Fed'in Başkan Adayı Powell'dan 'faiz' mesajı

29.11.2017 - 08:35 | Son Güncelleme :
Fed'in Başkan Adayı Powell'dan 'faiz' mesajı | Ekonomi Haberleri

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan adayı Powell, "Bir sonraki toplantımızda faiz artırmak için gerekli zeminin oluşmakta olduğunu düşünüyorum" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Başkanlığına aday gösterdiği Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde yapılan "onay oturumu"na katıldı. Oturumun başında kısa bir sunum yapan Powell, adaylığının onaylanması durumunda Fed'in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmaya çalışırken, aynı zamanda bağımsız ve partiler üstü statüsünü korumak için elinden gelen her şeyi yapacağını taahhüt etti.

Haberin Devamı

Powell, sunumunun ardından senatörlerin sorularını yanıtlarken, ABD ekonomisinin şu an iyi durumda olduğunu ve Fed’in normalleşme politikasını desteklediğini vurguladı.

İşsizlik oranının yüzde 4,1'e gerilediğine ve büyümenin sürdüğünü kaydeden Powell, "Bir sonraki toplantımızda faiz artırmak için gerekli zeminin oluşmakta olduğunu düşünüyorum." dedi.

Powell, konuyla ilgili soruların ısrarla tekrarlanması üzerine aralıkta faiz artırıp artırmayacaklarını garanti edemeyeceğini çünkü kararın Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında tüm yetkililerin görüşlerinin dinlenmesini takiben alınacağını belirtti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Fed'in gelecek dönemdeki para politikasına yönelik sorular üzerine faiz oranlarının biraz daha yükselmesini ve bilançonun kademeli olarak küçülmesini beklediğini dile getiren Powell, "bankanın faiz artırmak için gerektiğinden uzun süre beklemesi durumunda ekonominin aşırı ısınabileceği ve bunun faizleri daha hızlı artırılmasına yol açabileceği" uyarısında bulundu.

Powell, diğer taraftan, enflasyondaki zayıflığın kendisini şaşırttığını ancak Fed'in para politikasını, kredibilitesi için büyük taşıyan enflasyon hedefine ulaşacak şekilde ayarlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

"BİLANÇONUN 2,5-3,0 TRİLYON ARALIĞINA GERİLEYECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM"

Fed'in bilançosun şu an 4,5 trilyon dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Powell, bu rakamın şu an devam eden küçülme süreci sonunda çok daha küçük olacağını bildirdi.
Powell, daha spesifik olması talep edildiğinde ise "Bilançonun denge seviyesinde 2,5-3,0 trilyon dolar aralığına gerileyeceğini tahmin ediyorum ancak gerçek rakamı, halkın nakit paraya ihtiyacı ve bankaların rezerv talebi belirleyecek." ifadelerini kullandı.

İFLAS ETMESİNE İZİN VERİLEMEYECEK KADAR BÜYÜK BANKA YOK

Özellikle Demokrat Senatörlerin finansal regülasyon konusundaki sorularını da yanıtlayan Powell, küçük bankaların finansal regülasyonların yol açtığı yükten kurtulmasını sağlayacak bir düzenlemeyi destekleyeceğini belirtti.

Powell, ayrıca bankaların kendi çıkarları için ticari işlemler yapmasına bazı sınırlandırmalar getiren Volcker Kuralı'nın yeniden yazılmasından yana olduğunu belirtirken, sermaye zorunluluğu ve stres testleri gibi "yararlı" regülasyonların ise korunması gerektiğini savundu.

Mevcut finansal regülasyonlardan hiçbirinin güçlendirilmesi gerekip gerekmediği sorusuna "Finansal regülasyonların yeteri kadar sıkı olduğunu düşünüyorum” yanıtını veren Powell'ın "ABD'de iflas etmesine izin verilemeyecek kadar büyük banka kalmadığı" yönündeki yorumları ise oturumun en fazla dikkat çeken bölümlerinden birini oluşturdu.

Fed'in Başkan adayı Powell, ABD Kongresi'nde görüşülen vergi tasarılarının ekonomiyi ve büyümeyi nasıl etkileyeceğine yönelik sorulara ise yanıt vermekten kaçındı. Fed'in konuyla ilgili herhangi bir projeksiyonunun bulunmadığını kaydeden Powell, para politikasının vergi reformunun yasalaşması durumunda olası etkileri hesaba katarak ayarlanacağını sözlerine ekledi.

DOLAR DEĞER KAZANDI

Senato Bankacılık Komitesi'nde 2,5 saat süren oturumu değerlendiren analistler, Powell'ın selefi Janet Yellen'in yolunda ilerleyeceği ve statükoyu korumaya çalışacağına yönelik beklentileri teyit ettiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Bu arada, Powell'ın bankanın kademeli para politikası çerçevesinde aralık toplantısında bu yılki üçüncü faiz artışını yapacağı ve gelecek yıl 3 veya 4 kez faiz artırmasını destekleyen nitelikteki açıklamaları, ABD borsaları ile doların değer kazanmasına yol açtı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.681 Değişim: -0,42% Hacim : 80.591 Mio.TL Son veri saati : 17:01
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5442 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9453 Değişim: 0,34%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.426,23 Değişim: 0,13%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.