DTM, Ağustos İhracat Rakamlarında Revizyon Bekliyor

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Dış Ticaret Müsteşarlığı büyük bir deprem yaşanan Ağustos 1999 ihracatının bile altında kalarak önemli bir hayal kırıklığı yaratan bu yılın Ağustos ayına ilişkin ihracat verilerinde DİE`nin önemli bir revizyona gideceğini ve yüzde 2.2 oranındaki azalmanın, artışa dönüşebileceğini bekliyor. İthalatın ise eylül ayında hız kestiğini tahmin ediyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye`nin Dış Ticaretinin ocak-ekim dönemine ilişkin görünümünü değerlendirdi. Temmuz ayında yüzde 1.1, ağustosta yüzde 2.2 oranında azalan ihracatın, yılın ilk sekiz ayında toplamda yüzde 4.4 oranında arttığına dikkat çekilen değerlendirmede, genel olarak tarım ürünleri ihracatındaki gerilemenin yanı sıra sanayi ürünleri ihracatının da durağan bir seyir izlemesi, hatta son aylarda düşüş göstermeye başlamasının toplam ihracatın düşük bir seviyede artmasına neden olduğu vurgulandı.

Ağustos ayında, ihracatta yaşanan düşüşün, mineral yakıt ve yağ, meyve, gemi, hayvansal ve bitkisel yağ, demir-çelik, sebze ve meyveden elde edilen ürünler, inorganik kimyasal maddeler ile tütünün ve tütün ürünlerinden kaynaklandığı ifade edildi. Değerlendirmede “2000 yılının ocak-ağustos dönemi itibariyle ihracat performansının olumsuz gelişimindeki temel etken tarımsal ürünler ihracatındaki düşüşler olmasına rağmen, son aylarda sanayi ürünleri ihracatında küçük de olsa azalışlar ihracatı olumsuz yönde etkilemiştir. Sanayi ürünleri ihracatı ilk altı ayda görülen artış sayesinde bu dönemde toplam ihracatın artmasını sağlamıştır” görüşü savunuldu.

İhracatçı Birlikleri’nin kayıtlarına göre ihracatın, ocak-ekim döneminde yüzde 2.2 oranında arttığı, buna karşılık DİE’nin yayınladığı ilk sekiz aylık artışın yüzde 4.4 olduğu değerlendirmesini yapan Dış Ticaret Müsteşarlığı, dönem itibariyle, ihracatçı Birlikleri kayıt verilerinin DİE verilerine çok yaklkaştığına dikkat çekildi. Bununla birlikte, ağustos ayına ilişkin DİE verileriyle Birlik kayıtları arasında 260 milyon dolarlık çok büyük bir fark oluştuğu kaydedilen değerlendirmede, “bu itibarla, ağustos ayına ilişkin DİE verilerinin önemli ölçüde revize edilmesi beklenmektedir. Ancak, yine de ilk on aylık ihracat artışının ancak yüzde 2,5-3 civarında olacağını söylemek yanlış olmayacaktır” denildi.

İthalat

Kasım 1999’dan bu yana sürekli artış gösteren ithalatın, 2000 yılı ağustos ayında da yüksek oranlı artışını sürdürdüğüne dikkat çekilen değerlendirmede, bu artışın, ham petrol ve doğal gaz fiyatları ile özellikle, tüketim malları talebindeki artıştan kaynaklandığının altı çizildi. Ham petrol ithalatının, ocak-ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 19.8 oranında azalmasına rağmen, değer olarak yüzde 51 oranında arttığı kaydedildi.

Ağustos ayı ithalatı gelişiminin ayrıca incelenmesinde yarar bulunduğu vurgulanan değerlendirmede, ithalat artışının geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ilk kez ağustos ayında yüzde 50’nin üzerinde gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca, 2000 yılı ağustos ayı verilerinin 1998’in aynı ayı ile karşılaştırıldığında bile tüketim malları ithalatındaki arıtş oranının yüzde 65 seviyesinde gerçekleştiği vurgulandı. Özellikle kara taşıtları ile bunların aksam ve parçaları ithalatında görülen artışın dikkat çekici olduğu belirtilen değerlendirmede “Bu sektör ithalatında, 2000 yılı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 306 milyon dolar tutarında artış gerçekleşmiştir. Bu artış, ocak-ağustos dönemi için 1.5 milyar dolar tutarında artış gerçekleşmiştir. Bu artış, ocak-ağustos dönemi için 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu da, 1999 yılının aynı dönemine göre toplam ithalat artışının yaklaşık yüzde 16’sına denk gelmektedir” denildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın değerlendirmesinde, eylül ayında ithalatta tahsil edilen KDV’ye ilişkin verilerin, ithalat artış oranının eylül ayında düşme eğilimine girdiğini gösterdiği kaydedildi. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5564 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8323 Değişim: -0,10%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.430,99 Değişim: 0,04%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.