Hedef büyüten Turizm Bakanı radikal adımlar atıyor

18.12.2018 - 09:20 | Son Güncelleme :
Hedef büyüten Turizm Bakanı radikal adımlar atıyor | Ekonomi Haberleri

Turist sayısının yanında turizm gelirlerini artırmaya odaklanan Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, büyüttükleri hedeflere ulaşmaları gerektiğini belirtirken, “Herkese sus payı vererek gitmek zorunda değiliz” diyor.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam'ın bugünkü yazısı...

Dün Hürriyet Ankara Bürosunu ziyaret ederek sorularımızı yanıtlayan Ersoy’un radikal sayılabilecek kararlara imza atacağını görüyoruz. “Sürdürülebilir turizm” kavramını yaygınlaştıracaklarını kaydeden Ersoy, turizmi geliştirerek elde edilen geliri yaygınlaştıracaklarını, böylece turizme karşı dirençlerin de kendiliğinden kaybolacağını söylüyor.

Haberin Devamı

“Turizmde lig atlama” tanımını sık sık kullanan Bakan, yeni hedeflerinin 2023’te 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir olduğunu belirtti.  Turizmde ileri ülke örneklerine bakıldığında yapılanların belli olduğunu, önce buradan yola çıkarak gerekenlerin yapılacağını, daha sonra da yeni yaratıcı yöntemlerle ötesine geçeceklerini ifade ediyor.

##$HABER_1451351$##

Turizm hedeflerini yakalamak için gereken özgüvene, ülke zenginliği olarak zaten sahip olduklarını, ardından altyapının geldiğini kaydeden Bakan Ersoy, ilk işinin Eğitim Bakanlığı ile Turizm Meslek okullarında değişim için protokol imzalamak olduğunu, sektörün ihtiyaçlarına yanıt verecek bir eğitimin oluşturulacağını söyledi. Bakan Ersoy, bu liselerde 3 yabancı dile kadar eğitimin artık verilebileceğini kaydetti. Bu okullardaki öğrencilerin her yıl 20 Nisan-20 Ekim arasında işletmelerde çalışacağını böylece hem sektörün kalifiye eleman ihtiyacının karşılanacağını, hem de işbaşında eğitimin sağlanacağını söyledi.

Bakan Ersoy’un bundan sonraki adımda turizm yüksek okullarını ele alıp, bu okullarda örneğin gastronomi için uzmanlaşmaya odaklanılacağını söyledi.

FON ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Kendisine kurulması planlanan “Turizm Fonu” ile ilgili sektörden gelen eleştirileri aktardığımızda ise Bakan Ersoy, turizmde ileri ülkelerin çoğunda bu fonun var olduğunu ve gelişmeye büyük katkı sağladığını belirtti. Fonla ilgili taslağın tartışıldığını kaydeden Bakan, bakanlık olarak verecekleri katkı ile birlikte 2019 için 150 milyon dolarlık bir fon oluşabileceğini söyledi. Fonda THY ağırlığının eleştirildiğini de söylediğimizde, yine gelişmekte olan ülkelerin çoğunda milli havayolu şirketlerinin büyük katkısı olduğunu hatırlattı. Bakan Ersoy, lig atlamak için İstanbul Havaalanı ve THY’nin en büyük silahları olduğunu, ellerindeki bu silahları mutlaka kullanacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Turizmde gelirleri artırmak için tanıtıma ağırlık vermek gerektiğini, işletmelerin tanıtıma ağırlık vermediklerini, tanıtım yapılmadığı takdirde bir üst lige çıkmanın imkansız olduğunu kaydetti. Turizm işletmelerinden ciro bazında alınacak yüzde 1 oranındaki fon katkısının ek bir vergi gibi gösterilmesini haksızlık olarak niteleyen Bakan Ersoy, turist sayısı ve geliri arttıkça tüm işletmelerin bundan pay alacağını, işletmelerin kârlı çıkacağını söyledi. Bakan Ersoy, fon yönetiminde herkese katkısı ve büyüklüğü oranında pay verilmesi için çalıştıklarını da söyledi.

Sektörün içinden gelen Bakan Ersoy’un turizm alanındaki sorunlara ve gelişme alanlarına ne kadar hakim olduğu zaten anlaşılıyor. Turizm ve kültürün aynı bakanlıkta olmasının yerinde olduğunu, ikisinin bir bütün olduğunu, kazılarda uzayan süreleri kısaltmak için projeler ürettiklerini, müzelerin daha fazla ziyareti için formüller geliştirdiklerini anlattı.

Belli ki; gereken radikal işleri yaptıkça Bakan Ersoy eleştiri almaya devam edecek. Tavizsiz bir yönetim anlayışı, eleştirilere tümüyle kulak tıkamayıp  mutabakatı da gözetmesiyle, sektöre büyük yararlar sağlayabilir.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.