Ersin Özince: Faizin beli kırılıyor

18.07.2003 - 13:00 | Son Güncelleme :

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye´de faizin belinin yavaş yavaş kırıldığını belirterek, ´´Yeniden tasarruf erbabından liborun altında faizlerle kaynak temin edebilmeye başladık´´ dedi.

Özince, Türk Lirası faizlerinde de istikrarın yerleşeceği kanaatinde olduğunu söyledi. İş Bankası Genel Müdürü Özince, İş Kuleleri´nde tekstil sektörün temsilcilerini ağırladı. Banka yöneticilerinin sektör mensuplarıyla sohbet ederek, karşılıklı görüş alışverişinde bulundukları toplantılara önümüzdeki dönemde başka sektörlerle devam edilecek.

Özince, toplantıda yaptığı konuşmada, çabalarının iş hayatını dahada geliştirmek olduğunu ifade ederek, ´´Biz kendimizi sizler gibi bu piyasada hancı konumunda görüyoruz. Piyasada itidal, istikrar kaybolduğunda, sağduyu, en basit ticaret kuralları, örf, anane kaybolduğunda da hep ısrarla bunu muhafaza etmeye, tekrar canlandırmaya çalıştık´´ diye konuştu. Hatalı kamu maliyeti politikalarının tasarrufların üretim ve ticarete yönelmesi alışkanlıklarını epeyce yıprattığını belirten Özince, ´´Bunlar tekrar yerine gelsin diye gayret ediyoruz. Aksi takdirde, yüksek tansiyon gibi bu yüksek enflasyon, yüksek faiz bizde çok ciddi kalıcı rahatsızlıklar yaratacaktır. Bir miktar yarattı bile ama üstesinden geliriz diye düşünüyoruz´´ dedi. Ülkenin ağır sıkıntılı günlerinde de çalışma arkadaşlarına ´´müşterilerin arkasında duralım´´ mesajı verdiğini vurgulayan Özince,şunları söyledi:

´´Tadını kaçırdığımız günler oldu, yani size malımızı çok yüksek fiyatla sattığımız günler oldu. Bundan hiç memnun olmadık. Şunun altını çizmek isterim. Bir tek gün sizlere nazaran kendi kuruluşlarımıza farklı uygulama yapmadık. Hiçbir konuda yapmadık. Tadını kaçırdığımız zaman da kendi kuruluşlarımızda da aynı şekilde tadını kaçırdık. Bugün bakıyoruz iyi fiyatlar oluştuğunda kendi kuruluşlarımız bile dışarıdan bazı ihtiyaçlarını gideriyorlar.´´

´´FAİZİ AŞAĞI ÇEKMEYE GAYRET EDİYORUZ´´
Ersin Özince, piyasada ticaretin gelişmesi için faizi aşağı çekmeye çok gayret ettiklerini belirterek, ´´Bu, Türk Lirası´nda da dövizde de böyle. Dövizde bugün birçok bankanın kaynak topladığı maliyetlerin altında fiyatlarla, dolar bazında yüzde 4´le KOBİ´lere bir kampanya başlattık. İmkanımız kadar arkasında durmaya çalışacağız´´ diye konuştu. Bunların kolay olmadığını vurgulayan İş Bankası Genel Müdürü ErsinÖzince, şunları söyledi:

´´Devletiniz dövize 10-12 faiz verirken, yüzde 4 ile ne kadar kaynak temin edebilirsiniz? Edebildiğimiz kadar ediyoruz. Burada önemli olan şu, Türkiye´de faizin beli yavaş yavaş kırılıyor. Bunu şuradan biliyoruz. Biz yeniden tasarruf erbabından liborun altında faizlerle kaynak temin edebilmeye başladık. Bu çok iyi birşey. Tasarruf erbabı da aslında istikrarlı ve doygun, çok fazla beklentisi yok, özellikle dövizde. Bunlar iyiye işaret şeyler. Maalesef iç borçlanma bu seviyelerde oldukça, o çarkı da çevirmek mecburiyetindeyiz. Ama biz mümkün olduğunca serbest rekabet içinde bizi diğer bankalarımızın da izlemesini istiyoruz. Özellikle milli bankacılık kavramına çok önem vererek bunu götürmek istiyoruz. Milli bankacılık kavramına Türkiye´de yatırım yapan, Türkiye´de sermayesi konmuş olan yabancı bankalar da dahildir.´´

