Ekonomide 2000 Yılı

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Imf İle Yapılan Stand-By Düzenlemesi Kapsamında, 3 Yıllık Ekonomik Program Yürürlüğe Girdi -Ekonomik Büyümenin Yaşandığı, Faizler Ve Enflasyonun Düştüğü Ortamda, Kasım Ayının İkinci Yarısında Mali Piyasalarda Yaşanan Dalgalanmayla Faizler Yükseldi 7 Milyar Dolarlık Döviz Çıkışı Oldu -Imf`Den Sağlanan 10.4 Milyar Dolarlık Ek Destek İle Piyasalar Normale Dönmeye Başladı

ANKARA (A.A) - 19.12.2000 - Ekonomide 2000 yılına damgasını vuran gelişmelere bakıldığında, IMF ile yapılan stand-by düzenlemesi kapsamında, 3 yıllık ekonomik programın yürürlüğe girişi ilk sırayı aldı. Ekonomik büyümenin yaşandığı, faizler ve enflasyonun düştüğü ortamda, Kasım ayının ikinci yarısında mali piyasalarda yaşanan dalgalanmayla faizler yükseldi, Türkiye`den 7 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu. Bu gelişmeler sonrası Aralık başında IMF`den sağlanan 10.4 milyar dolarlık ek destek ile piyasalar normale dönmeye başladı. A.A muhabirinin yaptığı derlemelere göre, Kasım ayının ortasından itibaren bazı bankacı ve işadamlarının tutuklanması, piyasalarda yaşanan tedirginlik ve dedikodular, özellikle ay sonuna doğru tam anlamıyla piyasaları sarstı. Birara gecelik faizlerin yüzde 2 binleri geçtiği, Borsa`nın ise 7 bin 300`lü seviyelere kadar gevşediği piyasalar, 6 Aralık tarihinde IMF tarafından 10.4 milyar dolarlık kredi verileceğinin açıklanması ile durulabildi. Kriz sırasında yaklaşık 7 milyar dolarlık kaynağın Türkiye dışına çıktığı ifade edildi.

-BU YIL YAŞANAN ÖNEMLİ OLAYLAR-

Yılın bütününe bakıldığında ise Ocak ayında faizlerde yaşanan gevşeme ile birlikte tahvil faizleri yüzde 37`lere kadar geriledi, Türkiye tarihinde ilk kez 30 yıl vadeli 1.5 milyar dolarlık tahvil ihraç etti. Faizlerdeki düşüş ve Hazine`nin borçlanmalarda rahatlayarak piyasalar üzerindeki baskısını kaldırmasıyla birlikte, Borsa endeksi 20 bin puanı gördü. Uluslararası Tahkimin Geriye Dönük İşlemesini sağlayan yasa çıkarılırken, kira artışlarını 2000 yılında yüzde 25, 2001 yılında ise yüzde 10 ile sınırlanması gündemde kendine yer buldu.

-NÜKLEER SANTRAL BİR BAŞKA BAHARA-

Mart ayında, Bakanlar Kurulu nükleer santral kurulmasının kararlaştırıldığını açıkladı, ancak son teklif alma süresi Mayıs ayı olarak belirlenmesine rağmen Temmuz ayına kadar uzatıldı. Temmuz ayında ise Başbakan Ecevit, nükleer enerjinin Türkiye için şimdilik gereksiz ve ekonomik açıdan sakıncalı olduğunu açıklayarak Türkiye`nin nükleer santral projesine şimdilik noktayı koydu.

-POAŞ SATILDI, TEMİZEL BDDK BAŞKANI-

Mart ayında gerçekleştirilen Petrol Ofisi A.Ş`nin (POAŞ) ihalesinde en yüksek teklif 1 milyar 260 milyon dolar ile İş Bankası-Doğan Grubundan geldi. POAŞ`ın satışı 21 Nisan tarihinde onaylanırken Temmuz ayında parası ödenerek şirket devredildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığına Zekeriya Temizel getirildi, Kurul Ağustos sonunda faaliyete geçti. GSM lisansı ihalelerinin ilkinde (Üçüncü GSM) 2 milyar 525 milyon dolarlık teklif alınırken, 4. GSM`nin satışı gerçekleştirilemedi. Bu yıl içinde, 1.1 milyar dolarlık Tüpraş halka arzı da tamamlandı.

-İŞSİZLİK SİGORTASI BAŞLADI-

İşsizlik sigortası uygulaması Haziran başladı, ilk ödemenin 1 Mart 2002`de yapılacağı açıklandı. Soruşturma komisyonlarının bazı liderler ve bakanlar hakkındaki aldıkları yüce divana sevk kararları gündemde yer alırken, komisyonların sevk kararları Gerel Kurul`a takıldı.

-ÜÇ BANKA FON`A DEVREDİLDİ

Fon`da yer alan 8 bankaya ek olarak, Etibank, Bank Kapital ve Demirbank da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredildi.

Yılın İlk Üç Ayına Bakıldığında, Hazine İhalesinde Faizler Yüzde 37`ye Kadar Geriledi -Bddk Başkanlığına Zekeriya Temizel Getirildi

ANKARA (A.A) - 19.12.2000 - Ekonomide 2000 yılının ilk üç ayında Hazine ihalesinde faizler yüzde 37`ye kadar geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığına Zekeriya Temizel getirildi. İlk üç ayda yaşanan gelişmeler şöyle:

