Euro/dolar paritesi ihracata yaradı

25.08.2017 - 12:22 | Son Güncelleme :
Euro/dolar paritesi ihracata yaradı  | Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Büyükekşi, euro/dolar paritesindeki yukarı yönlü gidişin ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini AB'ye yapan Türkiye'yi olumlu yönde etkilediğini belirtti.

"Bu yılki temmuz ayına ilişkin ihracat rakamları 2016'nın aynı ayındaki euro/dolar paritesi üzerinden hesaplanmış olsaydı ihracatımız 107 milyon dolar daha az olacaktı"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, euro/dolar paritesindeki yukarı yönlü gidişin ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini AB'ye yapan Türkiye'yi olumlu yönde etkilediğini belirterek, "Bu yılki temmuz ayına ilişkin ihracat rakamları 2016'nın aynı ayındaki euro/dolar paritesi üzerinden hesaplanmış olsaydı ihracatımız 107 milyon dolar daha az olacaktı. Bu yıl euro/dolar paritesindeki artış, euroyla gerçekleştirdiğimiz ihracatın dolar karşılığının artmasına yol açtı." dedi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, döviz kurlarındaki hareketliliğin dış ticaret üzerine olan etkisine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Euro ve dolar kullanım oranının Türkiye'nin ihracatında yüzde 86, ithalatında ise yüzde 89 seviyesinde olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin çabalarıyla dış ticarette Türk lirası kullanım oranının yükselişe geçtiğini vurguladı. Büyükekşi, "Hem ithalatta hem de ihracatta Türk lirası kullanımı yüzde 10 seviyelerini gördü." diye konuştu.

##$HABER_1440452$##

Türkiye'nin ihracatının yüzde 48'ini, ithalatının ise yüzde 35'ini Avrupa Birliği ülkeleriyle gerçekleştirmesinden dolayı ihracat işlemlerinin yüzde 47,5'inde, ithalat işlemlerinin ise yüzde 33'ünde euro kullanıldığını dile getiren Büyükekşi, "Bu durum, diğer bir ifadeyle dolarla ithalat yapıp euro ile ihracat yapmak, euro/dolar paritesindeki değişimlerin ihracatımızı etkilemesi gerçeğini de beraberinde getiriyor. Küresel olarak ülkelerin ihracat rakamlarının dolar üzerinden açıklanıyor. euroyla yapılan ihracat beyannameler açıldığı günler temel alınarak dolar kuruna çevrilerek hesaplanıyor, euro/dolar paritesindeki artış ihracat rakamlarına olumlu, düşüş ise olumsuz yansıyabiliyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bu yıl temmuzda açıklanan ihracat rakamlarında da benzer bir durumun söz konusu olduğunu anlatan Büyükekşi, "Bu yılki temmuz ayına ilişkin ihracat rakamları 2016'nın aynı ayındaki euro/dolar paritesi üzerinden hesaplanmış olsaydı ihracatımız 107 milyon dolar daha az olacaktı. Bu yıl euro/dolar paritesindeki artış, euro  gerçekleştirdiğimiz ihracatın dolar karşılığının artmasına yol açtı." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, doların ise tüm ülkeler tarafından dış ticarette kullanılan temel para birimi özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin ABD'nin yanı sıra Çin, Hindistan ve Ortadoğu ülkeleri gibi partnerlerle yaptığı ticarette en çok doların kullanıldığını anlattı.

TİM olarak ihracatçılara döviz risklerinden koruma ve sermaye piyasaları aracılığıyla finansman sağlama avantajları konusunda bilgilendirici etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Büyükekşi, parite etkisine yönelik riskleri minimum seviyede sabitlemek için daha fazla üretmelerini ve yeni pazarlara yönelmelerini tavsiye etti.

"AVRUPA’NIN ÖNÜNDE GÜÇLÜ EURO BİR HANDİKAP OLABİLİR" 

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da Avrupa ekonomilerinin bir toparlanma sürecinde olduğunu anlatarak, bunun ihracata olumlu yönde yansımasının beklendiğini söyledi. Erkan, mevcut şartlar bozulmadığı takdirde euro/dolar paritesinin 3 aylık süre zarfında ortalama 1,19 seviyesinde, yıllık bazda ise ortalama 1,22 düzeyinde olacağının öngörüldüğünü belirtti.

Eurodaki güçlenmenin Avrupa’da hali hazırda zayıf olan enflasyon beklentilerini de aşağı çekeceğine işaret eden Erkan, "Özellikle enflasyon yaratmakta zorlanan Avrupa’nın önünde güçlü euro bir handikap olabilir. Bu yüzden Avrupa Merkez Bankasının esnek olmaya devam etmesi gereken bir parasal ortam var. Bu yüzden parasal teşvikten çıkışta da, aynı Fed’in zamanında yaptığı gibi kademeli ve piyasayı rahatsız etmeyen bir çıkış modeli uygulanacak. Aynı Fed’de olduğu gibi politika düzenlemesini çok uzun süre ertelemek kredibilite kaybına neden olabileceği için yavaş ve kademeli bir çıkış uygun gibi görünmekte." ifadelerini kullandı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.