Ecevit`i suçladılar Erdoğan`ı görmediler

25.07.2003 - 09:13 | Son Güncelleme :

Eski Başbakan Bülent Ecevit için, ‘‘özelleştirme alacaklarının ödeme koşullarını değiştirdiği’’ gerekçesiyle Araştırma Komisyonu kurulmasını benimseyen Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nun aynı eylemi yapan Başbakan Tayyip Erdoğan ve 4 bakanını ‘görmezden’ geldiği belirlendi.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nda AKP`nin ‘‘çifte standart’’ uyguladığı ortaya çıktı. Eski Başbakan Bülent Ecevit ve 13 bakanı hakkında, ‘‘Özelleştirme alacaklarında ödeme koşullarını değiştirdikleri’’ gerekçesiyle soruşturma açılmasını benimseyen AKP ağırlıklı Komisyon`un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dört bakanının benzer işlemini ise ‘‘görmezden geldiği’’ belirlendi.

Hürriyet`e ulaşan belgeler, Erdoğan`ın da, Ecevit ve 13 bakana Yüce Divan kapısını açan soruşturmaya gerekçe oluşturan ‘‘özelleştirme alacaklarında ödeme koşullarını değiştirdiğini’’ ortaya koydu.

Erdoğan ile birlikte Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun`un imzalarını taşıyan 16 Nisan 2003 tarih ve 2003/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararında şöyle denildi:

İŞTE O BELGE

‘‘Özelleştirme Yüksek Kurulu`nca, özelleştirilen kuruluşların satış taksitlerinin tahsili ile ilgili olarak; Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun 09.08.2002 tarih ve 2002/45 sayılı karar ile belirtilen hususların yerine getirilmemesi dolayısıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın karşılaşacağı ve söz konusu alacakların tahsilinde ortaya çıkabilecek muhtemel hukuki sorunlar dikkate alınarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nca yürütülen alacakların tahsiline ilişkin işlemlerin, Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun mezkur karar çerçevesinde işlem yapılmasını teminen durdurulmasına ve bu işlemlere ilişkin olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun 09.08.2002 tarih ve 2002/45 sayılı karar hükümleri uyarınca işlem yapılmasına karar verilmiştir.’’

ŞENER`İN YAZISI

Erdoğan ve dört bakanının imzasını taşıyan bu ÖYK kararı, Özelleştirme İdaresi kendisinden alınıp Unakıtan`a bağlanmadan önce özelleştirme alacaklarının tahsilini isteyen Şener`in başlattığı bu girişimi de durdurdu. Şener, Özelleştirme İdaresi`ne gönderdiği 6 Mart 2003 tarihli yazısında, özelleştirme alacakları konusunda sağlanacak yeni taksitlendirmenin ihale koşullarını, başlangıçtaki şartlara göre ihaleyi kazanan firma lehine değiştireceğini belirterek, şöyle denildi: ‘‘Ayrıca, bu yönde bir uygulama, borçlarını taksitlendirmeyenler açısından da haksızlık ve eşitsizlik oluşturup, ihalelere katılan şirketlerin Türk Ticaret Kanunu`nda yer alan basiretli tüccar gibi hareket ederek teklif vermelerine engel olacaktır.’’

BELGELERİ KOMİSYONDA

Bu uygulama, Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nun kayıtlarına da yansıdı. CHP, Erdoğan`ın da Ecevit ile aynı işlemi yaptığını ortaya koyan bu ÖYK kararını, karşı oy yazısıyla birlikte komisyona iletti. CHP`nin karşı oy yazısında, Erdoğan ve bakanları hakkında da Ecevit ve bakanlarında olduğu gibi soruşturma açılmasını istedi.

AKP: Karar alındı ama uygulanmadı

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nun AKP`li bir üyesi, hükümetlerinin de özelleştirme alacaklarına ilişkin tahsilatı durdurmaya yönelik bir karar aldığını, ancak son anda bu kararı uygulamadığını savundu. ‘‘Biri karar alıp uygulamış, diğeri karar almış ama uygulamamış’’ diyen aynı üye, bu nedenle bu olayın geçmiş hükümetin uygulamasıyla bir tutulamayacağını söyledi.

Kendi günahınızı saklıyorsunuz

DSP Genel Başkanı ve eski Başbakan Bülent Ecevit, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nun kendisi hakkında soruşturma komisyonu kurulması istemini ‘‘Bugünkü iktidar, yolsuzluklar konusundaki günahlarını gözden saklamak için 57. Hükümet`in icraatlarına gölge düşürmek istiyor. Ciddiye alınacak bir yan görmüyorum’’ diye değerlendirdi.

Ecevit, Başkanı olduğu 57. Hükümet`in, yolsuzlukların önlenmesinde ciddi atılımlar yaptığını savunarak, bu dönemde mafyaya ve terörizme karşı ciddi önlemler alındığını anlattı. Yoğun savaşımları sonucunda yurtdışındaki suçluların Türkiye`ye gelerek adalete hesap verdiklerini dile getiren Ecevit, 57. Hükümet döneminde yolsuzlukların önlenmesiyle ilgili birçok yasa çıkarıldığını kaydederek, ‘‘Onun için, şimdi yeni iktidarın, 57. Hükümet hakkındaki iddialarının sonuç alınacak bir tarafı yok. Bu iktidarın hesap vermesi gereken birçok konu var’’ dedi.

Salih Kılıç başkanlığındaki Türk-İş heyeti, dün Ecevit`i DSP Genel Merkezi`nde ziyaret etti. Ecevit, ziyarette yaptığı konuşmada, bugünün özel bir gün olduğunu belirterek, ‘‘Bugün, toplu sözleşme ve grev hakkının, özgür sendikacılığın kabulünün yıldönümü. Bu konulardaki yasalar, 1963`te, benim Çalışma Bakanlığım döneminde çıkarıldı’’ dedi. Soruları da yanıtlayan Ecevit, Türkiye`nin Irak`ta askeri varlığının bütün bölge için önem taşıdığını vurgulayarak şöyle konuştu:

‘‘ABD bu konuda TSK`ya çok büyük kısıntılar getirmek istiyor. Bunları kabul edemeyiz tabii. Ama, bir yandan da Kuzey Irak`ta Türk askeri varlığının belirli ölçüler içinde bulunması ülkemizdeki terörün önlenmesi için çok önemli bir koşul.’’

Kuzey Irak`ta asker bulundurmanın Türkiye`nin ‘hakkı’ olduğunu bildiren Ecevit, ‘‘ABD, ‘Siz başka bölgelerde bulunun` derse, bunun kabul edilecek bir tarafı yok’’ dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5641 Değişim: 0,16%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8729 Değişim: 0,60%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9095
Açılış: 34,6636
2.424,27 Değişim: -0,35%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.