-OCAK-

1 Ocak- Erdemir`deki Hazine hisseleri ile DİTAŞ`ın sermayesindeki BOTAŞ`a ait hisseler özelleştirme kapsamına alındı. 3 Ocak- 1999 yılı enflasyonu TEFE`e yüzde 62.9, TÜFE`de de yüzde 68.8 ile kapandı. Atatürk Havalimanı yeni dış hatlar terminali açıldı. 4 Ocak- Hazine ihalesinde faizlerin yüzde 37`ye gerilemesi piyasalara iyimserlik pompaladı. Yüzde 5 olarak açıklanan elektrik zammı yüzde 2.1`e çekildi. 5 Ocak- Bankaların faiz indirimleri devam etti. Dünya Bankası`ndan Türkiye`ye 3 milyar dolarlık kredi sözü daha geldi. 6 Ocak- Doğuş Grubu, Tekfen Holding ve Akkök Grubuna ait Makromarketler zincirini satın aldı. 7 Ocak- Et Balık Burdur Kombinası, 875 bin dolar bedelle Burdur Ortak Girişim Grubu`na satıldı. 10 Ocak- Dünyanın internet hizmeti sağlayan en büyük firması AOL ile dünyanın en büyük medya kuruluşu Time Warner (350 milyar dolarlık) birleşme kararı aldı. 11 Ocak- Türkiye tarihinde ilk kez 30 yıl vadeli 1.5 milyar dolarlık tahvil ihraç etti. 12 Ocak- Benzinde yüzde 5 oranında indirim yapıldı. Bağkur aylıklarının ödeme tarihleri değiştirildi. 13 Ocak- Maliye Bakanlığı Jet-Pa için 40 trilyon liralık ihtiyati haciz başlattı. Koçbank KKTC`deki Hürbank`ın yüzde 70`ini satın aldı. IMF Ankara`da büro açmak istediğini bildirdi. 14 Ocak- TÜSİAD, Bayındır Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Çörtük`ün üyeliğine son verdi. 17 Ocak- Borsa 20 bin puanı gördü, işlem hacmi 2.2 milyar doları buldu. Glaxo ve Smith Kline Beecham şirketleri (182.4 milyar dolarlık) birleşme kararı aldı. 19- Ocak- POAŞ ihalesine katılacak firmalar açıklandı. 20 Ocak- Daily News gazetesi Doğan Grubu`na katıldı. 21 Ocak- Uluslararası tahkimin geriye dönük işlemesini sağlayan tasarı yasalaştı. 23 Ocak- Kocaeli`deki CarrefourSa ve SakoSa tesisleri Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açıldı. 24 Ocak- Gümrük Kanunu`nun yürürlüğe girmesiyle Harçlar Kanunu`na bağlı tarifelerde değişiklik yapıldı. 25 Ocak- Maliye Bakanlığı gecikme durumunda uyguladığı faizi yüzde 6`ya çekti. Hazine`nin düzenlediği tahvil ihalesinde faiz bir önceki ihaleye göre 37,9 puan düştü. İran Ulaştırma Bakanı Türkiye`ye geldi. 26 Ocak- Türk-İran KEK toplantısı yapıldı. Hazine Euro piyasasına 10 yıl vadeli 750 milyon Euro`luk tahvil ihraç etti. 27 Ocak- POAŞ ihalesine katılan 4 firmanın zarfları açıldı. TMB Genel Kurulu`nda Kadir Sever yeniden başkan seçildi. Türkiye-İran KEK Mutabakat zaptı imzalandı. 28 Ocak- Elektrikte programlı kesinti başladı. Başbakan Ecevit Davos toplantıları için İşviçre`nin Davos kasabasına gitti. 29 Ocak- Türkiye-Polonya serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girdi. KDV, harçlar, finansman, ATV, kurumlar vergisi, vergi usul ve özel işlem vergisi ile ilgili kanunlarda değişiklik yapıldı. 30 Ocak- Otosan Grup Başkanı Ali İhsan İlkbahar emekli oldu. 31 Ocak- Oyak Renault çevreci motor üretimine başladı. Programlı elektrik kesintileri sona erdirildi.

-ŞUBAT-

1 Şubat- Karbüratörlü oto ithal ve üretimi yılbaşından itibaren yasaklandı. İhracata destek kararları açıklandı. Turkcell Ericsson ile 850 milyon dolarlık altyapı anlaşması imzaladı. JCR Türkiye`nin kredi notunu yükseltti. Karaparanın önlenmesine dair kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı. 3 Şubat- Migros bakkallara yönelik Bakkalımuygulamasını başlattı. Mavi Akım doğalgaz hattının Rusya bölümü inşaatı resmen başlatıldı. 4 Şubat- AFİF`in işleyişi hakkındaki kararda değişiklik yapıldı. 5 Şubat- Bakanlar Kurulu`nun gümrük vergilerinden muafiyet ve istisna tanınacak haller hakkındaki kararı yayımlandı. Bolu ve Düzce de depremden zarar görenlerle tabii afetlerden zarar görenler, yapılan yardımlar kapsamına alındı. EBK`ya ait Eskişehir, Gaziantep ve Sivas Kombinalarının satışına ilişkin karar yayımlandı. 6 Şubat- Maliye Bakanlığı gelir ve kurumlar vergisi düzenlemelerine açıklık getiren iki tebliğ yayımladı. 8 Şubat- Dahilde işleme rejimi tebliği Resmi Gazete`de yayımlandı. Tabii afet nedeniyle gelir kaybı ve altyapı hasarına uğrayan belediyelere ve il özel idarelerine yapılacak yardımları düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. 10 Şubat- Beş bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredilmesine ilişkin kararnamenin yayımında sehven yapılan yanlışlık giderildi. 11 Şubat- Tanju Argun Erdemir Genel Müdürlüğü`nden istifa etti. 12 Şubat- ABD, Türkiye`nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden ithal edilen çelik ürünlerine karşı cezai gümrük tarifesi uygulayacağını açıkladı. 15 Şubat- TEAŞ, AKTAŞ`a karşı 1990-1997 yılları arasındaki mahsuplaşmasına ilişkin daha önce açtığı 15.6 trilyon liralık davayı yeniledi. 18 Şubat- Kira artışlarını 2000 yılı için yüzde 25, 2001 yılı için ise yüzde 10 ile sınırlayan kanun yayımlandı. 19 Şubat- Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu, başta maden işçileri olmak üzere işçilerin emekliliklerindeki yıpranma hakkını içtihat ile elinden aldı. 23 Şubat- Tarımda yeniden yapılandırma ve Destekleme Kurulu`nun çalışması hakkında usul ve esasları belirleyen tebliğ yayımlandı. Garanti Bankası Tansaş`ın yüzde 10`unu 34.5 trilyon liraya Star Investment`e sattı. 24 Şubat- Automobiles Peugeot ve Kıraça A.Ş, Peugeot Otomotiv Pazarlamayı kurdu. 26 Şubat- Türk-Yunan İş Konseyi gerçekleştirildi. Ford, Chryesler ve GM internet üzerinden yedek parça satışı yapacak ortak bir şirket kurma kararı aldı. 28 Şubat- Tarımda kullanılan kimyevi gübrelerin yurtiçinden ve yurt dışından tedariki, dağıtım ve desteklenmesine dair kararda değişiklik yapan karar Resmi Gazete`de yayımlandı. 29 Şubat- Yapı market şirketi Koçtaş ile Avrupa`nın en büyük yapı marketi zinciri B&Q ortaklık anlaşması imzaladı.

