Elektronik Ticaret İştah Kabartıyor

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Son yıllarda ekonomi hızlı bir değişim içinde... Bu durum ticaretin kurullarını da bir bir değiştiriyor. Artık klasik usullerle yapılan ticaretin yerini her türlü işlemin sanal ortamda yapılıdğı elektronik ticaret alıyor. Yaşanan bu değişimden nasibini alan ticaretin en önemli unsurlarından biri pazarlama oldu. Yani artık satıcılar mallarını pazarlamak için kapı kapı dolaşıp müşteri bulmak, alıcılar da sınırlı sayıda satıcıyla muhatap olmak zorunda kalmayacaklar. Çünkü oluşturulan web sitelerinde sınırsız satıcı ve alıcı karşı karşıya geliyor. Bu durum milyon dolarlara varan iş hacimlerini de beraberinde getiriyor. Hal böyle olunca satışlarını daha da artırmak isteyen şirketler elektronik ticarete el attıyor.

Peki borsa şirketlerinden hangileri elektronik ticaret alanında faaliyet gösteriyor? Gelecekle ilgili planları neler?..

KOÇ HOLDİNG: İnternette pamuk ticareti

Ağırlıklı olarak beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren Koç Holding, elektronik ticarete farklı bir sektörle el attı. Koç Holding, tekstil sektörünün önde gelen firmalarından Çalık Grubu’yla elektronik ortamda pamuk ticareti işine girdi.

Çalık Yatırım Bankası ve Koç Holding’in ortak olarak kurdukları ‘Cottonline’ adlı şirketin halen üye kayıtları devam ediyor.

Koç Holding Yeni İş Geliştirme Proje Uzmanı Burak Dalgın, 2001 yılında Cottonline’nin 150 milyon dolarlık iş hacmine ulaşması beklediklerini, daha sonraki
yıllarda da şirketin cirosunun her yıl ikiye katlanmasını öngördüklerini söylüyor.

Koç Holding olarak B2B (işten işe elektronik ticaret uygulamaları) operasyonlarında önemli bir oyuncu olmak istediklerini söyleyen Dalgın, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Bu hem bizim faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde hem de farklı sektörlerde olabilir. Çünkü Koçnet’le önemli bir bilgi birikimi edindik ve tüm teknolojik altyapımız var. Bu birikimimizi farklı ektörlerde iyi olan firmalarla birleştirerek, faaliyet alanlarımızı çoğaltmak istiyoruz. Örneğin artık Migros da kendi satın almasını elektronik ortamda yapmak istiyor. Cirosunda önemli bir büyüklüğü olan ürünleri bu yolla tedarik edecek.’

1 Aralık’ta ticaret başlıyor: Üç hafta önce kurulan Cottonline’a şimdilik sadece üyelik alınıyor, ancak 1 Aralık 2000 tarihi itibariyle burada ticarete başlanacak. Alıcalarla satıcıları elektronik ortamda karşı karşıya getireceklerini söyleyen Dalgın, projenin faydaları hakkında şu açıklamayı yapıyor: “Alıcılar daha önce sınırlı satıcıyla muhatapken karşılarında yüzlerce satıcı buluyorlar. Bunu onlara anlatıyoruz. Burada iki tür abonelik kabul ediliyor. Birincisi insanlar pamukla ilgili her tür bilgiye ve rapora ulaşabiliyorlar. İkincisi ise ticaret yapmak için abone oluyorlar. Ancak biz ticaret yapmak isteyen herkesi kabul etmiyoruz. Belli bir inceleme yaparak, daha önce piyasada edinmiş oldukları itibara bakarak üyeliğe kabul ediyoruz.”

EGS HOLDİNG: E-Park 2001’de faaliyette

Elektronk ticarette gelecek gören firmalardan biri de EGS Holding. Şirket bu amaçla çok önemli bir proje üzerinde çalışıyor. Bu proje hem holdingin ortakları hem de grup için çok önemli. EGS Holding’in, bütün ortaklarına elektronik ortamda itcaret olanağı sağlayacak E.-park projesinin 2001 yılı başında hayata geçirilmesi planlanıyor.

EGS Holding Yönetim kurulu Başkanı Hasan Turhan, projede bugüne kadar grubun yazılım şirketinde çalışan personelden faydalanıldığını belirterek, projenin ana hatları konusunda şu bilgileri veriyor: “Bu proje EGS ortaklarının tümüne elektronik ortamda ticaret olanağını getirecek. Ortaklarımız internet ortamında iletişim kurarak, yurtiçi ve yurtdışındaki müşterileriyle olan ticareti internet ortamında yapabilecekler. Projeyi CEA şirketinin stratejik işbirliği ile yürütüyoruz. Şu anda şirketlerimiz birer birer omurgaya dahil oluyorlar.”

