"Ekonomiyi uzun vadeli fonluyoruz"

08.10.2018 - 09:32 | Son Güncelleme :
"Ekonomiyi uzun vadeli fonluyoruz" | Ekonomi Haberleri

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, Türkiye’deki tüm finansal yükün bankacılığın üzerinde kaldığını, bunun paylaştırılması gerektiğini belirterek, “Sigortacılar olarak elimizde 133 milyar TL fon var ve ekonomiyi uzun vadeli fonluyoruz. Bizim hızla büyümemiz lazım” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Eureko Sigorta CEO’su Can Akın Çağlar, Türkiye’deki tüm finansal yükün bankacılığın üzerinde kaldığını, sigortacılığın gelişmesi halinde ekonominin de gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) değerlendiren Can Akın Çağlar, programda, banka dışı finans piyasalarının gelişmesine değinildiğini belirterek, “Bir sigortacı olarak söylüyorum, Türkiye’deki bütün finansal yük bankacılığın üzerinde. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Program’da, bankacılığın dışındaki sektörlerin hızla büyütülmesi gerektiğini açıkladı ki, biz bundan hem heyecan duyuyoruz hem de fırsat olarak görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MEVDUATI DEVLETE VERİYORUZ

Can Akın Çağlar, toplam finansal büyüklüğün yüzde 88’ini bankacılığın oluşturduğunu, ikinci büyük sektörün de sigortacılık olduğunu ifade ederek, sigortacılığın payının yüzde 4 olduğunu kaydetti. 160 milyar TL aktif büyüklük ile uzun vadeli fon üreten bir sektör olduklarını söyleyen Çağlar, “Elimizde 133 milyar TL fon var ve çoğunluğunu uzun vadeli devlet tahvillerinde, banka mevduatlarında kullanıyoruz. Dolayısıyla mevduat üreten, ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan bir sektörüz. Bizim hızlı biçimde büyümemiz lazım” dedi.

##$HABER_1449589$##

Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyüklüğümüz yüzde 4 değil, yüzde 20-25’ler civarında olsaydı; 650 milyar TL fon biriktiriyor olurduk. En son mevduatların toplamı 2 trilyonun üzerinde, aşağı yukarı dörtte birine ulaşmış olurduk. Bizim mevduatlarımızın farkı şu; her an ihtiyaç duymuyoruz, uzun vadeli yatırımlarda kullanıyoruz. Bu da ekonominin kalkınmasına katkı yapıyor. Sadece bizim değil diğer finansal piyasaların da büyümesi lazım. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda görev yaptığım dönemlerde, bütün yükün bankacılığın üzerinde olmaması, paylaştırılması gerektiğini konuşurduk. Banka deyince krediyi biliyoruz, mevduatı toplayıp krediye çeviriyoruz. Türev enstrümanlarını Türk bankacılığının da biliyor olması lazım.”

Haberin Devamı

EKONOMİNİN TEMİNATIYIZ

Can Akın Çağlar, iklim değişikliklerinin yarattığı hasarlara da değinerek, sigortanın toplumsal dayanışma olduğunu ve iklim değişikliğinin yarattığı zararın ancak sigorta ile çözüleceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigorta, ekonominin sürdürülebilirliğinin teminatıdır. Bugün sigortacılık büyüyemedi, pazar payı sadece yüzde 4 diye eleştiriyoruz ama gayri safi milli hasılanın 35 katı kadar teminat da sağlıyoruz. Benim hep söylediğim bir şey var. Türkiye’nin yaşadığı 2001 krizinin arkasından acaba 99 depremini doğru analiz ettik mi? O dönem, Türkiye’nin üretim üssü olan Adapazarı ve civarında yeterince sigorta kapsamına sahip olunsaydı, yaralar çok daha hızlı sarılsaydı belki de 2001 krizine girmeyecektik. Bizim artık katastrofik risk dediğimiz sellere, depremlere önem vermemiz gerekiyor.” 

‘YENİ SİGORTA PROGRAMI’

CAN Akın Çağlar, Yeni Ekonomi Programı’nın açıklandığı şu günlerde ‘Yeni Sigortacılık Programı’ adı altında bir program geliştirmek istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bunun için yol haritamızı belirledik. Ekim ayında sonra kamunun, reel sektörün, Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin de katılacağı büyük bir arama konferansı yapacağız. Hem bireysel emekliliği hem de diğer sigortaları konuşacağız. Yeni Sigortacılık Programını ki, bunun adına da YSP diyebiliriz, ortaya koyacağız. Bunun için de yoğun çalışıyoruz, çıktılarını yılsonuna doğru paylaşmaya başlarız. Sigorta sektörünü büyütmek zorundayız, çünkü yüzde 4’lük pazar payı bize yakışmıyor.” 

BES’TE BARDAĞIN YARISINI DOLDURDUK

Can Akın Çağlar, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılım uygulamasına da değinerek, şu açıklamaları yaptı: “Otomatik BES’te gelinen noktayı çok da küçümsememek lazım, ben başarı olarak görüyorum. Sistemden yüzde 60-65 gibi çıkışlara bakıp moralimiz bozuluyor ama Türkiye’de hiç olmayan bir şeyi yaptık, bardağın yarısını doldurduk. 86 milyar TL’lik tasarruf biriktirdik, 7 milyon insanımız tasarruf alışkanlığına kavuştu. Ama bizim bazı şeyleri de zorlamamız lazım. Zorlanmazsak tasarruf etmiyoruz. Bizim otomatik BES’i bir şekilde zorunlu yapmamız lazım ki, toplum tasarruf etsin. Üç yıl çıkılmaması gerekiyorsa gerçekten de çıkılmasın.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.453 Değişim: -0,75% Hacim : 30.468 Mio.TL Son veri saati : 12:21
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5890 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8238 Değişim: 0,26%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,56 Değişim: 0,49%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.