Egebank, Kredi Alacaklarının Peşinde

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Egebank`ta, sorunları çözmek amacıyla başlatılan yeniden yapılanma programı tüm yönleriyle uygulamada. Trilyonluk kredi alacaklarının peşine düşülen bankada, bir yandan da cari giderlerin kısılmasına yönelik sıkı önlemler alındı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yönetimindeki 8 bankadan biri olan Egebank, mali sorunlarının çözümüne bağlı olarak, diğer bankalarla birleştirilme veya tek başına satış gibi iki olasılığa da hazır hale getiriliyor.


DÜNYA`nın edindiği, Egebank`ın yeni yönetimi tarafından hazırlanan ve bankada gerçekleştirilen yeniden yapılanma programının anlatıldığı raporda çarpıcı bilgiler yer alıyor. Geçen yılın aralık ayında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilen Egebank`ta tasarruf tedbirlerine öncelik verildi. Egebank`ın eski sahibi ve yöneticileri hakkında açılan davalar ve soruşturmalar da devam ediyor.
Bankanın 2000 Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 296.8 trilyon liralık takipte alacağı bulunduğu vurgulandı. Egebank`a el konulduğu tarihte 812 trilyon olan aktif toplamı Ağustos 2000`de yüzde 43,3 oranında azalarak 460 trilyon liraya geriledi. Dolar bazında da aktif toplamı yüzde 53,6 oranında gerileyerek 709 milyon dolara indi.


TASARRUFA ÖNCELİK VERİLDİ;

500`ü aşkın firmanın kredi alacağı nedeniyle kanuni takipte olduğu belirtilen raporda, 22 Aralık 1999`dan itibaren hukuki takibat sonrasında kurumsal kredilerden 31,8 trilyon ve bireysel krediler 554 milyar liralık tahsilat yapıldı. Ayrıca muhtelif şehirlerdeki sözleşmeli avukatlara ödenen aylık maktu ücret uygulaması iptal edilerek ayda yaklaşık 3 milyar liralık tasarruf sağlandı. Egebank`ın TMSF`ye devir tarihi itibarıyla grup müdür sayısı 14`den 9`a düşürülürken birim müdürü sayısı da 36`dan 37`ye çıkarıldı. Bankanın mülkiyetinde bulunan 7`si BMW toplam 24 adet aracın satışından 490 bin DM ve 60 milyar lira nakit girişi sağlandı, Shell Taşıt Tanıma Sistemi gereği benzin alımlarında Akbank`a ödenen yüzde 0.2 komisyonu (99`da toplam 6 milyar lira) da iptal edildi. Personel eğitimi amacıyla önceden 600 bin dolar bedelle yapılan anlaşma da iptal edilerek, şube ve tahsilat ofislerindeki tadilat, onarım ve kira masraflarında da tasarrufa gidildi. Operasyon Genel Müdür Yardımcılığı`na bağlı faaliyet gösteren iç kontrol birimi, mali kontrol departmanıyla birleştirildi. Dört alternatifli olarak hazırlanan Egebank 2000 yılı bütçesi yönetim kurulu onayından geçiren yeni Egebank yönetimi, haziran ayı başından itibaren 79 şube ve konsolide günlük mizan biriktirmelerini yapmaya başladı.


Şubelerde tekrar performans ölçümüne de başlayan banka, menkul kıymet portöyü günlük değerleme ve raporlama çalışmalarına da geçti. Önceki yönetimin tahsilat ofisleri için sipariş verdiği malzemelerin karşılıklı görüşmelerle iadesini sağlanarak, 745 bin dolarlık zorunlu ödemenin iptal edildiği belirtilen raporda, tahsilat ofisi ve şubeler için alınan çeşitli malzemelerin satışından 35 milyar liralık gelir sağlandığı da ifade edildi.


QUAESTOR`dan VAZGEÇİLDİ;

Önceden Üniversal Bilgisayar Hizmetleri AŞ iştirakleriyle sürdürülen otomasyon hizmetleri, 1 Mayıs 2000 itibarıyla bankanın bünyesinde kurulan birim aracılığı ile yürütülmeye başlandı, burada 158 olan personel sayısı eylül itibariyle 78`e indirildi. Otomasyon birimindeki düzenlemelerle harcamalardan ayda 300 bin dolarlık tasarruf sağlandığı, Eylül 99`da eski yönetimin başladığı ve bankaya 16 milyon dolarlık maliyet getirecek olan ve henüz Türkiye`de hiçbir bankada uygulanmayan Quaestor bankacılık yazılımı uygulanmasından vazgeçildi.


BİREYSELDE YENİ UYGULAMALAR;

Egebank`ta bireysel bankacılık kapsamında kredi kartı harcamalarının müşterilerden tahsiline yönelik uygulamalarda da değişiklik gerçekleşti. Hesap kesim tarihiyle ödeme tarihi arasındaki fonlama süresi 10 günden 9`a indirilerek her ay için yaklaşık 15 milyar liralık fonlama maliyeti tasarrufu sağlandı. Ayrıca son ödeme tarihinden 3 iş günü sonra işleyen faizin, asgari tutarın ödenmemesi halinde son ödeme tarihinden hemen sonra işlemeye başlanması gerçekleşti. Banka bu uygulamayla toplamda 4 trilyon TL civarında seyreden kredili kredi kartı kullanımı gözönüne alındığında 3 günlük faiz ve aylık 18 milyar lira tasarruf elde ediyor.


Bireyselde kendine yeni hedefler de koyan Egebank, Berlin Temsilciliği vasıtasıyla pazarlama faaliyetleri yürütülecek DEM kart projesi ile Almanya`da ATM kartı ve vadesiz mevduat hacmini artırmayı hedefliyor. Vergi tahsilat yetkisi almak amacıyla Gelirler Genel Müdürlüğü`ne bavuruda bulunan Egebank Bursa ve Eskişehir illerinde BOTAŞ fatura tahsilatı yapılmasına ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye`de ev sahibi müşterilerine aldıkları kiralar karşılığında iskontolu kredi kullandırımına ilişkin yeni ürün Kira üzeri avans için çalışmalar yapan Egebank, bu uygulamayı ilk kez gerçekleştirecek banka konumuna gelmeyi de hedefliyor. (DÜNYA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.