İhracatını artıracak: Şubat 2001’de EGS’nin portalı tamamlanmış olacak. Bu proje EGS ve ortaklarının ticareti artıracağı gibi, Türkiye’nin tekstil ihracatındaki performansını olumlu etkileyecek bir proje olarak tanımlanıyor. Dünyada artık klasik usullerle ticaret devrinin sona erdiğini söyleyen Hasan Turhan, ‘Malınızı çantınıza koyup, tek tek müşterileri dolaşma devri sona erdi. Bütün dünya elektronik ticarete dönüyor. Yeni dönem bu, buna erişebilenler satış yapabilir ve satışlarını artırabilirler’ diyor.

Hasan Turhan , bu şirketle ilgili olarak konuşurken, yeni ekonominin en önemli özelliklerinden biri olan ‘yaratılan değer’ üzerinde durarak şunları söylüyor: ‘Bizim için bu projede asıl önemli olan ortaklarımızın ticaret hacimlerini geliştermek ama, yeni ekonomi şirketlerinde yaratılan değer önemli ve bizim bu projeyle minimum 500 milyon dolar değerinde bir şirket yaratacağız.” Bu portalda yalnızca EGS ortakları değil, elektronik ticaret yapmak isteyen bu tür şirketler de yer alabilecekler.

EGS Holding E-Park’ı faaliyete geçtikten bir yıl sonra halka açmayı planlıyor.

SEZGİNLER GIDA:Exel’le ortaklık kurdu

Sezginler Gıda da gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için elektronik ticaret işine giriyor. Food service işinde bir web sitesi hazırlayan şirketin amacı üreticilerle otel, restoran, kafeterya, barlardan oluşan müşterileri bir web sitesinde bir araya getirmek. Bu sitede satıcılarla müşteriler web sitesinde karşı karşıya gelecekler, satıcılar fiyatlarını, müşteriler taleplerini siteye girecekler, hatta iki taraf web sitesi üzerinde pazarlık bile edebilecekler.

Bu iki taraf arasında aracılığı da Sezginler ve Exel’in, yüzde 50-50 ortaklıkla kurduğu şirket yapacak. Adı Exel olacak yeni şirket, ürünleri satıcılardan alıp depolayacak ve sipariş üzerine müşterilerine teslim edeek.

Sezginler Gıda Genel Müdürü Ziya Hakan Atilla, türkiye’nin böyle bir organizesyona ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Atilla, “Biz sadece 600 kalem ürün dağıtıyoruz. Ancak bir otelin ihtiyaç duyabileceği ürün sayısı 4-5 bin civarında.

Oteller de tüm bu ürünleri alıp depolama şansı olmadığı için bizimle çalışmayı tercih edecektir’ diyor.

Exel’in dünyanin ikinci büyük lojistik firması olduğuna dikkat çeken Atilla, kurulacak şirketin yönetiminin tamamen Exel’e ait olacağını, sezginler Gıda’nın bu şirketten kar payıy alacağını belirtiyor. Exel’den öğrenecekleri çok şey olduğunu belirten atilla, “Exel, başlangıçta bize bu işi öğretsin, teknolojisini getirsin, daha sonra da birlikte bu işi büyütelim istiyoruz” diyor.

Yeni şirketin 2001’in ortasında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Söz konusu yatırımın, Sezginler’in 2001 yılı cirosuna 15 milyon dolar katkı yapması bekleniyor.

Farklı sektörlere kayacak

Sezginler Gıda’nın Exel’le yaptığı anlaşma sadece hızlı tüketim ve perakende sektörlerini kapsıyor. Ancak şirket sadece bu sektörlerle sınırlı kalmak istemiyor. Sezginler Gıda’nın amacı Exel’in de yardımıyla, 5 yıl içinde farklı sektörlere de yönelmek.

Dayanıklı tüketim, otomotiv ve elektronik gibi sektörlere kaymayı hedeflediklerini söyleyen Atilla, “Exel, dünyanın her yerinde müşterileri olan bir şirket, biz de zamanla onların global müşterileri ile iş yapma şansına sahip olabiliriz’ diyor.

