Gözler Fed'de! Ufukta getiri eğrisi kontrolü görünüyor

09.06.2020 - 12:08 | Son Güncelleme :
Gözler Fed'de! Ufukta getiri eğrisi kontrolü görünüyor | Ekonomi Haberleri

Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed), yarınki toplantısında faizlere ilişkin bir değişiklik yapması beklenmezken, hangi enstrümanı kullanacağı konusunda ise görüş ayrılıkları bulunuyor.

Toplantıda bir taraftan getiri eğrisi kontrolüne başlanmasına karar verilebileceği, diğer taraftan ise getiri eğrisi kontrolü yerine Fed'in, 2008'de yürürlüğe koyduğu 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesislerine yenilerini ekleyebileceği yorumları yapılıyor.

Fed, 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesisleri kapsamında kısa vadeli fonlama piyasalarındaki likiditeyi artırmak için oluşturduğu Ticari Kağıt Fonlama Tesisi (CPFF) ve Piyasa Yapıcılara Tanınan Kredi Kolaylığı (PDCF) uygulamasını martta tekrar uygulamaya almıştı.

Haberin Devamı

Banka ayrıca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesisleri kapsamında Para Piyasası Yatırım Fonu Likidite İmkanı (MMLF) programı ve başka programları da devreye almaya karar vermişti.

Ekonomistler, bir taraftan bankanın toplantıda getiri eğrisi kontrolüne devam edebileceğini, diğer taraftan da ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 0,70 seviyelerinin altını gördüğünü ve getiri eğrisi kontrolü uygulaması için acele edilmeyeceğini belirtti.

Toplantıda, olumlu istihdam verisi sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın daha iyimser değerlendirmede bulunması da bekleniyor.

"FED, BORÇLANMA TESİSLERİNE ODAKLANACAK"

Capital Economics ABD Başekonomisti Paul Ashworth, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed'in farklı politika seçeneklerine sahip olduğunu vurguladı.

Getiri eğrisinin düşük seviyelerde olduğunu belirten Ashworth, getiri eğrisine yönelik bir önlemin yakın dönem için az fark edilebilir bir etki bırakabileceğini söyledi.

Ashworth, Fed'in şu anda da uygulamakta olduğu 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesislerine odaklanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 0,70 seviyelerinin altını gördüğünü hatırlatan Ashworth, "Bu sebepten dolayı Fed'in getiri eğrisini etkileyecek herhangi bir önlem açıklayacağına şüpheyle bakıyoruz." dedi.

Ashworth, Fed'in 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesisleri kapsamında farklı fonlama ve kredi seçeneklerine odaklanacağını söyledi.

"NEGATİF FAİZ ORANLARI FED'E ÇOK UZAK"

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey de getiri eğrisi kontrolünün ufukta göründüğünü ve negatif faiz oranlarının Fed'e çok uzak olduğunu belirterek, "En önde gelen alternatif, getiri eğrisi kontrolü." dedi.

Marey, piyasaların basın toplantısında getiri eğrisiyle ilgili bölümlerle ilgileneceğini aktardı.

Bankanın, rezerv fazlasına ödenen faiz oranına ince ayar yapma konusunda acele etmeyeceğini belirten Marey, olumlu istihdam verisi sonrası büyümenin üçüncü çeyrekte toparlanabileceğini kaydetti.

"FED'İN POLİTİKALARINDA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK"

Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy ise Fed'in politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağı öngörüsünde bulundu.

Levy, Fed'in, toplantıda ekonominin iyileşmeye başladığı vurgusunda bulunacağını, faizlerde değişikliğe gitmeyeceğini, hazine tahvili ve konut kredisine (mortgage) dayalı menkul kıymet alımı, şirket tahvilleri ve yerel yönetim tahvillerinin alımına devam edeceğini bildirdi.

Fed, bundan önceki toplantısında politika faizini değiştirmeyerek 0-0,25 aralığında sabit bırakmıştı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.569 Değişim: 0,41% Hacim : 14.572 Mio.TL Son veri saati : 10:30
Düşük 9.555 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5242 Değişim: 0,24%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8770 Değişim: 0,45%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.487,85 Değişim: 1,04%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.490,43
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.