Eczacıbaşı: Bütçe Uygulaması, Gelecek Yıl Daha Büyük Dikkat İsteyen Bir Konu Haline Gelmiştir

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı: -Ekonomi Ağır Hasara Uğramıştır. (Krizi Atlatatık Para Gelince Bu İş Biter) Türü Demeçlerin Sona Ermesi Yararlı Olacaktır -Imf İle Sağlanan Eş Anlaşmanın Gerekleri Yerine Getirilmezse, Kısa Bir Süre İçin Getirdiği Nefes Alma Olanağı Dışında Yararı Olmaz -Bütçe Uygulaması, Gelecek Yıl Daha Büyük Dikkat İsteyen Bir Konu Haline Gelmiştir

ANKARA (A.A) - 15.12.2000 - TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Ekonominin ağır hasara uğradığını belirterek, Herşeyden önce, (krizi atlattık para gelince bu iş biter) türü demeçlerin sona ermesi yararlı olacaktır dedi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı başladı. Toplantıya Maliye Bakanı Sümer Oral, Devlet Bakanları Şükrü Sina Gürel, Yüksel Yalova, Recep Önal ve Tunca Toskay ile bazı üst düzey bürokratlar katılıyor. Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı açılışta yaptığı konuşmada, YİK toplantısının yine bir bunalım döneminde yapıldığına işaret ederek, Zaten neredeyse her toplantımız, ya bir bunalım tehdidin yoğunlaştığı, ya da bir bunalımın atlatıldığı zamana denk geliyor. İrili ufaklı bunalımlar hiç bitmiyor. Bugün, yine tüm gücümüzle kriz yönetimi uygulamak zorundayız dedi. Son yaşanan olaylarla, ekonominin ağır hasara uğradığını vurgulayan Eczacıbaşı, şöyle devam etti: Herşeyden önce, (krizi atlattık, para gelince bu iş biter) türü demeçlerin sona ermesi yararlı olacaktır. Siyasetçilerimiz, buna ne kendileri inanmalı ne de toplumu yanıltmalıdırlar. Bu tür açıklamalar, piyasalara moral vermemekte, tam tersine işin yine üstünkörü ele alındığını göstermektedir. Piyasaların yapısal dönüşümler ve anlayış reformu gerçekleşmeden, krizlerin bitmeyeceğini çok iyi bildiğinden kuşku duymayalım.

-IMF İLE YAPIYLAN ANLAŞMANIN GEREKLERİ-

IMF ile yapılan ek anlaşmanın kaçınılmaz ve sağlanan mali desteğin de olumlu olduğunu kaydeden Eczacıbaşı, ancak bu anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, kısa bir süre için getirdiği nefes alma olanağı dışında, bir yararı olmayacağına işaret etti. Reformların zorunluluğu unutturulursa, anlaşmanın zararlı bile olabileceğini kaydeden Eczacıbaşı, şunları söyledi: Gerçekten de önümüzde bir yıllık hata ve ihmallerin faturalarının ödeneceği, ekonomi yönetimi bakımından zorlu bir dönem var. Faizlerin yeniden kriz öncesi döneme düşmesi, uzunca bir zaman alacaktır. Oysa 2001 bütçesi bunlardan daha düşük oranlar esas alınarak hesaplandı. Bu durumda, kamu harcamaları konusunda, büyük sıkıntı yaşanacağı tahmin edilebilir. Tüketici kredilerinin sağladığı canlanma, faizlerin yükselmesi ile sona erecektir. Bu, hem piyasaları etkileyecek, ayrıca vergi gelirleri bakımından yaratacağı sonuçlar makro hedeflere ulaşmayı güçleştirecektir. Bütçe uygulaması gelecek yıl, daha büyük dikkat isteyen bir konum haline gelmiştir. Bir kez daha IMF yardıma çağırmak olanağı bulunmadığına göre, yine bize kemeri sıkmak düşecektir.

-SON FIRSAT-

Eczacıbaşı, bir yıl boyunca ekonomik programın başarısı için yaşamsal önem taşıyan reformların, savsaklanmasının, sadece güven bunalımı ve finansal kriz yaratmakla kalmayıp, istikrar programının amacı ve kararlılığı konusunda da, ciddi soru işaretlerinin doğmasına neden olduğunu kaydetti. Hükümetin önünde, Türkiye`yi kalıcı ve sağlıklı bir istikrara kavuşturmak için, heba edilmemesi gereken, son bir fırsatın bulunduğunu vurgulayan Eczacıbaşı, Ancak, bu, uçurumdan önceki son çıkıştır. Uluslararası sermaye yatırımlarını ülkemize yeniden çekmek için, kaybolan güven ortamının yeniden sağlamaktan başka çaremiz yoktur diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5141 Değişim: 0,19%
Düşük 32,3942 17.04.2024 Yüksek 32,5590
Açılış: 32,4515
34,7692 Değişim: 0,65%
Düşük 34,4848 17.04.2024 Yüksek 34,8171
Açılış: 34,5448
2.489,77 Değişim: 0,27%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.506,73
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.