Ek Vergi genişleyip geliyor

25.07.2003 - 09:17 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`ni ödeyenlere, ‘‘Masraf edip dava açmayın’’ dedi.

Unakıtan, iptal edilen yasanın yürürlük tarihinden sonra araç alanları da kapsayacak şekilde genişletilip yeniden yasalaşacağını söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`ni iptal eden Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, bu vergiyi tahsil edeceklerini açıkladı. Yeni kanun çıkaracaklarını tekrarlayan Unakıtan, ‘‘İnşallah vatandaşlarımız çok araba alır da biz de çok vergi alırız’’ karşılığını verdi. Unakıtan, iptal edilen Ek Taşıt Vergisi`ni ödeyenlere de seslenerek, ‘‘Boşuna masraf edip, dava açmayın. Bu vergiyi alacağız’’ dedi.

Kemal Unakıtan, Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde (TBMM) gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, Anayasa Mahkemesi`nin iptal kararını ‘eşitlik’’ilkesine dayandırdığını belirterek, Kanunun kabul edildiği tarihten sonra alınan araçların düzenleme kapsamına alınmadığını hatırlattı. İptal edilen yasanın yürürlük tarihinden sonra otomobil alanları kapsayacak biçimde yeni bir kanun hazırlayacaklarını tekrarlayan Unakıtan, bu tasarının gelecek hafta TBMM Genel Kurulu`nun gündemine getirilecek çeşitli vergi kanunlarında değişiklik öngören tasarıya monte edileceğini bildirdi.

EŞİTSİZLİK BİTECEK

Yeni düzenleme ile bu eşitsizliğin giderileceğini anlatan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘‘Ek Taşıt Vergisi`ni ödeyenler ödemiş olacak ama ödemeyenlerden faiziyle alacağız’’ dedi.

Bu verginin yeni otomobil alanlardan da tahsil edileceğini kaydeden Kemal Unakıtan, ‘‘Kimse vergiyi ödeme konusunda tereddüt etmesin. Buna mahal olmayacak şekilde gerekli değişikliği yapıyoruz. Kimse masraf edip dava açmasın. Eşitlik ilkesine riayet ederek, Kanun yürürlüğe girdikten sonra araç alanlardan da aynısını alacağız’’ dedi.

Gelir kaybının sözkonusu olmayacağını ifade eden Kemal Unakıtan, ``Gelirkaybı değil, tam tersine biraz artışımız olacak`` diye konuştu. Yeni düzenlemeyle ne kadarlık bir gelir düşünüldüğü sorusuna Unakıtan, ‘‘İnşallah vatandaşlarımız çok araba alır da biz de çok vergi alırız’’ karşılığını verdi.

Taşıt Vergisi için ‘ikinci taksit’ uyarısı

Gelirler Genel Müdürlüğü, motorlu taşıt sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi`nin ikinci taksitini bu ay sonuna kadar yatırması gerektiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi`nin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`yle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi ve bu vergiyi iptal etmesinin ardından Ek Vergi`yi ödeyen bazı vatandaşların, Temmuz`daki normal vergiye bunun mahsup edilmesini talep ettiği belirtildi.

Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri ise Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ile normal verginin iki ayrı düzenleme olduğunu ve bu yönde yeni bir Kanun çıkarılmadığı sürece birbirine mahsup edilmesinin de söz konusu olamayacağını vurguladı.

Yetkililer, bu nedenle vatandaşların Motorlu Taşıtlar Vergisi`nin ikinci taksitini 31 Temmuz akşamına kadar mutlak surette yatırması gerektiğini, aksi halde bunu aylık yüzde 7 gecikme faizi ile ödemek zorunda kalacaklarına dikkat çekti.

Yeni bir vergi getirmeyeceğiz

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kamu İhale Yasası`nda Dünya Bankası ve Avrupa Birliği kriterlerine aykırı bir düzenleme yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Unakıtan, TBMM Bayındırlık Komisyonunda görüşülen Kamu İhale Yasa Tasarısında DB ve AB ile yapılan mutabakata aykırı bir düzenleme içermediğini söyledi. Unakıtan, ‘‘Böyle bir şey söz konusu değildir. Onlarca değişiklik yapılmasını bırakın bir tane bile öyle bir değişikliğimiz söz konusu değildir’’ dedi. Genel bütçeyle ilgili olarak yeni vergilerin gündemde olmadığını kaydeden Unakıtan, belediyelerin daha önceden alıp da bu gün çok düşük durumdaki alacakları için yeni düzenlemeler yapılabileceğini söyledi. Unakıtan, bunların ‘‘yeni vergi getiriliyor diye algılanmaması’’ gerektiğini belirterek, ‘‘Biz bütçemizi yaptık. Bu bütçeye göre gelirleri ve giderleri hesapladık. 5`inci gözden geçirmede IMF`yle de mutabık kaldık. Yüzde 6.5`lik faiz dışı fazla hedefini yakalayamamak gibi bir problemimiz yok’’ dedi. Unakıtan, toplumda yeni vergi varmış gibi bir rahatsızlık olmaması gerektiğini belirterek, yeni vergi gelmeyeceğini, vergilerin bu güne kadar hepsinin zaten geldiğini söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5040 Değişim: 0,05%
Düşük 32,4675 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9678 Değişim: -0,01%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.437,71 Değişim: 0,06%
Düşük 2.434,45 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.