Ekonomistler açıklanan cari açık verisi için ne dedi?

14.05.2018 - 12:48 | Son Güncelleme :
Ekonomistler açıklanan cari açık verisi için ne dedi? | Ekonomi Haberleri

Cari açık mart ayında petrol fiyatındaki artış ve altın ithalatının etkisiyle beklentilerin üzerinde arttı. Ekonomistler, cari açıktaki genişlemenin yan sıra finansman kalitesindeki bozulmaya da dikkat çekti.

Öncü dış ticaret verisi Nisan'da da cari açıkta yükseliş olacağına işaret ederken, ekonomistler yılın ikinci yarısında ise iç talep ve altın ithalatında beklenen ivme kaybı ile turizm gelirlerinde artışın genişlemeyi sınırlamasını bekliyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Mayıs başında yaptığı açıklamalarda, cari açıktaki artışın büyük ihtimal ile geçici olduğunu söyleyerek, "Çünkü cari açıktaki bozulma büyük oranda altın ithalatı ve petrol fiyatlarının artışından kaynaklanıyor. Tüketici kredilerindeki yavaşlama cari açıktaki artışı sınırlayacak. Ayrıca turizmde ciddi bir toparlanma var. Ayrıca gereken tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz" demişti.

Haberin Devamı

##$HABER_1446110$##

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı, geçen yılın Mart ayına göre 1.7 milyar dolar artarak 4.81 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı Şubat'taki 53.7 milyar dolardan 55.4 milyar dolara yükseldi.

Reuters'ın 12 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, Mart ayında cari açığın 4.125 milyar dolar olması bekleniyordu.

İlk çeyrekte ise cari açık 16.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

YIL SONU CARİ AÇIĞIN 55 MİLYAR DOLAR OLMASINI BEKLİYORUZ

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, çekirdek cari açığın (altın ve enerji açık) 7.3 milyar dolarla henüz alarm zilleri çalacak seviyede olmasa da iç talepteki canlanmanın gecikmeli yansımasına bağlı olarak Eylül 2017'den bu yana genişlemeye devam ettiğini söyleyerek, "Son olarak Mart'ta finansman tarafında kayda değer bir bozulma görüldü. Cari açık finansmanında 2.9 milyar dolarlık net hata noksan girişi ve rezerv erimesi etkili oldu. Cari açıktaki genişlemeden daha da önemlisinin finansman kalitesindeki bozulma olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda yakından takip etmek gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Yılın kalanında turizm gelirlerindeki artış ve yılın ikinci yarısında iç talepte beklenen ivme kaybının yılın kalanında cari açıktaki genişlemeyi sınırlayacak faktörler olacağını söyleyen Kömürcüoğlu, "Öte yandan petrol fiyatlarındaki artış, altın ticaretindeki bozucu etkinin sona ermemesi cari açığın genişlemesine neden oluyor. Tüm bu gelişmeler ışında yıl sonu cari açığın bu yıl toplamında 55 milyar dolar seviyesinde (milli gelirin yüzde 6'sı) olmasını bekliyoruz" dedi.

Dolar/TL beklentilerin üzerindeki cari açık verisi sonrası ilk tepki olarak 4.3330'dan 4.3395'e kadar yükseldi.

TCMB açıklamasında, "Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1.7 milyar dolar artarak 4.61 milyar dolara yükselmesi, birincil gelir dengesi açığının 240 milyon dolar artarak 1.31 milyar dolara yükselmesi ve bir önceki yılın Mart ayında 240 milyon dolar net giriş kaydeden ikincil gelir dengesinin bu yılın aynı ayında 6 milyon dolar net çıkış kaydetmesi etkili olmuştur" denildi.

Mart ayında tarihin en yüksek ihracatı yapılmış ancak ithalattaki artış hızı ihracat artışının iki katından fazla olmuştu.

Cari açık Şubat ayında 4.52 milyar dolar, geçen yılın Mart ayında ise 3.12 milyar dolar olmuştu.

TCMB verilerine bakıldığında TL'de Mart ayından bu yana gözlenen değer kaybı eğiliminin de ortaya koyduğu üzere Mart'ta portföy yatırımlarından 2.38 milyar dolarlık net çıkış kaydedildi. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 269 milyon dolar azalarak 1.03 milyar dolar olarak gerçekleşti.

KÜRESEL FİNANSAL KOŞULLAR DAHA DA SIKILAŞABİLİR

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek küresel faizlerin artması, içeride kur ve faizlerin yükselmesi ve para politikasının sıkılaşmasıyla yılın ikinci yarısında iç talebin ivme kaybedeceğini, altın ithalatının da bir noktada normalleşmesini beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Son dönemde konut kredi faizlerinde düşüş ve teşviklerin devam edecek olmasına yönelik olarak Çiçek, bunların talebe pozitif etkisinin olacağını ancak dış koşullar sermaye girişlerinin hızlanmasına izin vermezse büyümenin geçen seneki gibi çok yüksek seviyelerde korunmasının zor olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Fed ve ECB politikalarının seyri küresel finansal koşulların daha da sıkılaşacağını gösteriyor. Bu şartlarda dış finansman bulmak daha zor ve maliyetli olacaktır. Diğer taraftan Mart'ta portföy başta olmak üzere finans hesaplarından 2.9 milyar dolarlık sermaye çıkışı var. Kur ve tahvil faizlerindeki yükseliş zaten portföy çıkışlarının işaretiydi. FDI'da zayıflık zaten uzun süredir devam eden bir durum. TCMB rezervleri ve net hata noksanda görülen girişler cari açığın ve sermaye çıkışlarının finansmanını sağladı. Buna bakınca Mart ayının finansman açısından çok olumsuz olduğunu söyleyebiliriz."

TCMB verilerine göre hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 239 milyon dolar artarak 988 milyon dolara yükseldi.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 218 milyon dolar artarak 1.24 milyar dolar oldu.

Resmi rezervlerde Mart'ta 4.84 milyar dolar azalış gözlenirken, net hata noksan kalemi Mart'ta 2.92 milyar dolar oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3859 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1401 Değişim: 0,21%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,68 Değişim: 0,18%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.