-MART-

1 Mart- Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğüne 1 Nisan tarihi itibariyle Turgay Gönensin getirildi. 3.GSM lisansının satışı için ihaleye çıkıldı. Bakanlar Kurulu nükleer santral kurulmasının kararlaştırıldığını açıkladı. 2 Mart- Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne Hüsnü Müjdat Balı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne de Necdet Poyraz atandı. EBK`nın Burdur ve Eskişehir Kombinalarının satış sözleşmeleri imzalandı. Orüs tasfiye edildi. 3 Mart- POAŞ ihalesinde en yüksek teklif 1 milyar 260 milyon dolar ile İşbank-Doğan grubundan geldi. 6 Mart- Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacak helikopter ihalesinde Boeing ve Eurocopter elendi. 7 Mart- Deniz Nakliyat`ın satış sözleşmesi onaylandı. Atik Paşalar Yalısı ihalesi iptal edildi. 8 Mart- ÖİB, aralarında Karadeniz Bakır İşletmeleri, SEKA, Tümosan ve EBK gibi kuruluşların yer aldığı 6 şirket ve 2 kuruluşa ait 9 işletmenin özelleştirilmesi için ilanlarla ihaleye çıktı. Vestel`in internet Televizyonu tanıtıldı. 9 Mart- Deutsche Bank ile Dresdner Bank birleşeceklerini açıkladı. 10 Mart- Sümer Holding Genel Müdürlüğüne Kadir Kanat atandı. Danıştay 10. Dairesi Bakanlar Kurulu`nun 3 ayrı bölgede elektrik dağıtım ve ticaret yapılmasına ilişkin görevlendirme kararını iptal etti. 13 Mart- 5 bin liralık madeni paraların, 2001 yılı Şubat ayında tedavülden kaldırılacağı açıklandı. 14 Mart- Greenpeace, Shell`e ait 250 bin Euroluk hisse aldı. Doğrudan gelir desteği sağlanması ve kayıt sisteminin oluşturulması amacıyla pilot bölgelerde uygulama başlatılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. 20 Mart- Paris, Amsterdam ve Brüksel Borsaları birleşerek Euronext`i oluşturdu. 21 Mart- Koç Grubu, TNT Post Group ile işbirliği yapacağını açıkladı. 23 Mart- Gelir vergisi genel tebliği ve petrol ürünlerinden alınan ATV miktarlarını tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 1999 ile 31 Aralık 2002 arasında, bedelsiz sermaye artırımı yoluyla alınan hisse senetlerinin kazancının vergiden muaf olacağını açıkladı. 25 Mart- Tarımsal ürünlerde ihracat iadesi yardımlarına ilişkin Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu tebliği yayımlandı. 10 Mart tarihinde ilana çıkılan Tüpraş halka arzında 2.6 milyar dolarlık ön talep geldi. 27 Mart- Merkez Bankası, 2001 yılının ilk 3 ayındaki kur sepeti hedeflerini açıkladı. 31 Mart- DİE, Türkiye`nin 1999 yılında yüzde 6.4 oranında küçüldüğünü açıkladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığına Zekeriya Temizel getirildi. Kurul`un diğer üyeleri de belirlendi.

Gsm 1800 İhalesinde En Yüksek Teklif, 2 Milyar 525 Milyon Dolarla İş Bankası-Telecom Italıa`dan Geldi -Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn Türkiye`ye Geldi, Bankalar Birliği Başkanlığı`na Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu Seçildi -İşsizlik Sigortası Uygulaması Başladı

ANKARA (A.A) - 19.12.2000 - Ekonomide yılın ikinci üç aylık döneminde GSM ihaleleri ön plana çıktı. GSM 1800 ihalesi için talip olan beş konsorsiyumdan en yüksek teklif, 2 milyar 525 milyon dolarla İş Bankası-Telecom Italıa`dan geldi. Dördüncü GSM ihalesinde ise alıcı çıkmayınca, ihale iptal edildi. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ekonomide yaşanan gelişmeler şöyle:

-NİSAN-

3 Nisan- Üçüncü GSM lisansı için 5 konsorsiyum talip oldu. TEAŞ üçe bölündü. Cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılmasına yönelik olan 5+5`in Meclis`ten geçmemesi faizlerde artış yaşanmasına neden oldu. 6 Nisan- Sabancı Holding organizasyonunda yeni bir düzenlemeye gitti. Koç Holding`de ise 7 grup başkan yardımcısı başkanlık pozisyonuna getirdildi. 9 Nisan- Maliye Bakanlığı`nın Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. 10 Nisan- Ziraat Bankası Pereja`daki hisselerini satışa çıkardı. Toplam 1.1 milyar dolarlık Tüpraş halka arzı tamamlandı. FİTCH-IBCA Türkiye`nin kredi notunda muhtemel bir yükselme için pozitif izlemeye aldı. 12 Nisan- GSM 1800 ihalesinde en yüksek teklif, 2 milyar 525 milyon dolarla İş Bankası-Telecom Italia`dan geldi. 13 Nisan- Vergi rekortmenleri açıklandı. 14 Nisan- Dördüncü GSM ihalesinde alıcı çıkmayınca, ihale 3 gün sonrasına ertelendi. 15 Nisan- Bakanlar Kurulu afet bölgesinde zarar gören yatırımlar için kısmi taşınmaya da kredi vereceğini açıkladı. 16 Nisan- Türkiye-Çin KEK toplantıları başladı. Türkiye-Polonya İş Konseyi toplantısı gerçekleştirildi. 17 Nisan- Dördüncü GSM için yapılan 2. ihalede de alıcı çıkmadı ve iptal edildi. Türkiye ile Slovenya serbest ticaret anlaşması Resmi Gazete`de yayımlandı. Devlet hesaplarının günün gününe takip edilmesini içeren Say 2000i projesinin ilgilere tanıtımına başlandı. 18 Nisan- Hazine, Resmi Gazete`de yayımlanan Tabii Afetten zarar Gören Yatırımların Ekonomiye Kazandırılmasına ilişkin karara açıklık getirdi. 19 Nisan- Raks grubu alacaklı bankalarla anlaştı. Dolar 600 bin lira sınırını aştı. 20 Nisan- Türk-Yunan dostluk ve işbirliği fuarı ile Türk-Yunan İşadamları Kongresi Atina`da başladı. İsdemir ve Asil Çelik`in özelleştirilmesi amacıyla ihaleye çıkıldı. 21 Nisan- Vakıfbank`ın B grubu hisselerinin yüzde 20`sinin satılması kararlaştırıldı. POAŞ`ın satışı onaylandı. 22 Nisan- Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası AB`nin tekstil politikasına yön veren Eurocoton`a üye oldu. 23 Nisan- Londra ve Frankfurt borsaları birleşeceklerini açıkladı. 25 Nisan- Gazi Erçel, liradan sıfır atılabileceğini açıkladı. SP Türkiye`nin uzun vadeli kredi notunu yükseltti. Renault, Samsung Motors`un yüzde 70.1`ini aldı. 26 Nisan- Beş partinin cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşmaları ve kredini notunun yükselişi para piyasalarında canlılık yaşanmasına neden oldu. Bakanlar Kurulu temsil tazminatlarını belirledi. 27 Nisan- Deutsche Bank Bender Menkul Değerlirn yüzde 40`ını satın aldı. Fitch-IBCA Türkiye`nin kredi notunu yükseltti. 28 Nisan- Tekfen, Missüt`ü Nestle`ye satmaya karar verdi.