´´ÖNDER TAVIRLAR KOYMAYA ÇALIŞIYORUZ´´
Soruları da yanıtlayan Özince, ´´Faizlerdeki düşüş öngörüleriniz çerçevesinde mi gerçekleşiyor?´´ sorusuna, ´´Pek tabii. Bizi döviz faizinin de düşmesi çok ilgilendiriyor. O nedenle döviz kredisiyle ilgili önder tavırlar koymaya çalışıyoruz. Onun daha da geniş taban yapacağına inanıyorum. Türk lirası faizlerde de pek tabii istikrar yerleşecek kanaatindeyim´´ yanıtını verdi. Özince, ´´Faizlerde düşüş devam edecek mi?´´ sorusunu da şöyle yanıtladı:

´´Hiç tereddütsüz. Hedeflenen enflasyonun yakalanacağını düşünüyorum, inanıyorum. Biz en azından bir müessese olarak bu inancı koruyoruz. Bu nedenle de Türkiye´deki reel faizin enflasyonun iki katından fazla olmasının gerekmediği kanaatindeyim.´´ İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ´´Vade yapısında bir iyileşme söz konusu mu?´´ sorusunu da ´´Zaman içinde olacak. Acele etmemek lazım. Özellikle mevduatta henüz üç ayın ötesine ciddi bir geçiş olduğunu düşünmüyorum, daha biraz vaktimiz var onda´´ diye yanıtladı.

´´DÖVİZİN DENGEYİ BULMASI LAZIM´´
Döviz kurunda nasıl bir seyir beklediklerinin sorulması üzerine deÖzince, şunları söyledi:´´Türk Lirası´nın değer kazancının durması için, Türk Lirası´na olan talebin, yani ters para ikamesinin durması lazım. Şu anda bunu gerektirecek çok fazla birşey yok. Ancak dövizin de mutlaka Türkiye´nin dış ticaret dengelerini çok olumsuzlaştırmayacak dengeyi bulması lazım. Ben sadece bankacı olarak değil, bir yandan da ihracatla ilgilenen Şişe Cam´ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak söylüyorum, tabii ki kurdakigelişmelerden direkt etkileniyoruz. Marjlarımız daralıyor ama dalgalı kur sisteminde de buna inandıysanız yapılabilecek çok fazla birşey yok. Burada Merkez Bankası´nın politikalarını eleştirmek biraz kolay bir söylem olur diye düşünüyorum. Çünkü geniş tabanlı talep gelmedikçeMerkez Bankası´nın burada alacağı yanlış pozisyonlar Türkiye´yi, hepimizi yeniden ilgilendirir. Ben denge bulacağına inanıyorum. Türkiye nasıl olsa ticaretini yapacak fiyatları, döviz kurunda da faizde de bulacaktır.´´

Özince, dalgalı kur öncesi alım yapan bankaların listesinin açıklanmasını nasıl bulduğunun sorulması üzerine, ´´Basının bu tür haberleri değerlendirmesini doğal buluyorum ama bu tür bilgilerin açıklanmasının bir yarar sağlayacağına inanmıyorum. Çünkü detaylı irdelenmezse bunların ne anlama geldiği anlaşılmaz ve sade vatandaş dayanlış bilgilendirilmiş olur´´ dedi.

Bankaların kaynak aktaran, müşteri hesabına iş yapan kuruluşlar olduğunu vurgulayan Özince, şunları söyledi:

´´Bu satın alınan dövizlerin ne kadarını banka kendisi için almış,ne kadarını müşterisi için almış bunu bilemezsiniz. Yapılan ticarettendolayı ticaret yapanları suçlar şekilde değerlendirmeler yapmak, birazkonulara sığ bakmak oluyor. Halbuki konulara çok daha detayıyla bakılırsa hakikaten bazı hataların irdelenmesi de yararlı olur, yanlışyorumlanırsa maksat da gerçekleşmemiş olur.´´ Özince, ´´Sizce yanlış mı yorumlandı?´´ sorusu üzerine, ´´Ben yanlış yorumlandığı kanaatindeyim´´ yanıtını verdi. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5395 Değişim: 0,20%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,7425 Değişim: 0,03%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.490,78 Değişim: 0,25%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.501,09
Açılış: 2.485,75
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.