinde.

##$HABER_1443566$##

Hükümet yetkililerine göre yüzde 4'ün altında kalacak bir büyüme oranı işgücüne katılım da değerlendirildiğinde işsizliği artırır ve beraberinde ekonomide farklı problemleri de getirebilir.

Bu büyüme oranının kabul edilmesi hükümet yetkililerinin söylemiyle "Türkiye'yi geriye götürür ve işsizliği tetikler." Bu nedenle ekonomi yönetimi yatırımları destekleyecek tedbirleri almayı sürdüreceğini ifade ederken, büyümenin OVP hedefinden aşağı gitmesine ise müsaade edilmeyeceğini net bir şekilde belirtiyorlar.

"Ekonomide mevcut durumda ve teknik çalışmalarda büyüme yüzde 5 civarı gözüküyor" diyen bir ekonomi yetkilisi, "Mevcut politikaların devamı ile bile yüzde 5 büyüme sağlanıyor. Ancak seçim öncesi olduğu için zaten daha düşük bir büyümenin kabul edilmesi mümkün olamaz. İstihdam kanalıyla büyüme ekonomi üzerinde çok ciddi etkileri olduğu için daha düşük bir büyüme riski alınmayacak" dedi.

Haberin Devamı

"Büyümeyi destekleyici yeni kararlar alınabilir. Bu kapsamda mesela OSB ve KOBİ'lere yönelik bazı yeni teşvikler olabilir. Merkez Bankası'nın da üzerinde çalıştığı ara malı ithalatını azaltacak şekilde üretimin Türkiye'ye kaydırılması ve makine teçhizatlara yönelik bazı teşvikler gündeme gelebilir" diyen aynı yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vergi artışı gibi uygulamalar yapılmayacak ancak bazı reformlar ya da düzenlemelerle bu desteklenecek. Bu düzenlemeler bir torba paket olarak bir araya getirilip ekonominin daha çok ivmelenmesine destek verilebilir. Bunların içinde cari açığı aşağı çeken bazı düzenlemeler de olacaktır. Üzerinde çalışılan ve etkileri hızlı görülecek adımlar planlanıyor. Özellikle girişim sermayesi konusunda bazı adımlar atılabilir. KOBİ AŞ'nin daha etkin kullanılması başka bir araç olarak gündeme gelebilir. Buradan da büyümeye katkı verecek bir destek görülecek."

Reuters'a bilgi veren başka bir ekonomi yetkilisi "Hükümet olarak yüzde 4 veya altında kalacak bir büyümeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu bizim için bir seçenek değil. Bu büyüme Türkiye ekonomisini geriye götürür işsizlik gibi bir çok sorunu da beraberinde getirir. Hedefimizi OVP'de ortaya koyduk. Yüzde 5.5 büyüme. Amacımız ise bu büyümenin de aşılması ve hedeflerimizi de en kısa sürede yukarı revize etmek" dedi.

Reuters'a bilgi veren üçüncü bir ekonomi yetkilisi ise reel sektörü desteklemiş olmak şartı ile her türlü tedbirin alınabileceğini belirterek, "Seçimle ilişkilendirmek size kalmış. Biz Türkiye ekonomisinin piyasaya uygun yöntemlerle desteklenmesinden yanayız. Özellikle de ithalata bağımlılığımızı azaltabilecek, aynı zamanda yeni istihdam yaratacak üretim sağlayarak her türlü yatırımın önünü açmak istiyoruz" dedi ve ekledi:

"Yılda 1 milyon kişiye istihdam sağlamazsak işsizlik yükseliyor. Kamu maliyesindeki güçlü yapımız düşünüldüğünde alanımız var. Özel sektör eliyle yapılacak her türlü yatırıma her türlü desteği vermeye hazırız."

Haberin Devamı

Yetkililerin Reuters'a verdiği bilgilere göre; teşvik verilebilecek alanlar aramalı ithalatını azaltacak, istihdamı, üretimi destekleyecek yatırımlar, reel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda mevcut teşviklerin önündeki engellerin kaldırılması, büyük bir bölümünün yabancı para ile yapılan makine teçhizat alımlarında finansmana daha kolay erişim sağlanması olarak öngörülüyor. Bunun yanı sıra istihdamı doğrudan destekleyecek tedbirler de çalışılmaya devam ediliyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5884 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7795 Değişim: 0,14%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.508,62 Değişim: 0,97%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.