MAYIS 2 Mayıs- Dördüncü GSM ihalesinde yine alıcı çıkmadı. IMF Başkanı Koehler görevine başladı. 3 Mayıs- Hazine`nin yatırımlarda devlet yardımları ve yatırımları Teşvik Fonu Esasları Hakkında Kararı Resmi Gazete`de yayımlandı. 4 Mayıs- Aşk virüsü (I love you) başta Almanya ve İngiltere olmak üzere, pek çok ülkede bilgisayar sistemlerini çökertti. 5 Mayıs- Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı seçildi. Kordsa`nın Alman İntercord ortaklığı ile Almanya`da kurduğu Interkordsa açıldı. 6 Mayıs- Cumhurbaşkanı Demirel, Mersin`de bulunan Türkiye Şişe Cam`a ait Düzcam fabrikasını hizmete açtı. Ülker, Adana`daki Unilever Yağ tesislerini satın aldı. 7 Mayıs- Sınır ticaretine düzenleme getiren ve mücavir il kavramını kaldırılan kararname yayımlandı. 8 Mayıs- Superonline`nin yüzde 49.99`una tekabül eden hisselerinin 70 milyon dolara Lehman Brothers`a satıldığı açıklandı. Devlet Bakanı Recep Önal ve beraberindeki heyet KEK toplantıları için Şam`a gitti. 9 Mayıs- BMW, Rower`i 10 sterline İngiliz Phoenix konsorsiyumuna sattı. 11 Mayıs- Kurumlar vergisinde Türkiye ve İstanbul rekortmeni Akbank, Ankara rekortmeni ise Merkez Bankası oldu. 12 Mayıs- Garanti Bankası, Europay/Mastercard tarafından Avrupanın en iyi bankası seçildi. Kurumlar vergisinde ilk 100 açıklandı. 13 Mayıs- Gümrük Müsteşarlığı, yayımladığı tebliğ ile muafiyetlere ilişkin düzenlemelerde değişiklik yaptı. Nükleer santral için alınacak tekliflerin süresi 24 Temmuz tarihine kadar uzatıldı. 15 Mayıs- Profilo-Telra, Fransa`ya 250 milyon dolarlık internet teknolojisi ile donatılmış 1 milyon televizyon ihraç edeceğini açıkladı. 16 Mayıs- Polonya-Türkiye serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde uygulanacak gümrük vergileri ihracat rejimine eklendi. 17 Mayıs- Depremzedelerin kullanacağı kalıcı konutlardan 15 bin 490`ı için ihale açıldı. Bazı fonlar tasfiye edildi. 18 Mayıs- Erciyas, Ege, Güney ve Anadolu Biracılık Anadolu Efes adı altında birleşti. 20 Mayıs- Halkbank 62. kuruluş yıldönümünü Mardin`de kutladı. 22 Mayıs- Devlet Bakanı Recep Önal yeni teşvik mevzuatını açıkladı. 23 Mayıs- Türkiye-Suudi Arabistan KEK toplantısı yapıldı. 24 Mayıs- BMW, Land Rower`ı Ford Motor`a sattı. 25 Mayıs- Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn Türkiye`ye geldi. Arçelik Türkiye`de ilk kez ev tipi klima üretimine başladı. 27 Mayıs- Dünya Bankası tarafından sağlanacak 759.6 milyon dolarlık ekonomik reform kredisine ilişkin anlaşma imzalandı. Dış Ticaret Müsteşarı Tüzmen ve beraberindeki 120 kişilik heyet Tahran`a gitti. 28 Mayıs- TOBB Genel Kurulu`nda yapılan seçimi Fuat Miras kazandı. 29 Mayıs- Paraşüt operasyonu başlatıldı, ilk etapta 29 kişi gözaltına alındı. 30 Mayıs- Doğan ve Koç grupları ultra kablolu televizyon yayıncılığında işbirliğine gitti. İngiliz Orange`yi 40 milyar dolar France Telekom aldı. 31 Mayıs- TBMM, Türkbank Soruşturma Komisyonu Mesut Yılmaz ve Güneş Taner`i akladı. Bankalar Birliği Başkanlığı`na Osman Tunaboylu seçildi.

-HAZİRAN-

1 Haziran- İşsizlik sigortası uygulaması başladı, ilk ödeme 1 Mart 2002`de yapılacak. Efes, dünyanın üçüncü büyük bira markası olan Miller`le lisans anlaşması yaptı. Yüksel Yalova, Vakıfbank`ın yüzde 20`sinin özelleştirilmesi için hazırlanan yasa tasarısını tanıttı. 2 Haziran- SEKA soruşturma komisyonu Mesut Yılmaz`ı yüce divana sevk kararı aldı. Mevduatta devlet güvencesine sınırlama getiren kararname yürülüğe girdi. Dünyanın en modern Carrefour`u olarak nitelendirilen CarrefourSa Vega Ümraniye`de açıldı. Meclis gizli oturum yaparak Mavi Akım`ı tartıştı. Business Week dergisi Uğur Bayar`ı Avrupa`da değişime öncülük eden 50 yıldız arasında gösterdi. 3 Haziran- Hazine ile özel sektör arasından enflasyonun kimden kaynaklandığı tartışmaları gündeme oturdu. 7 Haziran- ABD`nin Diyarbakır`da Ticaret merkezi açma girişimi Türkiye ile ABD arasında sorun doğmasına yol açtı. 9 Haziran- Buğday fiyatı 102 bin lira olarak açıklandı. 12 Haziran- OPEC`in 21 Haziran`dan önce petrol üretimini artırmayacağını açıklaması üzerine petrol fiyatları tırmanmaya başladı. 13 Haziran- Türk Telekom`da son teklif tarihi 15 Eylül olarak açıklandı. 14 Haziran- Türk Oto Ticaret ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası birleşme kararı aldı. TOFAŞ Basketbol kulübü kapatıldı. 16 Haziran- Forbes`in yaptığı sıralamada, Mehmet Emin Karamehmet dünyanın en zengin 29. adamı oldu. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Anadolu Yakası elektrik dağıtım için Aktaş ile Enerji Bakanlığı arasında 1997 yılında imzalanan imtiyaz sözleşmesinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. 17 Haziran- Uzel`in Düzce`ye yaptıracağı traktör fabrikasının temeli atıldı. 20 Haziran- İMKB, Bakü Borsası`na yüzde 5.26 ile ortak oldu. 23 Haziran- Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu 10. Dairenin 3 elektrik dağıtım bölgesi ve 6 santralın devri ile ilgili iptal kararını bozdu. 25 Haziran- Rekabet Kurulu Fiba Holding`in Karabatak Gıda`yı devralmasına izin verdi. 26 Haziran- İnsanın gen haritası çıkarıldı. Philip Morris`in ABD`nin en büyük bisküvi şirketi Nabisvo`yu 14.9 milyar dolara satın alacağı açıklandı. 27 Haziran- DPT`nin Ekonomik Sosyal Konseyde yanlışlıkla dağıtılan bilgi notu tartışma yarattı. 28 Haziran- Hükümete kamu çalışanları ile ilgili düzenleme yapması için KHK çıkarma yetkisi veren yasa tasarısı TBMM`de kabul edildi. 29 Haziran- SPK müfettişlerinin ÇEAŞ`a girerek defterlere el koyduğu bildirildi. İMKB`nin eğitime vereceği 100 trilyon liralık desteğe ilişkin protokol imzalandı.

