Ekonomistler kritik veriyi değerlendirdi

12.11.2018 - 13:08 | Son Güncelleme :
Ekonomistler kritik veriyi değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Ekonomistler, ekonominin yeniden dengelenme sürecine girmesinin etkisiyle cari işlemler hesabının eylülde üst üste 2 ay cari fazla verdiğini, bu durumun ekim ayında da görülebileceğini belirtti.

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre, cari işlemler hesabı eylülde, 3 yılın ardından 2 ay üst üste cari fazla verdi. Eylül ayında cari işlemler hesabı 1 milyar 830 milyon dolar fazla verirken, bu rakam ağustosta 1 milyar 863 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Son 10 ayın en düşük seviyesine gerileyen yıllıklandırılmış cari açık, bir önceki aya göre 6 milyar 271 milyon dolarlık azalışla 46 milyar 58 milyon dolara indi.

Haberin Devamı

Ekonomistler, cari işlemler hesabı tarafındaki düzeltme hareketinin sürdüğünü belirterek, yıl sonunda 30-35 milyar dolar civarında cari açık verilebileceği tahmininde bulundu.

"YIL SONU CARİ AÇIK TAHMİNİMİZ 29 MİLYAR DOLAR"

##$HABER_1450451$##

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, eylül ayında cari işlemler hesabının beklentiler doğrultusunda fazla vermeye devam ettiğini bildirdi.

Yıllık açıktaki düşüşün hızlandığına dikkati çeken Tokalı, yıllık cari açığın ağustos sonundaki 52,3 milyar dolardan eylül sonunda 46,1 milyar dolara gerilediğini anımsattı.

Tokalı, "Ekim ayına ilişkin ilk tahminlerimiz, aylık cari fazlanın devam edeceği öngörüsüyle yıllık açığın 39,5-40 milyar dolar seviyesine doğru düşüşünü sürdürebileceği yönünde. Hem kur hem de talep gelişmelerine ek olarak, ihracatı destekleyici yeni program anlayışı doğrultusunda, yıllık cari açığın 2019 yılının ikinci çeyreği itibarıyla 20 milyar dolar seviyesinin altına inebileceğini tahmin ediyoruz. 2018 ve 2019 cari açık tahminlerimiz sırasıyla 29 ve 27 milyar dolar." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"KÜRESEL SERMAYENİN GELİŞEN PİYASALARA AKIŞI DESTEKLEYİCİ UNSUR"

Banu Kıvci Tokalı, dış açıktaki sert düşüşe ek olarak bavul ticareti ve taşımacılık gelirlerinde yaşanan iyileşme, güçlü turizm gelirleri, doğrudan yatırımlarla ilgili kar transferlerinin azalışta olması gibi unsurların eylülde cari fazlayı destekleyen gelişmeler olduğunu söyledi.

Dış borç faiz ödemeleri ve portföy yatırımlarına ait giderlerin cari dengeyi olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirten Tokalı, çekirdek dengenin ise eylülde de fazla vermeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Tokalı, yıllık çekirdek dengenin 12 ayın ardından ilk kez artı tarafa geçtiğini ve yıllık çekirdek fazlanın eylül ayında 2,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini aktardı.

Kurun mevcut seviyeleri, belli bir bant etrafında hareket eden petrol fiyatları ve beklentiler doğrultusunda ekonomideki yavaşlama sinyallerinin, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini gösterdiğini kaydeden Tokalı, "Finansman tarafında da, küresel sermayenin gelişen piyasalara akışının seçici olmakla birlikte devam ediyor olması destekleyici unsur olurken, ticaret savaşlarının ne şekilde ilerleyeceği temkinlilik noktası olarak beliriyor." dedi.

"YIL SONU CARİ AÇIK TAHMİNİMİZİ 34 MİLYAR DOLARA İNDİRDİK"

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi de Eylül 2015'ten beri ikinci kez aylık cari fazla verildiğini belirtti. Ağustos ayında daha önce 2,59 milyar dolar olarak açıklanan cari fazlanın, turizm gelirlerindeki revizyon nedeniyle 1,86 milyar dolar olarak güncellenmesine karşın 12 aylık cari açığın 46,1 milyar dolar ile belirgin gerileme gösterdiğini kaydeden Bürümcekçi, ekim ayı dış ticaret öncü verilerinin, geçen yıla göre daha düşük dış açığına ve 12 aylık cari açığın 39,8 milyar dolara gerileyebileceğine işaret ettiğini söyledi. Enerji dışı cari açığın 7,7 milyar dolara gerilediğini ve çekirdek cari dengenin 2,6 milyar dolar fazlaya yükseldiğini bildiren Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme dönemlerinde, manşet ve çekirdek açıkta belirgin artış eğilimi görülmesinin doğal olduğunu hep vurgulamaktayız. Nitekim, geçen yıldan beri çekirdek açığın belirgin yükselişe geçmesi ekonominin bilinen dinamiklerinin çalıştığını ve büyümenin potansiyel büyümenin üzerinde seyrettiğini (çıktı açığı pozitif) gösteren bir gelişme olmuştu. Mart ayından itibaren başta PMI endeksleri olmak üzere yavaşlama sinyallerinin yoğunlaşmasıyla enerji ve altın dışı açıkta artış eğiliminin tersine döndüğü, yani potansiyelin altına inen büyümenin dış dengede iyileşme getirdiği net olarak gözlenmektedir."

Haberin Devamı

Ekonomist Bürümcekçi, yıl sonu cari açık tahminini 34 milyar dolar olarak aşağı revize ettiğini sözlerine ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3459 Değişim: 0,29%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1155 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,89 Değişim: 1,38%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.