Etibank Orta Sınıftaki Yerini Sağlamlaştırdı

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Etibank Genel Müdürü Karakaya, Toplam 700 milyon dolarlık likit varlığımız var dedi

Etibank, orta büyüklükteki bankalar içinde yerini sağlamlaştırıyor.

Özelleştirilmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen mevduatını 1 katrilyon liraya çıkarmayı başaran Etibank, likit değerlerini 700 milyon dolara ulaştırdı.

Hesap sayısı 600 bini bulan bankanın sektördeki mevduat payı da yüzde 2`ye yükseldi.

Etibank Genel Müdürü İsmail Hakkı Karakaya, bankanın takipteki kredisinin bireysel ve kurumsal olarak toplam 5 milyon dolar olduğunu belirterek şunları söyledi:

Bu rakamın tamamına da karşılık ayrıldı. Etibank`ın bugün itibariyle 350 milyon dolarlık TL ve yabancı para cinsinden menkul değeri, 350 milyon dolarlık da bireysel kredisi var.

Mevduat arttı
Etibank`ın özelleştirilmesinden bu yana geçen 2 yılda geçirdiği yapılanmayı anlatan İsmail Hakkı Karakaya, iki yıl önce 9 trilyon lira olan toplam mevduatın, gösterilen yüksek performans sayesinde bugün 1 katrilyon liraya ulaştığını belirtti.


Özelleştirildiği tarihte 25 bin olan mevduat hesabı sayısının bugün 600 bini bulduğunu kaydeden Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü:

Etibank`ta hesap sahibi başına 2 milyar lira mevduat düşüyor. Sektördeki mevduat payımız da yüzde 2`ye ulaştı. Bu gelişme, Etibank gibi orta ölçekli bir banka için önemli bir sıçrayış.

Köklü bir banka olması nedeniyle Etibank`ın Anadolu`nun en ücra köşesine ulaşabilen şube ağına sahip olduğunu dile getiren Genel Müdür İsmail Hakkı Karakaya, 151 şubesi ile orta ölçekli bankalar arasında ilk sırada bulunduklarını belirtti.

Sektördeki belirsizlikler nedeniyle likit kalmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Karakaya, bankanın 700 milyon dolarlık likit kıymetinin bulunduğunu söyledi.

Karakaya, bireysel ve kurumsal olarak sorunlu kredilerinin toplam 5 milyon dolar olduğunu, bunun tamamının karşılığının ayrıldığını belirtti. Karakaya, Etibank`ın toplam 320 bin kartla sektöründe yüzde 8 paya sahip olduğunu söyledi.

Karakaya: Kurumsal bankacılık önemli

Teknolojik altyapısını yeniledikten sonra bankanın SSK, vergi, elektrik, doğalgaz, telefon, su, Turkcell gibi her türlü kurum tahsilatını yapmaya başladığını kaydeden Karakaya, özelleştiğinde sıfır olan tüm yurtdışı muhabirlerinin yeniden canlandırıldığını ve 180 adet muhabir banka ile muhabirlik anlaşması imzalandığını dile getirdi. Bunun yanında Amerika GSM, Almanya Hermes, Danimarka EFK, Fransa Coface gibi uluslarası kredi kuruluşları ile anlaşmalar imzalandığına da değinen Karakaya, 2001 yılı başından itibaren de özellikle dış ticaret finansmanında kullanılmak üzere kurumsal müşterilere 50 milyon dolarlık ek kaynak tahsis edildiğini belirtti. Karakaya, bireysel ve kurumsal müşteriler için Eti Menkul Değerler ve Eti Finansal Kiralama şirketlerinin de faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.

Etibank`ın bireysel kredi hedefi 300 trilyon

Etibank`ın global krizin en yoğun döneminde el değiştirdiğine dikkat çeken İsmail Hakkı Karakaya, hem global kriz, hem de sektördeki yoğun rekabet nedeniyle, kurumsal kredilerden ziyade bireysel kredilerin ağırlık kazanacağını düşünerek, bireysel krediye yöneldiklerini söyledi. Banka hedeflerinin de bu öngörüye göre belirlendiğini vurgulayan Karakaya, şunları söyledi:

1999 başında başlattığımız bireysel bankacılık hamlesi ile 150 bin müşteriyle bireysel kredilerimizin tutarı 250 trilyona ulaştı. Bu yılın sonunda bireysel kredilerimizin 300 trilyona ulaşmasını hedefliyoruz. Rahat Kredi adı altında 15 değişik tür bireysel kredi 151 şubemizde hizmete sunuldu. Bireysel krediler içinde sektör payımız yüzde 5`e ulaştı. Etibank`ın bireysel kredi rakamları, kurumsal kredi rakamlarının üzerinde olmuştur.Yani topladığımız mevduatı yine mevduat sahiplerine dağıtıyoruz.(SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.673 Değişim: 0,29% Hacim : 68.217 Mio.TL Son veri saati : 15:12
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5166 Değişim: -0,09%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7816 Değişim: -0,24%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.419,53 Değişim: -0,44%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.