Fon`daki bankaların satışı

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Şu ana kadar Koç Grubu, Garanti, Finansbank, Akbank ve Dışbank bankalara talip olduklarını açıkladılar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), fon bünyesindeki bankaların hisselerini satın almak amacıyla kuruma 4`ü yabancı olmak üzere 16 yatırımcının başvurduğunu açıkladı. BDDK`dan yapılan yazılı açıklamada, yönetim ve hisseleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nda bulunan 8 bankanın hisselerinin satışı ile ilgili eylem planının bir diğer aşamasının daha gerçekleşmiş olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi: Fon bünyesindeki bankaların hisselerini satın almak isteyenlerin başvuruları bugün tamamlanmış ve kuruma 4`ü yabancı olmak üzere 16 yatırımcı başvurmuşur. Başvuru sahiplerinin banka sahibi olacak nitelikleri taşıyıp taşımadıkları kurulca değerlendirilecek ve değerleme sonucunda banka sahibi olacaklara ilgilendikleri bankalarda inceleme olanağı verilecektir.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`ndaki bankalardan 8`inin satışı için, talipli olanların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na (BDDK) başvuruları, bu akşam mesai saati bitiminde sona erdi. Yetkililer, Fon`daki bankaların satışı konusunda çalışmaların planlandığı gibi gittiğini belirtirken, Kurul, önümüzdeki hafta başvuruları değerlendirdikten sonra, kimlerin banka sahibi olabileceklerini açıklayacak. Bu arada BDDK tarafından, başvuruda bulunan gruplara ilişkin resmi açıklama yapılmazken, şu ana kadar Koç Grubu, Garanti Bankası, Finansbank ve Dışbank, bankalara ilgi duyduklarını bildirdiler. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım ise ilk aşamada kendi üyeleriyle rekabete girmemek açısından talep belirtmeyeceklerini belirtirken, süre biter, satılan satılır. Satılamayanlar için yeni süre açılır. Banka sahibi olmamız halinde, banka nasıl çalıştırılır kamuoyuna göstereceğiz şeklinde açıklama yapmıştı.

TEMİZEL: TALİPLİ TAHMİNİN ÜZERİNDE

BDDK Başkanı Zekeriya Temizel ise dün akşam TÜSİAD Kokteylinde gazetecilerin sorusu üzerine, Fon`daki bankalara, tahminin üzerinde talipli olduğunu bildirdi. Temizel, Fon`daki bankalara talipliler arasında yabancı banka olup olmadığı şeklindeki soruya, yabancılar da var ama ne kadar efektif hale dönüşür. Yani gerçek talep haline dönüşür bilemiyorum. Şu anda bir değerlendirme yapıp, sahip olabilecekleri açıklayacağız dedi. Fon`daki bankaların satışına ilişkin bir soruya karşılık Temizel, Fon`daki bankaların satışı konusunda aksama olmadığını, planlandığı gibi gittiğini, bugün akşama kadar bütün başvuruları alacaklarını söylemişti.

8 BANKANIN SATIŞINA İLİŞKİN EYLEM PLANI

Fon`daki 11 bankadan Türk Ticaret Bankası, Bank Ekspres, İnterbank, Yurtbank, Egebank, Sümerbank, Esbank ve Yaşarbank`ın yer aldığı 8`nin satışına dönük, önce ortak yönetim Kurulu oluşturulurken, BDDK geçtiğimiz 16 Kasım`da, bu bankaların satışında izlenecek eylem planını açıklamıştı. Buna göre, söz konusu bankaların hisselerinin satışından önce, mali bünyelerinin güçlendirilmesi ve sermaye yeterliliği rasyosunun tutturulması için gerekli olan 6.1 milyar dolarlık kaynak, Hazine Müsteşarlığı tarafından borç olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na verildi. BDDK`nın daha önce açıkladığı eylem planına göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan bankaların satışında, tekliflerin değerlendirilmesi ve ihalelerin sonuçlandırılması çalışmaları Nisan 2001`de tamamlanacak. Bu aşamanın ardından, satış sözleşmelerinin imzalanması ve hisselerin devri gelecek.

FON`DAKİ BANKALARIN SATIŞINDA İZLENECEK AŞAMALAR

TMSF bünyesinde bulunan 8 bankanın satışına ilişkin BDDK tarafından açıklanan ve eylem planı uyarınca, şimdiye kadar yapılanlar dışında, önümüzdeki dönemde izlenecek aşamalar şöyle:

-Bankaların hisselerini satın almak üzere TMSF`ye başvuracak potansiyel alıcıların, başvuru formlarını Kurum`a teslim etmeleri, (bugün tamamlanıyor)

-Kurul`ca konulan koşulları taşıyan alıcıların Kurul`ca onaylanması ve durumun ilgililere bildirilmesi (22 Aralık`ta tamamlanacak)

-Gerekli koşulları taşıyan yatırımcılarla gizlilik sözleşmeleri yapılarak, ilgilendikleri bankalarda gereken incelemeleri yapmalarının sağlanması, (Ocak 2001`de tamamlanacak)

-Gerekli incelemeleri yapan kuruluşlarının varsa önerilerinin alınarak değerlendirilmesi, (Ocak 2001`de tamamlanacak)

-TMSF tarafından ihale şartnamelerinin hazırlanması, ihalelerin açılması, duyuruların yapılması. (Şubat 2001`de tamamlanacak)

-Yatırımcıların şartnamelerde belirtilen hususları dikkate alarak ve bankalar hakkında her türlü bilgileri de edinerek ve gerektiğinde Due-Dilligence yaptırarak teklifleri hazırlamaları ve Fon`a iletmeleri. (Nisan 2001`in ilk haftasında tamamlanacak)

-Tekliflerin değerlendirilmesi ve ihalelerin sonuçlandırılması. (Nisan 2001`in sonuna kadar tamamlanacak)

-Satış sözleşmelerinin imzalanması ve hisselerin devri.

İlk planda satışı yapılacak 8 banka haricinde Fon`da, 27 Ekim 2000 tarihinde devredilen Etibank ile Bank Kapital ile 6 Aralık 2000 tarihinde devredilen Demirbank da yer alıyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5993 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7865 Değişim: 0,16%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.495,57 Değişim: 0,45%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.