-Ekonomide 2000 Yılı... -8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Ve Uzun Vadeli Strateji Yayımlandı -Hazine Bonosu Faizleri Son 14 Yılın En Düşük Düzeyine Geriledi -Nükleer Santral Yapımından Vazgeçildi -Zorunlu Deprem Sigortası Yürürlüğe Girdi, Ancak Yaşanan Sıkıntılar Nedeniyle Tapu İşlemlerinde Zorunlu Poliçe Aranması Uygulaması İki Aylığına Ertelendi -Egebank`ın Sahibi Murat Demirel Gözaltına Alındı

ANKARA (A.A) - 19.12.2000 - Hazine bonosu faizleri son 14 yılın en düşük düzeyine geriledi. Nükleer santral yapımından da vazgeçildiği yılın üçüncü çeyreğinde, ekonomide yaşanan gelişmeler şöyle:

-TEMMUZ-

3 Temmuz- Devlet Bakanı Recep Önal, bazı bankalara ilişkin bir operasyon söylentilerini spekülasyon olarak niteledi. 5 Temmuz- Bakanlar Kurulu, TEAŞ ve TEDAŞ dışındaki kuruluşlara elektrik enerjisi üretim tesisi kurma ve işletme izni verilmesi esaslarını belirleyen yönetmelikte değişikliğe gitti. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı ve Uzun Vadeli Strateji Resmi Gazete`de yayımlandı. Tofaş, garantili 2. el oto satışına başlayacağını açıkladı. 6 Temmuz- Meybuz, Tüstaş, Asil Çelik ile Sümer Holding`e bağlı işletmelerin özelleştirilmesi ihaleleri yapıldı. Koç topluluğu ile Sönmez Holding`in ortaklaşa kurduğu Entek Otoprodüktör şirketi kombine çevrim santralı açıldı. Kamu personeli arasındaki ücret dengesizliklerinin giderilmesi ve kamu mali yönetiminde disiplin sağlanması için yapılacak düzenlemeleri içeren Yetki Kanunu yayımlandı. 7 Temmuz- 2. ek niyet mektubu onaylandı. Tümosan`ın satışı ÖYK tarafından karara bağlandı. 10 Temmuz- Yapı denetim kuruluşları zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları belirlenerek Resmi Gazete`de yayımlandı. Ziraat Bankası Pereja`yı satışa çıkardı. Otogazda KDV artışı yürürlüğe girdi. Dünyanın en zengin kadını 41 milyar Euroluk serveti ile 81 yaşındaki Helen Walton oldu. 11 Temmuz- Turkcell hisse senetleri New York ve İMKB`de işlem görmeye başladı. 12 Temmuz- İkinci altı aya ilişkin memur zammı yüzde 10 olarak açıklandı. Alanya, Çeşme, Dikili, Kuşadası ve Marmaris limanlarının özelleştirilmesine ilişkin ihaleler gerçekleştirildi. 13 Temmuz- Aşırı sıcaklar nedeniyle devlet memurlarına 2 gün idari izin verildi. İnternet Explorer 5.5 piyasaya sürüldü. Hasan Güleşçi`nin Sabancı Holding Chief Executive Officer görevini Hazım Kantarcı`ya bırakacağı açıklandı. 14 Temmuz- SEKA Çaycuma ve Dalaman işletmelerinin ihaleleri gerçekleştirildi. 16 Temmuz- Opel, garantili 2. el oto satışına başladı. 17 Temmuz- Hükümet enerjiden başlayarak KİT`lerin sorunlarını çözmek amacıyla toplantılara başladı. 19 Temmuz- Intergen Enka`nın Adapazarı, Gebze ve İzmir`de yapacağı 3 bin 854 MGW`lik doğalgaz santrallarından ikisinin temeli atıldı. 20 Temmuz- Arçelik Genel Müdürü M. Ali Berkman Koç Holding Stratejik Planlama Grubu başkanlığına atanırken, yerine Nedim Esgin getirildi. 21 Temmuz- POAŞ ihalesini alan İş Bankası ve Doğan grubu 1 milyar 260 milyon dolarlık çeki törenle teslim etti. 22 Temmuz- Taahhütlerini zamanında kapatmayan ihracatçılara yeni bir af getirildi. 24 Temmuz- KKTC`de bankazedeler Meclis`i basarak, paralarının ödenmesini talep etti. POAŞ`ta yeni Yönetim Kurulu belirlendi. Uluslararası su kaynakları Birliği bir defaya mahsus olarak vermeyi kararlaştırdığı Milenyum Ödülüne GAP`ı layık gördü. 25 Temmuz- Hazine faizi yüzde 28.27 ile son 14 yılın en düşük düzeyine geriledi. Ecevit, nükleer enerjinin Türkiye için şimdilik gereksiz ve ekonomik açıdan sakıncalı olduğunu açıkladı. 26 Temmuz- Vakıfbank Kanunu`nunda değişiklik yapan KHK yürülüğe girdi. 27 Temmuz- Banka faizlerinde 2. indirim dalgası başlarken, bankaların mevduatlara uyguladıkları faiz oranları 21 yıl sonra yüzde 30`un altına indi. Tekel, Tekirdağ Rakısını piyasaya sürdü. 28 Temmuz- Koç Holding, Temel Atay`ı Koç Topluluğu Chief Executive Officer pozisyonuna getirdi. Koç Simko`daki yüzde 25 hissesini Siemens`e sattı. AB`nin ortak gümrük tarifelerine uyum sağlamak amacıyla puro, bira, mama, sos gibi bir grup ürünün tarifelerinde indirim yapıldı. 29 Temmuz- Tarımda yeniden yapılanmayı destekleme Kurulu, 2000 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasülyesi ve kanolanın primle desteklenmesi kararlaştırıldı.

