Et ve süte kâr formulü

15.04.2020 - 09:14 | Son Güncelleme :
Et ve süte kâr formulü | Ekonomi Haberleri

‘Dana Eti ve Süt Sektörlerinde Tedarik Zinciri ve Kârlılık Analizi’ isimli çalışmayla Merkez Bankası et ve süt sektöründeki tedarik zincirini masaya yatırdı. Çalışmada rakamsal olarak, tedarik zincirini kısaltabilen süt üreticilerinin kârlılığını yüzde 27, dana eti üreticilerinin de yüzde 30 arttırdığı ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre; Merkez Bankası et ve süt sektörlerindeki tedarik zincirini mercek altına aldı. Yapılan çalışmada, üreticilerin doğrudan perakende ticaret işletmelerine ürünlerini ulaştırma oranlarının düşük olduğu belirtilerek, dana eti sektöründeki tedarik zincirinin süt sektörüne kıyasla daha karmaşık bir yapıya sahip olduğu kaydedildi. 2006-2016 dönemi için yapılan analizlerde nihai tüketiciye satış yapan perakende veya konaklama ve yiyecek hizmeti sunan işletmelere doğrudan ürünlerini ulaştıran üreticiler için kârlılık oranının yüksek, ulaştıramayan üreticiler için kârlılığın düşük olduğu tespiti yapıldı. Rakamsal olarak, tedarik zincirini kısaltabilen süt üreticilerinin kârlılığını yüzde 27, dana eti üreticilerinin de yüzde 30 artırdığı belirlendi.

Haberin Devamı

KARMAŞIK VE UZUN

Merkez Bankası Ekonomi Notları kısmında yayımlanan “Dana Eti ve Süt Sektörlerinde Tedarik Zinciri ve Kârlılık Analizi” çalışmasında, tarım ve gıda sektörünün Türkiye ekonomisi üzerinde önemli bir yer tuttuğuna değinilerek, özellikle enflasyon üzerinde belirleyici rol oynadığı vurgulandı. Yusuf Emre Akgündüz, Seyit Mümin Cilasun ve Elif Özcan Tok tarafından hazırlanan çalışmada, dana eti ve süt sektörlerinde tedarik zincirinin yapısı ortaya konulurken, üreticilerin kârlılıkları analiz edildi. Gıda enflasyonunda kalıcı düşüş sağlanması ve tarımın sürdürülebilirliği için geçmiş dönemde geliştirilen politikaların daha çok üretim sürecine yoğunlaştığı, ancak son birkaç yıldır devam eden yapısal çalışmaların önemli bir kısmının tedarik zincirindeki sorunlara ve üretici ile tüketici arasındaki zincirin kısaltılmasına yoğunlaştığı anlatıldı. Türkiye’de gıda sektöründe tedarik zinciri, üretici ve nihai tüketici arasında tüccar, komisyoncu, sevkiyatçı, perakendeci gibi çok sayıda aktörün barındığına dikkat çekilen çalışmada, yapının oldukça karmaşık ve uzun olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

DAHA AZ PAYDAŞ

Et ürünlerindeki tedarik zincirinin süte göre daha karmaşık bir yapıya sahip olduğuna değinilen çalışmada, “Bu karmaşık yapı ve daha fazla paydaşın bulunması dana eti fiyatlarının süt fiyatlarına oranla daha oynak olmasına yol açan bir faktör olarak değerlendirilebilir. Tedarik zincirinin kısalması ve sadeleşmesi üretilen değerin daha az paydaş arasında bölüşülmesini sağlayarak üreticilerin kârlılığını arttıracaktır. Bu kapsamda, üreticinin doğrudan perakendecilere ve konaklama/yiyecek işletmelerine yaptığı satış oranı yükseldikçe sağladığı kârın da artması beklenmektedir” denildi.

ÜRÜNLERİNİ NEREYE SATIYORLAR

Çalışmada sütü için hayvan yetiştiriciliği sektörünün toplam satışının yüzde 50’den fazlasının süthane işletmeleri ve peynir imalatı sektörüne yapıldığı görüldü. İmalathane sektörü toplam satışının yüzde 40’ını toptan ticaret, yüzde 32’sini ise perakende ticaret sektörlerine gerçekleştirdi. Üretici sektöründen doğrudan perakende ticaret işletmeleri ile konaklama ve yiyecek faaliyetlerinde bulunan işletmeler gibi nihai tüketiciye ürün sunan sektörlere satış yüzde 7 oldu. Et ürünleri tedarik zincirinde ise dana eti üreticisi sektörünün ürünün yüzde 60’ını imalathaneler ve toptan ticaret işletmeleri arasında eşit oranda paylaştırdığı gözlendi. Üretici sektörden doğrudan perakende ticaret işletmeleri ile konaklama ve yiyecek faaliyetlerinde bulunan işletmelere satış yüzde 22 ile düşük seviyede kaldı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5982 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7523 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,77 Değişim: 0,49%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.