Gökalp: Çiftçi, Faiz Borçunun Altından Kalmıyor

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tarım Ve Köyişleri Bakanı Gökalp: Çiftçi, Faiz Borcunun Altından Kalkamıyor -Çiftçi Borçlarının Faizleri Dondurularak 3 Yıl Taksite Bağlanmasını Öngören Kararnameyi Hazırladık -Bakan Gökalp`Ten Muhalefete: İktidarınız Döneminde Sıfır Faizle Hayvancılık Kredisi Açtınız, Hiçbirisi Köylüye Gitmedi -Bakan Gökalp`İn Konuşmasına FP Ve Dyp Sıralarından İtirazlar Gelince Tartışma Yaşandı.


ANKARA (A.A) -06.12.2000- Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, çiftçilerin faiz borcunun altından kalkamadığını belirterek, çiftçi borçlarının faizinin dondurularak 3 yıl taksite bağlanması için bir kararname hazırladıklarını söyledi. TBMM Genel Kurulu`nda gündem dışı söz alan FP Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, IMF`nin direktifiyle taban fiyatlarının düşük tutulduğunu savunarak çiftçilerin zor durumda olduğunu söyledi. Patates üreticilerinin sorununa değinen Elkatmış, son iki yılda zarar ettiklerini bildirdi. Üreticilerin 40-50 bin liraya ürünlerini satamadıklarını, bu yüzden de banka borçlarını ödeyemediklerini anlatan Elkatmış, hastalıklı tahumların da ürün kaybına yol açtığını kaydetti. MHP Adana Milletvekili Adnan Fatin Özdemir, Ziraat Bankası ve Halk Bankası`nın kredi faizlerini yüksek tutmasının çiftçileri zor durumda bıraktığını söyledi. Muhalefet sıralarının alkışlaması üzerine Özdemir, Gariban Türk çiftçisinin içine düştüğü durumun tek sorumlusu 57. Hükümet olamaz dedi. Özdemir, 54. Hükümet`in Başbakanı Necmettin Erbakan`ın, çiftçi borçlarının faizini affetmeyi vaat ettiğini, ancak bu sözünü yerine getirmediğini söyledi. Özdemir`in sözleri üzerine FP Sakarya Milletvekili Cevat Ayhan, sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı. 54. Hükümet`te Bakan olarak görev yaptığını ifade eden Ayhan, çiftçilerin en iyi günlerini kendi iktidarları döneminde yaşadığını söyledi. İktidar oldukları dönemde çiftçilere 1.5 milyar dolar ayırdıklarını iddia eden Ayhan, Siz hala pancar taban fiyatlarını açıklayamadınız. Çiftçinin ipinin ucunu Coterelli`ye emanet etttiniz dedi.


İRAN KARPUZUNU SOKMADIK, RAHATSIZ OLDUNUZ

Hükümet adına eleştirileri yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, çiftçilerin 54. Hükümet döneminde çok kazanıp kazanmadıklarının sorulması gerektiğini kaydederek, çiftçilerin borcunun, faiz borcu şeklinde olduğunu söyledi. Çiftçilerin asıl faiz borcunun altından kalkamadıklarını anlatan Gökalp, Çiftçinin ipi bir yılda kopmamış ki... Her yıl kopmuş diye konuştu. Gökalp, Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) geçmişte, ürün alımı için yüksek faizlerle borçlandığını belirterek, bu duruma bir son verdiklerini söyledi. Patates konusundaki sorunların sadece hükümetine yüklenemeyeceğini kaydeden Gökalp, Türkiye`ye kaçak olarak hastalıklı tahum girdiğini, kendisinin bunu önlediğini anlatttı. Bakan Gökalp, hükümetin uyguladığı ekonomik istikrar programını içerde ve dışarda istemeyenler bulunduğunu belirterek, IMF ile ilişkilerin eleştirilmesini anlamıyorum. Biz ilk kez ilişki kurduk ancak sayın muhalefet daha önce IMF ile 16 kez biraraya gelmiş dedi. Muhalefet sıralarından tepki gelmesi üzerine Bakan Gökalp, sözlerini, Bu sene İran karpuzunu sokmadık, bazılarınız rahatsız oldu diyerek sürdürdü. Gökalp, tarım ürünlerine uygulanan KDV oranlarının düşürülmesini de ilkkez kendilerinin önerdiğini belirterek, ekonomik programın başarıya ulaşmasından sonra bunun da uygulamaya geçirileceğini kaydetti.


ÇİFTÇİ BORÇLARI;

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu`nun Çiftçi borçlarının affına ilişkin taahhüdünüzü bekliyoruz demesi üzerine, Bakan Gökalp, tabii afetlerden ve kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçlarının ertelendiğini hatırlattı. Gökalp, çiftçi borçlarının faizi dondurularak 3 yılda taksitle ödenmesine ilişkin bir kararname hazırladıklarını, Bakanlar Kurulu`nun da bu kararnnameye olumlu baktığını söyledi. Bu sırada DYP ve FP sıralarından sataşmalar olması üzerine Gökalp Bütçede para bırakmazsanız, uygulanamaz tabii... İktidarınız döneminde sıfır faizle açtığınız hayvancılık kredilerinin hiçbirisi çiftçiye gitmedi. Bunun hesabını vereceksiniz diye konuştu. Gökalp`in sözlerini tamamlamasının ardından MHP sıralarındaki milletvekilleri ile FP ve DYP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. FP Grup Başkanvekili Yasin Hatiboğlu, sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, Bakan Gökalp`in süresini aşarak kürsüyü işgal ettiğini ileri sürdü. Söz alan MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, Hatiboğlu`nun, kürsü işgali şeklindeki sözlerini kabul etmediklerini ifade ederek, özellik DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül`ün Bakan Gökalp`in konuşmasına sık sık müdahale ettiğini söyledi.


TMO, BESLEN MAKARNAYA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

FP Sivas Milletvekili Musa Demirci, 1997 yılında 54. Hükümet`in Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nı yürüttüğünü belirterek, sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Söz verilmesi üzerine Demirci, kendilerinin görevde olduğu dönemde IMF`den talimat almadıklarını ve IMF ile anlaşma yapmadıklarını söyledi. Demirci, 1997 yılında TMO`nun 10 trilyon lira kara geçtiğini savunarak, Bizden sonra birileri TMO`yu Beslen Makarna`ya peşkeş çekti. Araştırılsın bunlar diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5179 Değişim: -0,07%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,9346 Değişim: 0,30%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.424,57 Değişim: 0,06%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.