-AĞUSTOS-

1 Ağustos- ÖİB bazı tesislerdeki kamu hisselerinin satışına ilişkin kararları açıkladı. Eti Bakır A.Ş özelleştirme kapsamına alındı. 2 Ağustos- Maliye Bakanlığı, devlet övünç, üstün hizmet ve şeref madalyası sahiplerine, ihtiyaçlarına binaen ve istemeleri halinde aylık bağlanacağını açkladı. 3 Ağustos- Sabancı topluluğunda Otomotiv Grup Başkanlığı Hazım Kantarcı`ya bağlandı. 4 Ağustos- SEKA`ya ait Bolu işletmesinin satış sözleşmesi imzalandı. Mudurnu Tavukçuluk`ta profesyonel yönetim kadrosu oluşturuldu. 5 Ağustos- Bakanlar Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu çalışanlarının ücret ve sosyal hakları konusundaki kararını yayımladı. 8 Ağustos- ÖYK, Asil Çelik`in Yazıcı-Güriş-Parsan Ortak Girişim Grubuna satışını onayladı. Uzel, yeni çevreci traktörlerini piyasaya sundu. SPK, İMKB Hisse Senetleri Piyasası ve Tahvil Bono Piyasası Yönetmeliklerinde değişikliklik yaptı. 9 Ağustos- Nuri Cıngıllıoğlu vefat etti. RJ Reynolds ismini JTI olarak değiştirdi. İhracat ve yatırımlarda damga vergisi ve harç istisnası uygulamasında değişiklik yapıldı. Bakanlar Kurulu, 5 dağıtım bölgesi, 4 termik santralda işletme hakkı devri ve YİD yöntemi ile yapılacak 3 HES`in sözleşmelerini onayladı. 10 Ağustos- Cumhurbaşkanı Sezer memurlarla ilgili kararnameyi hükümete geri gönderdi. 12 Ağustos- Enerji Bakanlığı Aktaş Elektrik`e ikinci kez el koydu. 15 Ağustos- Telekomünikasyon Kurumu faaliyete geçti. 16 Ağustos- Çankaya ile hükümet arasında memur kararnamesi krizi yaşandı. 18 Ağustos- Almanya, sattığı 3. nesil 12 GSM hattından 99 milyar mark kazandı. 21 Ağustos- Cumhurbaşkanı, memurların atılmasını kolaylaştıran memur kararnamesini ikinci kez hükümete iade etti. İş Bankası`nın kuleleri açıldı. 22 Ağustos- Mitsubishi, maliyeti artırmamak için 20 yıldır otomobillerde ortaya çıkan üretim hatalarını gizledi ve dünyadan özür diledi. İsdemir`in özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihalede tek teklif gelmesi nedeniyle ihale iptal edildi. 23 Ağustos- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) personelinin ücret ve mali hakları yeniden düzenlendi. 24 Ağustos- NATO`nun belirlediği yeni askeri mühimmat normlarına uygun üretim yapacak fabrikanın kurulmasına ilişkin ihale, Alman Fritz Werner firmasına verildi. 25 Ağustos- Bir süredir krizde olan İstanbul Havayolları uçuşlarını durdurdu. 31 Ağustos- DİE, yılın ilk yarısında ekonominin yüzde 4.3 büyüdüğünü açıkladı. BDDK faaliyete geçti.

-EYLÜL-

1 Eylül- Türkiye`nin cari açığı, ilk 6 ayda 5.5 milyar dolara çıktı. 4 Eylül- Türk Telekom`un yüzde 20`lik blok satışına ilişkin ihaleye talipli çıkmadı. 5 Eylül- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, beş ayrı bölgede elektrik dağıtımıyla görevlendirilen firmalarla uygulama sözleşmeleri imzaladı. 9 Eylül- Vakıfbank, halka açılmak için SPK`ya başvurdu. 11 Eylül- Cottarelli`nin İnce ayar gerektiğiyönündeki sözlerine Ecevit sert tepki gösterdi. 12 Eylül- Avrupa`da petrol fiyatlarını protesto eylemleri yapıldı. Koalisyon liderleri elektrik enerjisi açığını kapatmak amacıyla gezici santralların yaygınlaştırılması kararında birleşti. 13 Eylül- Ecevit, Türk Telekom`da satılacak bölümün yüzde 34`e kadar çıkabileceğini açıkladı. 14 Eylül- Hükümette otogazda sübvansiyonun kaldırılması konusunda tartışmalar yaşandı. Türk Telekom İhale Komisyonu Başkanlığına Uğur Bayar getirildi. 16 Eylül- Bakanlar Kurulu kararı ile otogazdaki fiyatlandırma politikası yeniden düzenlendi. 17 Eylül- 1998 yılında satın alma gücü paritesi ile dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye, 1999 yılında yaşadığı küçülme sonucu bir sıra gerileyerek 18. sıraya indi. 21 Eylül- Bakanlar Kurulu enerji krizini özel gündemle görüştü, başta İsdemir ve Seydişehir Aliminyum Tesisleri olmak üzere fazla enerji tüketen kamu fabrikalarının kapatılmasını kararlaştırdı. Motor hacmi 1600 cc`yi geçen otomobillerde KDV yüzde 25`ten yüzde 40`a çıktı. 22 Eylül- Renault Genel Müdürü Onur Baytok görevinden alındı. 25 Eylül- ABD hükümetinin, stratejik stoklarından 30 milyon varili dünya piyasasına sunma kararı petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu. 26 Eylül- Cumhurbaşkanı, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin KHK`yı Başbakanlığa iade etti. 27 Eylül- Zorunlu deprem sigortası uygulaması başladı. IMF toplantılarının yapılacağı Prag`da küreselleşme karşıtlarının yaptığı gösterilerde 500 kişi yaralandı. 28 Eylül-Dünyada sadece TOFAŞ Bursa Tesislerinde üretilen Doblo Paris oto fuarında vitrine çıktı. Egebank`ın sahibi Murat Demirel gözaltına alındı. 29 Eylül- IMF, Türkiye`ye vereceği kredinin 3. dilimini Aralık ayına erteledi.

