Erdoğan ve Yılmaz ‘kola’da rakip oldu

16.07.2003 - 10:22 | Son Güncelleme :

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın büyük oğlu Ahmet Burak Erdoğan, Ülker ürünlerinin Anadolu yakası bayiliğini elinde bulundurduğu için, otomatikman ColaTurka`nın da dağıtımını üstlendi. Erdoğan`ın pazardaki en büyük rakibi Coca-Cola. Coca-Cola`nın Anadolu yakası bayiliği ise eski başbakanlardan Mesut Yılmaz`ın büyük oğlu Yavuz Yılmaz`ın elinde.

Kolalı içecekler arasında yaşanan pazardan pay kapma yarışına, biri eski, diğeri yeni iki Başbakan`ın oğlu da karıştı. Babasının Başbakanlığı döneminde Coca Cola`nın İstanbul Anadolu yakası bayiliğini alan Yavuz Yılmaz`dan sonra, şimdi de Başbakan Tayyip Erdoğan`ın büyük oğlu Ahmet Burak Erdoğan kola pazarına girdi.

Aralarında ColaTurka`nın da bulunduğu tüm Ülker ürünlerinin Anadolu yakası dağıtımını Emniyet Gıda ve Güney Gıda adlarında iki distrübütör firma ve plasiyerler üstleniyor. Emniyet Gıda`nın yönetim kurulunda Reşat Sözen, Atilla Özokur, Ergün Bodur ve Ziya İlgen`in adları geçiyor. Recep Tayyip Erdoğan da 3 Kasım seçimleri öncesinde hem Emniyet Gıda`nın kurucu ortaklığını hem de yönetim kurulu üyeliği görevini yapıyordu. Ancak seçim sonrasında Erdoğan bu şirketin yönetim kurulundan ayrıldı. Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte oğlu Burak Erdoğan`ın da şirkette bir miktar hissesi bulunuyor.

Emniyet Gıda çalışanları Ahmet Burak Erdoğan`ın zaman zaman şirkete gelip gittiğini, muhasebe bölümünde çalıştığını, fakat görev tanımını tam olarak kendilerinin de bilmediğini söylüyorlar. Ancak, Ahmet Burak Erdoğan ile babası arasında iş konusunda da, para konusunda da ayrı- gayrı olmadığı biliniyor. Recep Tayyip Erdoğan`ın kendi hisselerini de oğluna devrettiği belirtiliyor. Ahmet Burak Erdoğan, daha önce de babasına verdiği borçla gündeme gelmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın mal varlığındaki 550 milyar liralık döviz ve altının kaynağı olarak oğlu Ahmet Burak`ın düğün hediyeleri gösterilmişti. Erdoğan, 340 bin dolar, 55 bin mark ve 174 Cumhuriyet altınının, oğluna düğününde gelen hediyeler olduğunu savunmuştu.

960 milyon dolarlık pazar

Ülker ürünlerinin Anadolu yakası dağıtımını üstlenen Emniyet Gıda`nın Satış Müdürü Yaşar Güzelsoy, bir haftalık satışta Coca-Cola`yı yakaladıklarını iddia ediyor. Güzelsoy, ‘‘Pepsi satışlarında bir değişiklik olmamış ama market
kasa çıkışlarında Coca-Cola`nın satışının yarı yarıya azaldığını, ColaTurka`nın burada onu yakaladığını görüyoruz. Tüketicinini önce merakla aldığını öngörsek de, beğendikleri için devam edecekler’’ diye konuştu.

Türkiye`de 960 milyon doları bulan içecek pazarının yüzde 40`ı, gazlı içeceklerden oluşuyor. Gazlı içecek pazarının yüzde 65 gibi büyük kısmını ise kolalı içecekler oluşturuyor. Bu pazarda yüzde 95`lik pay Coca- Cola ve Pepsi`ye ait. Coca-Cola, yüzde 55`lik pazar payıyla sektörün lideri. Pazarda yüzde 5`lik pazar payı ise süpermarketlerin kolalarından oluşuyor.