ANADOLU EFES BİRACILIK: Büyük şirketlerle işbirliği

Anadolu Efes biracılık, Türkiye ambalajlı tüketici ürünleri sektöründeki tedarikçiler ile perakendecileri sanal bir Pazar yeri ortamında bir araya getirip ticaret yapmalarını sağlamak üzere kurulmuş olan Turkecom Teknoloji Hizmetleri A.Ş.’ye iştirak etti. Turcekom’un artan sermayesine 500 bin dolar karşılığı iştirak eden Anadolu Efes biracılık’ın Türkecom Teknoloji Hizmetleri’ndeki iştirak payı yüzde 8.46 oldu.

Ayrıca söz konusu şirkete iştiraklerinden Coca-Cola İçecek Üretim A.Ş. yüzde 8.46 oranında, bir diğer iştiraki olan Alternatifbank A.Ş. ise yüzde 4.23 oranında iştirak edecek.

Anadolu Efes biracılık’ın iştirak ettiği şirkette Anadolu Efes Holding, Coca-Cola İçecek Üretim, Eczacıbaşı Holding, Finet Holding, Etap Endüstri ve Yatırım Holding, Alternatifbank, Finansbank, Gima, Cap Gemini Ernst&Young U.S. LLC, Calico Commerce INC. Ve Tradenet yer alıyor. Bu girişim grubunun amacı ise şöyle açıklanıyor:

“Ambalajlı tüketim mallarının şirketten şirkete tedakik zincirini daha etkin ve verimli hale getirerek, işletme giderlerini azaltmak ve nihai olarak da tüketim malları fiyatlarını aşağıya çekmek.”

Hedef yükselen pazarlar: Şimdilik sadece Türkiye sınırları içinde faaliyet göstermesi planlanan şirketin, kısa bir süre içinde Hollanda’da kurulacak olan Techonology Leap Holdings (TLH) ile diğer yükselen pazarlarda faaliyet göstermesi planlanıyor.

Turkecom Genel Müdürü Michael Coombs, Turkecom’un şimdilik sadece ortaklarına hizmet vereceğini söylüyor.

Ancak kısa süre içerisinde başka tedarikçilerin ve perakendecilerin de Türkecom’a kullanıcı olarak katılmaları bekleniyor.

Coombs, sanal tüketim malları pazarını, Türkiye’de ambalajlı tüketim malları alanında çalışan tüm kuruluşların kullanabileceğini vurguluyor.

Türkiye’de ambalajlı tüketim malları teradikçilerinin ve perakendecilerinin, e-ticaret konusunda acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu girişimi başlattıklarını söyleyen Coombs, ‘türkiye günümüzde böyle bir sistemi uygulamaya geçirmek için gerekli tüm olanaklara sahip bir ülke.

Piyasanın değişen ihtiyaçlarını karşılayan ve dünya standartlarına uyan yerel bir çözümün geliştirilmesine karşın hiçbir engel mevcut değil’ diyor.

BORUSAN YATIRIM: E-Ticarette de iddialı

Borusan Yatırım da yaklaşık iki ay önce kurulan ve Borusan Grubu şirketlerinden olan “Borusan Elektronik ve Ticaret, İletişim ve Bilgi Hizmetleri A.Ş’nin yüzde 29 hissesini nominal değer üzerinde satın alarak ortak oldu.

Borusan Yatırım ayrıca şirketin 1 trilyon liraya artırılacak sermayesine de katılma kararı aldı.

Borusan Elektronik Ticaret’in ana ortakları Borusan Holding ve Borusan Ticaret. Yetkililer, Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından Borusan Grubu’nun sanayi ve ticari faaliyetlerinde elde ettiği birikimi ve gücü elektronik ticaret alanına taşımayı hedeflediklerini söylüyorlar.

Borusan Elektronik ticaret, sanal dünyadaki elektronik hizmet konullarına yön vermek ve “market palce” yaratarak internet üzerinden ticaret yapmak üzere kuruldu. Borusan Yatırım olarak ticari ve sınai faaliyetlerinin yanı sıra güncel gelişmeleri gözettiklerini söyleyen yetkililer, teknolojik iş alanlarına yönelik stratejik adımlardan birisini daha atarak, teknolojik yatırımlarda da söz sahibi olmayı hedeflediklerini söylüyorlar. (PARA-BORSAMARKET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5705 Değişim: 0,29%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6476 Değişim: -0,24%
Düşük 34,6193 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.505,29 Değişim: 0,84%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.507,39
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.