Etibank, Bank Kapital Ve Demirbank, Fon`a Devredildi -Enerji Sıkıntısı Nedeniyle Çalışma Saatleri Yeniden Belirlendi -Bakü-Ceyhan Boru Hattının Hayata Geçirilmesine Yönelik Son İmzalar Ankara`da Atıldı -Kasım Ayının İkinci Yarısında Mali Piyasalarda Dalgalanma Yaşandı. Imf`den Sağlanan 10.4 Milyar Dolarlık Ek Destekle Piyasalar Normale Dönmeye Başladı -Thy`nin Yüzde 51, Türk Telekom`un İse Yüzde 33.5`nin Blok Satışına İlişkin Duyurular Yapıldı

ANKARA (A.A) - 19.12.2000 - Ekonomik yaşamda yılın son aylarında, Etibank, Bankkapital ve demirbank`ın fona devredilmesinin ardından Kasım ayının ikinci yarısında mali piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. Bankalarda gecelik faizler 1.7007`lere çıkarken borsa 7.329 seviyesine kadar indi. Piyasalar, Başbakan Bülent Ecevit`in IMF`den 10.4 milyar dolar geleceği yönündeki açıklamaları ile Aralık ayının ilk haftasında rahat bir nefes aldı. Enerji sıkıntısı nedeniyle çalışma saatleri yeniden belirlenirken, THY`nin yüzde 51, Türk Telekom`un ise yüzde 33.5`nin blok satışına ilişkin duyurular Aralık ayının ikinci yarısında yapıldı. Ekonomide 2000 yılının son çeyreğinde yaşanan gelişmeler şöyle:

-EKİM-

2 Ekim- Egebank`ın sahibi Murat Demirel cezaevine kondu. 3 Ekim- Sabancı Holding Toyotasa`daki 350 milyar lira nominal değerli hisse senedini 109 milyon dolara Toyota Motor Corporation`a sattı. 4 Ekim- Başbakan Bülent Ecevit, enerji tasarrufuna yönelik olarak kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatlerinin yeniden belirleneceğini açıkladı. 7 Ekim- TEAŞ`ın üçe bölünmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. 11 Ekim- Koç Holding ve Ata Grubu`nun Harran Ovasında kurduğu Koç-Ata Besi ve Tarım Ürünleri Entegre tesisi hizmet açıldı. YPK 2001 yılı bütçe büyüklüklerini belirledi. 13 Ekim- Egebank`la ilgili olarak bir gazetecinin 1 milyon dolar aldığı iddiaları gündeme kendine yer buldu. SPK, halka izinsiz hisse senedi ihraç ettiği gerekçesi ile Kombassan İnşaat`ın tüm mal varlığı ve iştiraklerine ihtiyati tedbir konulmasını kararlaştırdı. 16 Ekim- Bakanlar Kurulu, 2001 yılının ilk yarısında uygulanacak memur zammını yüzde 10 olarak açıkladı. Danıştay, LPG`li otomobillerden alınan sabit muayene ücretini iptal etti. 17 Ekim- Anayasa Mahkemesi, Vakıfbank`ın özelleştirilmesine olanak sağlayan KHK`yı, dayanak teşkil eden Yetki Yasası iptal edildiği için dayanağı kalmadığı gerekçesiyle iptal etti. 19 Ekim- Bakü-Ceyhan boru hattının hayata geçirilmesine yönelik son imzalar Ankara`da atıldı. Hükümet deprem sonrası çıkarılan özel iletişim, ve özel işlem vergileri ile eğitime katkı payının 2002 yılı sonuna kadar devamını kararlaştırdı. 20 Ekim- Turgay Ciner`in Sabah gazetesini satın aldığı açıklandı. 21 Ekim- Genel nüfus sayımı gerçekleştirildi. Sarsılmaz Silah Sanayiinin Başkanı Sarsılmaz Aliş vefat etti. 24 Ekim- Türkiye`de çeşitli temaslarda bulunan Rusya Başbakanı Kasyanov, Samsun`a geçerek Mavi Akım Boru Hattı inşaatında incelemelerde bulundu. 26 Ekim- Euro 82.28 cent ile şimdiye kadarki en düşük değerine geriledi. Hükümet ile Türk-İş, Köy Hizmetleri, Devlet Su İşleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`na bağlı 44 bin geçici işçinin kadroya alınması için protokol imzaladı. 27 Ekim- Bankacılık Üst Kurulu, Etibank ve Bank Kapital`e el koydu. İş Bankası ile Telecom İtalia ortaklığındaki İş-tim`in ihalesini kazandığı 3. GSM`de imzalar atıldı. 28 Ekim- TMSF, Hazine`den Fonda yer alan 8 banka için 6.1 milyar dolar borç istedi. 29 Ekim- Devlet Bakan Toskay Bağdat`a gitti.

