Evde değer oyunu bitiyor

02.11.2019 - 11:20 | Son Güncelleme :
Evde değer oyunu bitiyor | Ekonomi Haberleri

Ev alacak ya da satacak vatandaşları etkileyecek köklü düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Daha az tapu harcı ödemek için evin değerinin düşük gösterilmesi dönemi sona erecek. Önce evlerin gerçek değerinin tespiti için değerleme raporu alınacak, sonra bu değer üzerinden işlem yapılacak. Bu düzenlemeyle harç kaybının da önüne geçilecek.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vergide yeni düzenlemeler getiren teklifin görüşmeleri sona erdi. Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hakkında dün yapılan görüşmelerde konut alım-satımlarında, tapuda farklı değer bildirilmesi dönemini bitirecek düzenleme kabul edildi. Buna göre, tapuda gerçek durumu yansıtmayan farklı beyanlardan kaynaklanan harç kaybını önlemek için, satışlardan önce değerleme yapılacak ve harç da bu değerlemeye göre ödenecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Mehmet Zeki Adlı, her yıl Türkiye’de 3 milyon konutun el değiştirdiğini söyledi. Değerlemenin bedelinin vatandaş üzerinden alınması üzerine çalıştıklarını ama harçtan bu rakamın düşürülmesi ihtimalinin de bulunduğunu belirten Adlı, “Şu anda yeniden değerleme 650 lira civarında. Bizim projeksiyonda 400-500 lira olarak hesaplanıyor” dedi. Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sinan Bayçelebi de, “Tekil değerlendirmeyi satış öncesinde talep edeceğiz” diye konuştu. Bayçelebi, bütün satışlarda değerleme olacak mı sorusuna da, “Bununla ilgili ikincil mevzuat çalışmalarını yaptık, kademeli bir süreç planlıyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

3 YILLIK YOL HARİTASI

Bayçelebi şöyle devam etti: “Türkiye için 3 yıllık bir yol haritamız var. Konutların Tekil değerlemesiyle ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nca sertifikalandırılmış gayrimenkul değerleme uzmanlarının oluşturduğu Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’yle işbirliği protokolü imzaladık. Paydaş kuruluş olarak orayı belirledik, tekil değerleme çalışmalarında kullanılmak üzere. Uluslararası iyi uygulama örneklerinin hepsini tespit ettik, gerektiğinde yurt dışında da çalışmaları yaptık. Bu sürecin akabinde şöyle ki Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’yle birlikte, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin aynı zamanda bir Bilgi İletişim Anonim Şirketi var, o da bizim paydaşımız. Tekil değerleme yapılması onlar üzerinden yaptırılmaya devam edilecek.”

Haberin Devamı

GERİYE DÖNÜK HARÇ

Düzenleme vekillerin tepkisine yol açtı. AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, “Siz hazırlığınızı yapsaydınız, bitirseydiniz, sonra kanunu getirseydiniz. Şimdi ben satışı yaptım, siz değerleme yaptınız, iki üç sene sonra bana geri dönüp harç mı alacaksınız benden?” diye sordu. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de, “Şimdi, neden vatandaşlar tapuda gayrimenkulün değerini düşük gösteriyor? Alım satımda yüksek gösterirse çok harç ödeyecek. Çok harç da ortalama vatandaşın belini bükecek arkadaşlar” ifadelerini kullandı. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise, “Gidin evinizin değerlerine bakın arkadaşlar, evinizin değeri 300 bin lira belediyede gözükür, fiiliyatta 3 milyon liradır, böyledir, bire beş, bire on farklar vardır arkadaşlar” dedi.

DİJİTAL HİZMET VERGİSİ

VERGİDE yeni düzenlemeler getiren teklif için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda daha önce yapılan görüşmelerde kabul edilen diğer bazı maddeler şöyleydi: “Türkiye’de, dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan her türlü reklam hizmetleri, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetlerinden elde edilen hasılat, Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi olacak. Dijital Hizmet Vergisi yüzde 7.5 olacak. Kabul edilen diğer bir önergeye göre de turistler tarafından ödenecek konaklama vergisi 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri için kişi başı gecelik 18 TL, 4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde kişi başı 12 TL, 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesislerinde 9 TL, 2 ve 1 yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampinglerde 6, butik oteller ve özel konaklama tesislerinde 18 TL olarak uygulanacak. Diğer tesislerde ise konaklama vergisi gecelik 6 TL olacak.”

Haberin Devamı

SÖZLEŞMESİ SÜREN FUTBOLCU MUAF OLACAK

TEKLİFE verilen önergeyle, 1 Kasım 2019 tarihi itibariyle geçerlilik kazanmış sporcu sözleşmeleri vergiyle ilgili getirilen yeni düzenlemelerden muaf olacak. Yıl içinde sözleşmesi sona eren, uzatılan ve yenilenen sözleşmelerle ilgili olarak yeni, uzatılan ve yenilenen sözleşmeler kapsamında yapılan ücret ödemeleri üzerinden ise, yüzde 20 oranında tevkifat (kesinti) yapılmaya başlanılacak ve belirlenen tutarın aşılması halinde yıllık beyanname verilecek.

HAZİNE’YE İLAVE BORÇLANMA YETKİSİ

KABUL edilen bir maddeyle, 2019 yılı için borçlanma yetkisi 70 milyar TL artırıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Mustafa Turan, “Daha önceki yeni ekonomik programda bütçe açığı yüzde 1.8 olarak öngörülmüştü. Yeni YEP’te ise, bütçe açığı yüzde 2.9’a revize edildi. Bu da ilave finansman ihtiyacı doğurdu” dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.789 Değişim: 0,68% Hacim : 32.420 Mio.TL Son veri saati : 12:15
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.797
Açılış: 9.754
32,4844 Değişim: -0,17%
Düşük 32,4289 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9109 Değişim: 0,24%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.431,75 Değişim: 0,35%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.