Fogg: Desteği artırmak istiyoruz

26.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg, Türkiye`yi yönetsel bazda diğer aday ülkeler düzeyine getirmeye çalıştıklarını belirterek, `Bu konuda destek hacminin de arttırılmasına çalışıyoruz` dedi. Fogg, Türkiye`de sürdürülen yapısal reformlara da destek olmak istediklerini vurgulayarak, halen adli ve cezai alanlarda yapılan reform konusunda doğrudan hükümetle çalıştıklarını bildirdi.

AB Komisyonu`nun finansal desteği ile İktisadi Kalkınma Vakfı(İKV) ve Mondimpresa tarafından finansal düzenlenen `Türkiye - Avrupa Birliği İş Ortaklığı` programında Türk firmaları ile Avrupalı firmalar biraraya gelerek işbirliği olanaklarını görüştüler. Firmalar arası görüşme öncesi yapılan seminerin açılışında konuşan Fogg, Türkiye`nin Mart ayında tamamladığı Ulusal Program`da yıl sonuna kadar gelişme beklediklerini belirterek, `Bu konuda top Türkiye`de` dedi.

Mali işbirliği konusunda geçmişte gözle görülür bir gelişme sağlanamadığını kabul ettiğini ifade eden Fogg, `1998, 1999 arasında 400 milyon euroluk bağlantı sözkonusu olmuş. İzmir, Kocaeli, Gaziantep`te üç iş merkezi için 18 milyon euroluk kaynak ayrıldı. Bunlar yıl sonuna kadar tamamlanacak` diye konuştu. Karen Fogg, `Geçen yıl ekonomik reform programı için 150 milyon euro verdik. Avrupa piyasalarında genişlemeye doğru küçük ve orta büyüklükte işletmelerin desteklenmesi konusunda çalışacağız. Şimdi hükümetin KOBİ`ler ve bölgesel gelişme politikalarına destek olacağı Türkiye`deki çalışmaları hızlandırıp, Türkiye`yi yönetsel bazda diğer aday ülkeler düzeyine getirilmesini sağlayacağız` diye konuştu.

Gümrük Birliği`nin Türkiye`ye olumlu etkisi olduğunu söyleyen Fogg, AB ülkelerinin Türkiye`nin ihracatındaki payının 1995`de yüzde 51.1 iken 2000 yılında yüzde 52.5`e ulaştığını anlattı. Türkiye`nin AB ülkelerinden yaptığı ithalatında da aynı dönemler itibariyle yüzde 47.5`ten yüzde 48.5`e çıktığını kaydeden Fogg, `AB`nin payı istikrarlı iken, Türkiye`nin payındaki olumsuzluklar TL`nin değer kaybından kaynaklandı` dedi. Türkiye`nin AB`ye en çok ihracat yapan 13`üncü ülke olduğunu belirten Fogg, Türkiye`nin AB müktesabatına uyum sürecinin gümrük birliğine giriş sürecinde olduğu gibi gerçekleşeceğine işaret etti. Dış yatırım konusuna da değinen Fogg, `AB bu konuda gerekeni yapmamıştır. Politik alandaki istikrar bu konuda kilit noktadadır` diye konuştu.

Eriş: AB desteği çok az
İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş de AB`nin adaylık sürecinde Türkiye`nin gerçekleştireceği reformları desteklemek amacıyla mali ve teknik yardım sağladığını vurguladı, ancak AB`nin Türkiye`ye sağladığı mali desteğin gerek miktar, gerekse kapsam olarak diğer aday ülkelere göre sınırlı kaldığını söyledi. Eriş, Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerinin Phare, ISPA ve SAPARD gibi bütçesi ve kullanım alanları geniş fonlardan faydalandıklarını, Türkiye`nin ise üyelik perspektifi olmayan Akdeniz ülkeleri için tasarlanmış MEDA programı kapsamında olduğunu kaydetti. Avrupa Parlamentosu`nun sözkonusu fonları da Türkiye`nin kullanımına açma önerisi ve Komisyon tarafından bu alanda yapılan çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Eriş, `Konsey tarafından en kısa sürede onaylanması ve mali yardımlara bir an önce işlerlik kazandırılması Türkiye`nin AB ile bütünleşme çabalarına önemli katkı sağlayacaktır` diye konuştu.

Eriş, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarını çözmek için gerçekleştirilecek olan reformların kapsamı ve uygulamada karşılaşılabilecek zorluklar gözönüne alındığında gerek uluslararası piyasayaların, gerekse AB`nin desteğinin, programın başarısı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

İki gün sürecek olan ve 84`ü taş ve toprak sanayii, 57`si elektronik ve bilgi teknolojisi sektöründe faaliyet gösteren 141 Türk firması firmaları iki gün boyunca biraraya getirecek olan programda ziyaretçi olarak 119 firma katılıyor. Türk ve zirayetçi firmalar arasında 611 adet randevu gerçekleşecek. Programa AB üyesi ülkelerin firmaları yanında merkez ve doğu Avrupa, Akdeniz ülkeleri ve diğer bölge ülkelerinden firmalar da katılıyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5792 Değişim: 0,32%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7841 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.511,02 Değişim: 1,07%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.