Ekonomistler faiz kararı için ne dedi?

15.06.2017 - 16:21 | Son Güncelleme :
Ekonomistler faiz kararı için ne dedi? | Ekonomi Haberleri

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faizlerde değişikliğe gitmemesinde başlıca faktörlerin enflasyon seviyesi ve küresel risk algılaması olduğunu ifade etti.

Bu yılın 4'üncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25, marjinal fonlama oranı yüzde 9,25 ve Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranı yüzde 12,25 düzeyinde sabit tutuldu.

TCMB'nin faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan, AA Finans analisti, Ekonomist Haluk Bürümcekçi, kararın piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleştiğini, para politikasında sıkı duruşa enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar devam mesajının tekrarlandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bürümcekçi, karar metninde kurlarda ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin olumlu etkisine karşılık, enflasyon için temkinli olunduğu mesajının verildiğini söyledi.

Merkez Bankasının repo ihalesi açmayarak ortalama fonlama maliyetini yüzde 11,95 ve üzerinde tutma eğiliminin devam edebileceğini tahmin eden Bürümcekçi, şunları kaydetti:

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

"Bugünkü kararlar sonrası Merkez Bankasının kısa vadede likidite duruşunda bir değişikliğe gitmeyeceği anlaşılıyor. Ancak, haziran-temmuz döneminde lehteki baz etkileri nedeni ile manşet enflasyonun daha belirgin gerileme gösterecek gibi durması, bankanın GLP veya ortalama fonlama maliyetinde indirimlere kapıyı kapatmayacağını da düşündürdüğünden piyasada bu beklenti korunacak ve TCMB'nin öncelikle para piyasasında vereceği sinyallere hassasiyet fazlasıyla gözlenecektir."

"SIKI DURUŞUN KORUNMASINI BEKLİYORUZ"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise enflasyon seviyesi ve küresel risk algılamasının, sıkı duruşun korunmasına neden olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

TCMB'nin bugünkü PPK toplantısında, genel beklentiye uygun olarak politika faiz göstergelerinde herhangi bir değişikliğe gitmediğini ifade eden Tokalı, "Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltme gibi rahatlatıcı gelişmelerin, önceki toplantıda öne çıkan 'para politikasındaki sıkılaştırmanın güçlendirilmesi' duruşunun ılımlı olarak yumuşatılmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Tokalı, bu doğrultuda, özellikle Fed'in bilanço küçültülmesi programıyla güveni artırmaya çalıştığı normalleşme duruşunun küresel risk algılaması üzerinde neden olabileceği belirsizlikler karşısında, enflasyon görünümünde kalıcı iyileşme gözlenene kadar, para politikasında araç çeşitliliğinin kullanılarak sıkı duruşun korunmasını beklediklerini dile getirdi.

"KARARI DOLAR KURUNDA VOLATİLİTENİN ÖNLENMESİ AÇISINDAN OLUMLU BULUYORUZ" 

İntegral Yatırım Menkul Değerler AŞ Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu da, Merkez Bankasının beklentilere paralel olarak faizlere dokunmadığını belirtti.

Açıklama metninde iç talepteki iyileşmenin teyit edildiği, enflasyonla ilgili olarak risklerin devam ettiği ifadelerine yer verildiğini söyleyen Turşucu, "(Banka) Bu nedenle sıkı duruşunu koruyor. Sıkı duruşun sürmesi de beklentiler dahilindeydi. Temel olarak enflasyondaki belirgin iyileşmeler takip edilecek." dedi.

Turşucu, faizlerde şimdilik yüzde 12,25 seviyesinin tepe noktası gibi göründüğünü ve Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetinin (AOFM) uzun zamandır yüzde 11,96 çevresinde oluştuğunu bildirdi.

Bir süre daha aynı seviyelerde fonlamanın devam edeceğini tahmin eden Turşucu, şunları kaydetti:

"Ancak sıkı duruş sürecek ve gerektiğinde ek sıkılaştırmalara kapısı açık. Kararı dolar kurunda volatilitenin önlenmesi açısından olumlu buluyoruz… Piyasalarda daha çok Fed'e bağlı olarak dolar lehine bir güçlenme görülüyor ve bunun etkisiyle dolar kurunda 3,5150 seviyelerine yükseliş gözleniyor. Dün Fed'in şahin duruşunun ardından bir süre piyasalarda dolar lehine dalgalanmalar görebiliriz. Ancak sonrasında tekrar dengelenmenin olacağını ve TL pozitif fiyatlamaların bir süre daha devam edebileceğini düşünüyorum."

Haberin Devamı

"AÇIKLAMALAR TL'Yİ NEGATİF AYIRMAZ"

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni Orkun Gödek ise TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, büyümeye atıf olduğunu, bir önceki ay yer alan "kademeli toparlanma" ifadesi yerine "toparlanma güçlenmekte" ifadesinin geldiğini söyledi.

Gödek, PPK metninde mevcut enflasyon seviyesinden duyulan rahatsızlığın dile getirildiğini ve bunun da Merkez Bankasının süreci yakından izlediğine vurgu yapması açısından önemli olduğunu ifade etti. 

Enflasyonda aşağı yönlü ve her kesim tarafından kabul edilen bir düşüş olmadıkça AOFM düşüşü beklememek gerektiğini vurgulayan Gödek, "Bu da bizi yakın vadede sıkı para politikası sürecek fikrine sürüklüyor. Yaz aylarında dahi olmayabilir belki de. Risk ifadesi önemli. Açıklamalar TL'yi negatif ayırmaz. Dışa bağlı görünüm ve faiz farkının sağladığı avantaj devam eder." değerlendirmesinde bulundu


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3794 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1639 Değişim: 0,28%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,98 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.