Fon Bankalarına Devler Talip

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kurul 8 bankaya ilişkin eylem planını açıklarken, gözler bankalara kimlerin talip olacağına çevrildi. Yılbaşında birçok yerli ve yabancı büyük banka Fon`dan banka almak istediklerini dile getirmişlerdi.



Fon`daki 8 bankanın satışına ilişkin geçen hafta açıklanan eylem planı sonrasında gözler, bu bankalara hangi grupların talip olacağına çevrildi. İlgi konusunda çeşitli varsayımların tartışıldığı piyasalarda, yabancıların ciddi bir ilgi göstermesi bekleniyor. Bu bankaların gelecekte avantajlı olmak isteyen bankacılar için önemli bir potansiyel taşıdığı yönündeki görüşlerin yanı sıra beklenilen verimin elde edilemeyecek olması nedeniyle satın alacakların iyi düşünmesi gerektiği yönünde de fikirler ileri sürülüyor. Genel anlamda bankacıların üzerinde anlaştıkları en önemli konu ise, bu bankaları alacaklara ciddi teşviklerin sağlanması gerektiği. Bankacılar, bu bankaların cazibesini artırılması gerektiğini belirterek, vergi ve benzeri teşviklerin sağlanması için bir an önce yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söylediler.


Türkiye`nin perakende ve yatırım bankacılığı için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten yabancı uzmanlar, Yabancı bankalar için Türkiye`de şube altyapısı oluşturmak pahalı. dolayısıyla, yabancı bankalar için Türk bankalarını satın almak veya ortaklıklar kurmak daha avantajlı olacaktır dediler. Bu bankalara hangi yerli ve yabancı kuruluş ilgi gösterir diye baktığımızda listede Türkiye`nin ve dünyanın devlerini görüyoruz. Geçen yıl 5 bankanın Fon kapsamına alınmasının ardından yerli ve yabancı bir çok büyük banka bu bankalara talip olduğunu açıklamıştı. Bu bankalar arasında Citibank, Deutsche Bank, Societe Generale, Akbank, Koçbank, Demirbank, Oyakbank ve bünyesinde 3 bankanın olduğu Doğuş Grubu yer alıyor. Bu bankaların patronları veya genel müdürleri 2000 yılının ilk aylarında yaptıkları açıklamalarda Fon bankalarına talip olduklarını açıklamışlardı.


CİTİBANK; Türkiye`de faaliyet alanlarını genişletmeyi amaçlayan yabancı bankaların başında Citibank geliyor. Citibank Türkiye Genel Müdürü Sebastian Paredes, Türk finansal piyasalarındaki faaliyetlerini artırmayı amaçladıklarını, bu doğrultuda çeşitli girişimlerde bulunduklarını söylemişti. Fon yönetiminde bulunan bankalarla ilgilendiklerini her zaman dillendiren Citibank, son dönemlerde Türk Ekonomi Bankası ile ortaklık görüşmelerine başladı. TEB, Citibank`la ortaklık konusunda görüşmelerin olduğunu doğruladı. Bu görüşmelerden nasıl bir sonuç çıkacağı beklenirken, Citibank`ın TEB`le bir ortaklık kurması durumunda Fon bankalarına olan ilgisinin sürüp sürmeyeceği de merak konusu.


SOCİETE GENERALE; Yatırım bankacılığı faaliyetleriyle 10 yıldır Türkiye`de bulunan Societe Generale, bu faaliyetlerine bireysel bankacılığı da eklemeye hazırlanıyor. Societe Generale Avrupa Sorumlusu Gerard Laur, Türkiye`nin geleceğini çok iyi gördüğünü belirterek, bireysel bankacılık alanında faaliyet göstermek istediklerini açıklamıştı. Bu anlamıyla Türkiye`de bir bankayla ortaklık çalışmalarını sürdüren Societe Generale, daha önce Fon bankalarına da sıcak baktığının sinyalini vermişti.
Koçbank: Türk bankaları arasında en önemli potansiyel alıcı olarak Koçbank görünüyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç daha önce yaptığı açıklamada, grubun bankacılık alanında geri kaldığını bu açığı kapatmak için de yerli bir banka ile evlilik yapabileceklerini söylemişti. Bu anlamıyla Fon`a devrinden önce Etibank`ta uzun bir süre araştırma yapan Koçbank, bu bankaya olan ilgisini açıklanmayan bir nedenle kesti ve ortaklık görüşmeleri sona erdi. Koçbank`ın, Türk Ticaret Bankası`yla da uzun bir zamandır ilgilendiği biliniyor. Koçbank Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karaçam da, büyüme konuşunda her tür ihtimali değerlendirdikleri ifadesini kullanmıştı.


AKBANK; Yılbaşında Fon`da banka almayı düşündüğünü açıklayan bankalardan biri de Akbank`tı. Akbank Genel Müdürü özen Göksel, TMSF`deki bankalardan bir veya birkaçına talip olduklarını açıklamıştı. Göksel, Fon kapsamındaki bankaların satış yönteminin önemli olduğunu belirterek, Öncelikle bu bankaların bozuk aktiflerinin ayıklanması gerekir. Daha sonra bu bankalar açık artırmayla mı satılacak yoksa paraya bakmadan bankaları ekonomiye kazandıracak bir gruba mı verilecek bunun açıklanmasını bekliyoruz demişti. Akbank`ın geniş şube ağına sahip, müşteri portföyü geniş ve gelişmiş teknolojiye sahip bir bankayı alabileceği belirtilmişti.
Doğuş Grubu: Fon bankalarının taliplilerinden biri de 3 bankası bulunan Doğuş Grubu. Grup yılbaşında Fon bankalarıyla ilgilendiklerini açıklamıştı. Kurul`un eylem planını açıklaması sonrasında görüştüğümüz Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan, Grup olarak henüz strateji belirlemediklerini önümüzdeki süreçte bir değerlendirme yapacaklarını söylemişti. Ancak Akhan, yılbaşında yaptığı bir açıklamada, Fon bankalarından bir ya da iki tanesinin kendilerine verilmesi durumunda önemli maliyet avantajı sağlanacağını söylemişti.


DEMİRBANK; Fon bankalarıyla başından beri ilgilenen bir diğer banka ise Demirbank. Yılbaşından beri Fon bünyesinde bulunan bir bankayı alabileceklerini belirten demirbank Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu, Fon bankalarının ne yapılacağına karar verilmesini beklediklerini söylemişti. Şartlar belirlendikten sonra bu bankalarla ilgilenebileceklerini belirten Akçakayalıoğlu daha önce yaptığı açıklamada, Sermaye yeterliliği olarak Türkiye`de en yüksek seviyeye sahibiz. Dolayısıyla bir veya birkaç bankayı alabilecek sermaye gücümüz var. İyi bir imkan çıkarsa bunu değerlendiririz demişti.


OYAKBANK; Türkiye`de büyümeyi hedefleyen bankalardan biri de Oyakbank. Bankanın Fon bankalarına olan ilgisi Esbank`la yaptığı görüşmelerde ortaya çıkmıştı. Oyakbank`ın Esbank ve sahip olduğu tüm şirketlere talip olduğu Esbank`ın yeni yönetimi tarafından da doğrulanmıştı. Esbank Genel Müdürü Ertuğrul Timur daha önce yaptığı açıklamada Oyakbank`ın bu talebini doğrulamış ancak, henüz somut bir adım atılmadığını söylemişti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,4485 Değişim: -0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,7187 Değişim: -0,04%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.497,86 Değişim: 0,54%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.