-KASIM-

2 Kasım- Carrefour-Sabancı ortaklığı altında faaliyete geçen ChampionSa merkezlerinden ilki Fulya`da açıldı. 3 Kasım- Bursa Yenişehir havaalanı hizmete açıldı. Avrupa Merkez Bankası Euro`yu desteklemek için para piyasalarına müdahele etti. Yatağan Termik Santralı yarattığı kirlilik nedeniyle 3 gün devre dışı bırakıldı. 5 Kasım- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, banka kuruluşunda, mevcut bankaların hisselerinin devralınması veya fon bünyesindeki bankaları satın almak üzere başvuracaklarda aranacak nitelikleri açıkladı. 6 Kasım- Beşiktaş, halka arzla ilgili olarak İş Yatırım ile aracılık sözleşmesi imzaladı. Türkiye Bulgaristan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu toplantısı Ankara`da gerçekleştirildi. Rekabet Kurulu, MAİS`e 257.9 milyar lira ceza verdi. Sabah Pazarlama, Sabah Yayıncılık ve Medya Holding hisseleri Borsa endeksinden çıkarıldı. Avrupa Yatırım Bankası`nın deprem hasarlarının giderilmesine yönelik sağlayacağı kredinin ikinci dilim anlaşması imzalandı. 8 Kasım- AB Tam üyelik görüşmeleri için Kıbrıs`ta çözüm tarihini 2004`ten 2001`e çekince pürüz çıktı. Global Menkul`un sahibi Kutman`ın banka operasyonları çerçevesinde tutuklandığı söylentileri Borsa`da panik satışlara neden oldu. 9 Kasım- Kaçak et vurgunu ile ilgili olarak Bufalo operasyonu başlatıldı. SPK Başkanlığına Doğan Cansızlar getirildi. 10 Kasım- Romanya`da faaliyet gösteren Bayındır Holding`e ait BTR Bank`ın borsadaki işlemleri durduruldu. 13 Kasım- Egebank`ın Murat Demirel`den önceki sahibi Hüseyin Bayraktar da gözaltına alındı. 15 Kasım- Yurtbank`ın eski sahibi Ali Balkaner ile oğlu Hakn Mali Şube`de sorguya alındı. Banka operasyonları piyasalarda tedirginlik yaratmaya başladı. 16 Kasım- Hükümet, el konan bankaların iştiraklerinin faaliyetlerini yürütmesi ve istihdam açısından sorun doğmaması için 6 bakandan oluşan bir komisyon kurdu. Fondaki 8 bankanın satışına ilişkin takvim açıklandı. BDDK tarafından Fon bünyesinde yer alan 8 bankanın ortak yönetim kurulu oluşturuldu. Gecelik faizler yüzde 100`lere tırmanmaya başladı. 17 Kasım- Koç Holding, Norveçli Statoil ile doğalgaz pazarlaması konusunda ortaklığa gitti. 18 Kasım- AB`nin Kıbrıs`tan sonra Ege`deki sorunları da tam üyelik görüşmeleri için şart koşması Ankara`da tepki ile karşılandı. Ecevit, AB ile ilişkilerin gözden geçirilebileceği mesajını verdi. 20 Kasım- Mali piyasalardaki krizin ilk kıvılcımı Borsa`da görüldü. Borsa endeksi yüzde 7.1 oranında gerildi. Bono faizleri yüzde 43 ile yılın en yüksek seviyesine çıktı. 21 Kasım- Liderler zirvesi ekonomi gündemi ile toplandı, Bürokratlar tedirginlik gerektirecek bir durum olmadığı açıklamasını yaptı. Borsa yüzde 5 daha geriledi, gecelik faizler yüzde 105`leri buldu. 22 Kasım- Başbakan Ecevit yaptığı açıklamada, ekonomide dedikodulara itibar edilmemesi çağrısında bulundu. Gecelik faizler yüzde 250`lere fırladı. 1998 yılında kaldırılan hayat standardı uygulaması yeniden getirildi. 23 Kasım- Ek vergi tasarısı Meclis`te kabul edildi. Piyasalarda tansiyonun biraz düştüğü gözlendi. 24 Kasım- BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, bu kadar dedikoduya ABD`deki bankaların bile dayanamayacağını söyledi. Borsa 10.808 seviyesine geriledi. Danıştay, elektrikte güç bedeli adı altında alınan sabit ücret uygulamasını iptal etti. Cumhurbaşkanı Ziraat, Halk ve Emlak Bankasının özelleştirilmesiyle ilgli yasayı onayladı. 25 Kasım- Tüketici kredilerinde KKDF oranı, yüzde 8`den yüzde 10`a çıkarıldı. 27 Kasım- Türkiye, Awacs uçaklarının alımı için öncelik sırasına göre Boeing ve Raytheon firmalarıyla görüşme kararı aldı. 28 Kasım- Borsa yüzde 9 daha düşerek, 9.646 seviyesine geldi. Yüzde 90`lar kadar gerileyen gecelik faizler yüzde 240`a fırladı. BDDK Başkanı Temizel ve Merkez Bankası Başkanı Erçel, 19 piyasa yapıcı bankann temsilcileri ile İstanbul`da toplandı. 29 Kasım- Tapu işlemlerinde zorunlu deprem sigortası uygulaması başlatıldı. Başbakan, ekonomi kurmaylarını toplayarak piyasalardaki dalgalanmayı masaya yatırdı. IMF ile acil yardım paketi için görüşmeler başladı. Sistemden çıkan para 6 milyar dolara yaklaştı. 30 Kasım- Merkez Bankasının döviz karşılığı piyasaya para vereceği açıklaması, piyasalarda gecelik faizleri yüzde 400` tırmandırırken, Borsa yüzde 8 daha geriledi. IMF, Türkiye`ye yardım için acilen toplandı. Bakanlar Kurulu, Telekom`un yüzde 33.5`luk bölümünün özelleştirilmesi ve yönetim yetkisinin verilmesi ile, motorlu taşıtlar vergisi ve taşıt alım vergisinin yılbaşından itibaren yüzde 60 yükseltilmesi, bunun LPG`li araçlar için 5 kata kadar artırılabilmesini kararlaştırdı. Kamu bankaların özelleştirilmesi amacıyla yeniden yapılandırma komisyonu oluşturuldu.

-ARALIK-

1 Aralık- Merkez Bankası`nın açıklaması ile dövize hücum durdu ancak gecelik faizler yüzde 1.700`lere çıktı. Borsa 7.977 seviyesine kadar indi. 3 Aralık- IMF heyeti, Ankara`da yetkililer ile görüşmelere başladı. Yaklaşık 5 mlyar dolar gelebileceği yönünde beklentiler aktarılmaya başlandı. Enflasyon 13 yıl aradan sonra, Kasım ayı itibariyle yıllık yüzde 39`a indi. 4 Aralık- AB, Kıbrıs ve Ege`yi tam üyelik görüşmeleri için ön şart olmaktan çıkardı. IMF heyetinin temasları sürerken, koalisyon liderleri biraraya geldi. Borsa 7.329 seviyesine kadar indi. 5 Aralık- IMF ile anlaşıldığı yönündeki haberler borsa`yı yüzde 20 yükseltti. Gecelik faiz oranları yüzde 1.500`lerden 180`lere indi. 6 Aralık- Başbakan Ecevit`in IMF`den 10.4 milyar dolar geleceği yönündeki açıklamaları ile piyasalar rahat bir nefes aldı. Demirbank ve Park Yatırım Bankasına el konuldu. 8 Aralık- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Telekom`un özelleştirilmesin ilişkin kararnameyi onayladı. 11 Aralık- Tofaş ve Renault üretime ara vereceğini açıkladı. Bakanlar Kurulu, GSM cep telefonu işletmecileri tarafından verilenler hariç her türlü telekomünikasyon hizmetlerindeki KDV oranını yüzde 17`den 25`e yükseltti. 12 Aralık- İşadamları, finans piyasaların dalganmanın ardından hükümete isteklerini iletti. 13 Aralık- Devlet Bakanı Yalova, THY`nin özelleştirilmesine ilişkin takvimi açıkladı. 14 Aralık- Devlet Bakanı Yalova, Türk Telekom`un özelleştirilmesine ilişkin takvimi açıkladı. THY`nin yüzde 51, Türk Telekom hisselerinin yüzde 33.5`nin blok satışına ilişkin duyurular, gazeteler ve Resmi Gazete`de yayımlandı. 15 Aralık- Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi toplantısında, işadamları hükümete yönelik eleştirilerde bulundu. Perrier, Sanko Holding kuruluşu olan SanSu`ya yüzde 20 ortak oldu. Hazine`nin, önde gelen yabancı bankalardan 1 milyar dolarlık bir sendikasyon kredisi alacağı açıklandı. TMSF`deki bankalardan 8`inin satışı için, talipli olanların BDDK`ya başvuruları sona erdi. Kordsa, İran`da kord bezi üretimiyle ilgili olarak kurulu Aliaf Sanati şirketinin yüzde 60 oranındaki hisselerinin satın alacağını açıkladı. 18 Aralık- Kosgeb Genel Kurulu yapıldı, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, son günlerde yaşanan bazı olumsuzluklar karşısında yılmamak gerektiğini, Türkiye`nin bu mücadeleden galip çıkmaktan başka alternatifi olmadığını söyledi. Asgari ücret 1 Ocak 2001`den geçerli, brüt 139 milyon 950 bin lira olarak belirlendi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3335 Değişim: 0,26%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1255 Değişim: 0,01%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.303,40 Değişim: 1,14%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.305,81
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.