Euro Bölgesi'ndeki 'bulaşıcılık riski' sürüyor mu?

28.07.2015 - 09:26 | Son Güncelleme :
Euro Bölgesi'ndeki 'bulaşıcılık riski' sürüyor mu? | Ekonomi Haberleri

IMF değerlendirmesinde, “Euro Bölgesi bulaşıcılık riskinin azaltıldığından emin olmalı, ekonomik toparlanma güçlense de kırılganlıklar devam ediyor” denildi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Euro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanmanın düşük petrol fiyatları, parasal genişleme ve zayıflayan euro ile güçlenmesine karşın, devam eden kırılganlıkların orta vadeli büyüme beklentilerini aşağı çektiğini belirtti.

IMF, Euro Bölgesi'ne ilişkin yıllık gözden geçirme raporu niteliğindeki "4. Madde Konsültasyonu"nu yayımladı.

Haberin Devamı

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Raporda, bölge ekonomisindeki iyileşmenin güçlendiğine işaret edilirken, "Artan iç talep, düşük petrol fiyatları, AMB'nin (Avrupa Merkez Bankası) genişletilen varlık alımı çerçevesinde süren parasal genişleme ve zayıflayan euro, bölgedeki toparlanmayı güçlendiriyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre; iyileşen güven, yükselen enflasyon beklentileri ile rahatlayan kredi şartları, toparlanmanın orta vadede devam etmesinin muhtemel olduğunu ortaya koyuyor" ifadelerine yer verildi.

Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 1,5 ve gelecek yıl yüzde 1,7 büyümesini bekleyen IMF, ayrıca bu yıl sıfıra yakın seyredecek manşet enflasyonun 2016'da yüzde 1,1'e yükseleceği tahmininde bulundu.

"Orta vadeli görünüm cılız"

Raporda, büyümeye yönelik risklerin önceki yıllara kıyasla dengelendiği ve toparlanmayı destekleyen faktörlerin ekonomiye beklentinin üstünde yarar sağlayabileceği kaydedilirken, bazı aşağı yönlü risklerin ise mevcudiyetini koruduğu vurgulandı.

Söz konusu risklerin, "yükselen piyasa ekonomilerinin yavaşlaması", "düşük enflasyon", "jeopolitik gerilimler" ve "finansal piyasalardaki dalgalanma" olarak sıralanan raporda, Yunanistan'daki olayların son dönemdeki finansal dalgalanmaları tetiklediğine işaret edildi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, bölgenin orta vadeli ekonomik görünümünün "kronik" talep eksikliği, düşük verimlilik ve bozulan şirket-banka bilançoları nedeniyle "cılız" olarak nitelendirildiği raporda, orta vadeli büyüme oranının yüzde 1 civarında kalacağı tahminine yer verilirken, bunun birçok üye ülkedeki işsizlik oranını kabul edilebilir seviyelere indirmeye yetmeyeceğinin altı çizildi.

"Euro Bölgesi negatif şoklara karşı kırılgan"

Yıllık gözden geçirme raporunda "Euro Bölgesi, büyüme beklentileri cılız ve politika imkânları sınırlı olduğundan, negatif şoklara ve uzun dönemli düşük büyümeye karşı kırılgan. Zayıf orta vadeli görünümle mücadele edilebilmesi için kapsamlı politikalar gerekiyor" değerlendirmesini yapan IMF, bu bağlamda yapısal reformların hızlandırılması, banka bilançolarının temizlenmesi ve ekonomik yönetim sisteminin güçlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5502 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8797 Değişim: 0,04%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.428,75 Değişim: -0,06%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.