Ülker, bu pazarda yüzde 25`lik bir pazar payı elde etmeyi hedefliyor. Bu da 62 milyon dolarlık bir ciro anlamına geliyor. Ülker Grubu, pazarda yer almak için uzun süre İhlas Grubu`na ait olan Kristal Kola`yla görüşmeler yürüttü. Geçtiğimiz yıl Çamlıca Gazoz`u aldı, ardından Sunny ve Link markalarını üretmeye başladı. En son pazara Cola Turka`yla giriş yaptı.

İş yaşamında Yavuz, özel yaşamda Burak önde gidiyor

Ahmet Burak Erdoğan, ilk işinde Ülker ürünlerinin, dolayısıyla Cola Turka`nın Anadolu Yakası`ndaki en yetkili söz sahipleri arasına girdi.

lYavuz Yılmaz, üniversite eğitiminin ardından bir süre amcası Turgut Yılmaz`ın sahip olduğu Delta Deri`ye gidip geldi. Daha sonra Türkiye`de petrol alanında faaliyet yürütmek istediği söylendi. Bir süre sonra İstanbul Gümüşsuyu`nda bulunan Opera Otel`in işletmeciliğine talip olduysa da daha sonra projeden vazgeçtiği açıklandı. Ancak Yılmaz, kendi işini kurmayı tercih ederek, halasının eşi, eski ANAP Şişli İlçe başkanı Yiğit İkiz ile `Maksimum Gıda` isimli bir şirket kurdu. Yavuz Yılmaz, Coca Cola`nın İstanbul Anadolu yakasındaki Maltepe, Küçükyalı Bölgesi, Efes Pilsen biralarının da Samandıra, Kartal bölgesinin bayiliğini aldı.

Ahmet Burak Erdoğan, 2001 yılında Rize kökenli Ketenci ailesinin kızı ve İmam Hatip Lisesi`nden sınıf arkadaşı Sema Ketenci ile evlendi.

Yavuz Yılmaz, henüz ciddi bir beraberliğiyle kamuoyunun karşısına çıkmadı. Ancak zaman zaman kız arkadaşlarıyla dışarı çıktığında, magazin haberlerine konu oluyor. Hatta hakkında suç duyurusunda bulunulmasına neden olan `magazin muhabirlerini tehdit ettiği iddia edilen` olayda, kız arkadaşıyla birlikte Reina`da yemek yemiş, evlerine dönüyorlardı.

EĞİTİMLERİ YURTDIŞI

Ahmet Burak Erdoğan, Ayşe Sevim Tanürek`e çarparak ölümüne sebep olduğu zaman İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisiydi. Olayın hemen ardından İngiltere`ye dil okuluna giden Erdoğan, Londra`da ekonomi okudu.

Yavuz Yılmaz, ABD`nin George Washington Üniversitesi`nde Siyasal Bilimler ve İş İdaresi Bölümü`nü bitirdi.

Mahkemeler ikisini de tanıyor

Ahmet Burak Erdoğan, 1998 yılında mayıs ayında TRT İstanbul Radyosu ses sanatçılarından Ayşe Sevim Tanürek`e otomobiliyle çarpıp ölümüne neden olmuştu. Ancak, Tanürek`in yakınlarının da şikayetçi olmadığı davadan beraat etti. Yavuz Yılmaz hakkında, 2002 yılının haziran ayında, bar çıkışı kendisini görüntülemek isteyen magazin muhabirleri Selim Genç, Hakan Yeşildağ ve Sinan Deniz`e darp, hakaret ve tehditte bulunduğu iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Ancak şikayet konusu olan suçlamaların kamu davası değil şahsi dava niteliğinde olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verilmişti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5595 Değişim: 0,04%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5657
Açılış: 32,5468
34,8922 Değişim: 0,08%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.431,55 Değişim: 0,06%
Düşük 2.426,36 24.04.2024 Yüksek 2.431,83
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.