Film ve dizi sektörü için yatırım fonu geliyor

24.12.2018 - 11:00 | Son Güncelleme :
Film ve dizi sektörü için yatırım fonu geliyor | Ekonomi Haberleri

Türkiye’de 4 milyar lirayı yöneten Azimut Portföy, ilk kez film ve dizi sektörü için yatırım fonu oluşturuyor. Azimut Portföy, 2019’un ilk yarısında Sinema TV Girişim Sermayesi Fonu’nu ihraç edecek. Böylece, Türk sineması sermaye piyasası araçlarından yararlanabilecek, yatırımcılar da yapımcı olmadan sinema sektörüne girebilecek.

Hürriyet'ten Şebnem Turhan'ın haberine göre; Türkiye sinema ve dizi sektörü oldukça güçlü. Türk dizi sektörü de ABD’den sonra dünyaya en fazla dizi ihraç eden ikinci ülke. Bu kadar güçlü ve geleneksel sektör nasıl fonlanıyor? Yeni yapımlar için parayı nasıl buluyor? Bu yıla kadar eğer yapımcının cebinde parası varsa yani özkaynakla film ya da dizi çekebiliyordu. Veya sponsor alıyordu. Şimdi yeni bir sermaye piyasası aracı sektöre giriyor. Türkiye’de en büyük yatırım fonu şirketlerinden Azimut Portföy Yönetimi, 7 Aralık’ta Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) Sinema TV Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurma iznini aldı. 2019’un ilk yarısında fon için ihraca çıkılması bekleniyor. Artık Türk sinema ve dizi sektörü de tıpkı Hollywood’un yıllarca yararlandığı gibi fonlardan yatırım alabilecek.

Haberin Devamı

AVATAR FONLA ÇEKİLDİ

Edindiğimiz bilgiye göre 1 yıldır izin için bekleyen fon, dünyadaki hedge adıyla bilinen fonlar gibi davranacak. Hollywood’da Avatar başta olmak üzere dev yatırımlara kaynak bu şekilde bulunuyor. Aslında fonun işleyişi basit. Tıpkı şimdi yatırım yapılan özel sermaye veya tahvil-bonopaketleri gibi. Siz sinema TV girişim sermayesi fonuna katılım payı ödeyerek yatırımcı olacaksınız. Tahvil, bonoda olduğu gibi yatırımınızı yöneten fon yöneticisi topladığı parayla film ve dizilere yatırım yapacak. Ve belli bir süre sonrasında yatırımınızın başarı oranına göre bir kazanç elde edeceksiniz. Henüz fonun büyüklüğü bilinmiyor. Ancak, Azimut Portföy, Türkiye’de 4 milyar liralık bir yatırımı yönetiyor. Yeni kurdukları fon bunun sadece yüzde 2.5’i kadar bir büyüklüğe sahip olsa bile 100 milyon liraya denk geliyor ki bu sinema-dizi sektörü için oldukça yüksek bir rakam.

Haberin Devamı

##$HABER_1451551$##

İHRACATA ORTAK

Türkiye film sektörü 2017 verilerine göre 470 milyon liralık bir büyüklüğe sahip. Sadece 10 yıl önce bu rakam 50 milyon lira seviyesindeydi. Sinema bileti adeti de 10 yıl önce 21 milyon iken şimdi 71 milyon adete yükselmiş. Sürekli büyüme gösteren bir sektör. Böyle bir büyüklüğe sahip olsa da sermaye piyasasına girmemiş ve kaldıraç kullanamayan tek sektör olarak öne çıkıyor. Bazı yapımlar sponsorlarla veya tek seferlik yatırımlarla finanse edilmiş ancak sürekliliği olan bir fon ilk defa kuruluyor.

YATIRIMCIYA DİZİ KAPILARI AÇILIYOR

Azimut’un kuracağı girişim sermayesi fonu yatırımcısına Türkiye’deki kazancın yanı sıra yurt dışı satışlarından da kazandırmayı planlıyor. Türkiye, ABD’den sonra ikinci büyük dizi ihracatçısı. 140 ülkede Türk dizileri gösteriliyor. Fon, normal yatırımcının direkt yatırım yapamadığı bir alana oldukça büyük bir kapı açmış oluyor. Türkiye’nin son aylarda yaşadığı dalgalanmalara rağmen ekimde sinema salonlarında tüm zamanların en iyi hafta sonu yaşandı. Yatırımcıların ‘defansif’ yani iyi zamanda da iyi kötü zamanda da iyi bir sektör olarak adlandırdığı sinema-TV için Azimut, 2019’un ilk yarısında ihraç yapacak. Çünkü, SPK izni sonrası 6 ay içinde işleme başlamış olmak gerekiyor.

SİNEMADAN SONRA DİZİLERE DE DESTEK

MİLLİ kültürün uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak dizi filmlerin desteklenmesi, sinema sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması, Türkiye’nin film üretim merkezlerinden biri haline gelmesi ve film turizminin desteklenmesi amacıyla hazırlanan kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne göre, proje geliştirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film yapım, kısa film yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım ile yerli film gösterim destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere, ihtisas alanlarına göre sayısı dördü geçmemek üzere “destekleme kurulları” oluşturulacak.Başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere de Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu oluşturulacak.

Haberin Devamı

SINIFLANDIRMA YAPILACAK

Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılması yapılacak. Değerlendirme ve sınıflandırma sonucunda uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak. Değerlendirme ve sınıflandırması yapılmamış olan sinema filmleri, festival, özel gösterim ve benzeri kültürel ve sanatsal etkinliklerde ancak “18 yaş” işaretiyle gösterilebilecek. Teklifte öngörülen kurullar ve komisyonlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde oluşturulacak.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.680 Değişim: 0,00% Hacim : 111.040 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.680 15.04.2024 Yüksek 9.824
Açılış: 9.759
32,4483 Değişim: 0,12%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,4890
Açılış: 32,411
34,4544 Değişim: -0,12%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,5518
Açılış: 34,4942
2.488,42 Değişim: 0,21%
Düşük 2.477,85 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.