Dolar kuru ekonomide kalıcı hasar yaratabilir

09.03.2015 - 09:39 | Son Güncelleme :

Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşe yazısında dolar kurundaki yükselişin yaratacağı tehlikelere dikkat çekti

 

Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşe yazısında dolar kurundaki yükselişin yaratacağı tehlikelere dikkat çekti.

İşte Sağlam'ın yazısı...


İş dünyası 2.65 lira sınırına yaklaşan dolar kurunun artık ekonomide kalıcı hasarlar yaratacak seviyeye geldiğini söylüyor. Yani piyasalardaki tedirginliğin yerini korku almaya başladı. Yeni haftaya bu korku ile giren iş dünyası çok acil önlem almanın şart olduğunu söylüyor.

Hafta sonunda dolar kuru 2.65 TL’ye dayanınca, piyasalardaki tedirginliğin yerini korku almaya başladı. Dolar kurunun artık ne yapıp edilip durdurulması gerektiği, aksi takdirde ekonomide kalıcı hasarları yaratacak seviyelere gelindiği söylenmeye başladı. Bazı oda başkanları dışında, iş dünyasında bu korkunun kamuoyu önünde açıkça dile getirilmediğine şahit oluyoruz. Ancak bu sessizlik, işaleminde korkunun boyutunu gösteren bir tavır değil. Sessizliğin birkaç nedeni var. Birincisi; demeçler verip korkularını belirtmeleri halinde kamuoyunda oluşmaya başlayan paniği büyütmekten kaçınıyorlar.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ALTINDA KALMAK

İkinci ve bence en büyük neden ise korkularını açıkça dile getirmeleri halinde siyasi otoriteden sert tepki görme ihtimali. Siyasi otorite diyorum, çünkü hükümetten ya da başbakandan çok, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği tepkilerden korkuyorlar. Daha önceki deneyimlerde olduğu gibi, en küçük eleştiriye bile tahammül gösterilmediği için, kamuoyu önünde sert ve hakarete varan tepkiler verilmesinden, daha sonra yapılan bu hakaretin altında kalmaktan kaçınıyorlar. Konuştuğum işadamları, böylesine dönemlerde, daha önce de gördükleri gibi, kendi hatalarını görmeye yanaşmayıp, gelen eleştirilere sert bir dille karşı koyma tavrının gösterildiğini, böyle bir pozisyona düşmekten çekindiklerini söylüyorlar. Bu tepkinin sadece hakaretle de kalmadığını, eleştirenlerin başına işlerinin bozulması başta olmak üzere, ne işler geldiğinin görüldüğünü hatırlatan işadamları, “Kimse başına bir iş gelmesin diye düşündüklerini söyleyemiyor, işin aslı budur” diyorlar.

LOBİ SUÇLAMALARI

Böylesine dönemlerde “faiz lobisi”, “döviz lobisi” gibi toptan bir suçlamanın gündeme geldiğini hatırlatan işadamları, doların patlaması üzerine son günlerde yine böyle bir kara kampanyanın başladığını gördüklerini de hatırlattılar. İktidara yakın medyanın bu kampanyayı başlattığını, bu paniği yaratan açıkça belli olmasına rağmen, hedef şaşırtma taktiğinin yine uygulamaya sokulduğunu, bunun devam etmesini beklediklerini de belirtiyorlar. İşadamları sorumuz üzerine, fikirlerin tartışılmadığı, eleştirinin yapılmadığı, sadece kendi bildiğinin doğru olduğunda ısrar eden anlayışın hem siyasete hem ekonomiye büyük zararlar verdiğini kabul ediyorlar ama şu anda başka çareleri olmadığını, susmak zorunda olduklarını söylüyorlar.

ACİL ÖNLEM BEKLENİYOR

Aslında hükümetin, daha doğrusu Ali Babacan’ın işin vahametinin farkında olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden işadamları, ABD dönüşü Cumhurbaşkanı ile görüşmesi beklenen Babacan’ın söyleyeceklerinin beklendiğini kaydettiler. Küresel finans gelişmelerinin, çok daha dikkatli olunması gereken bir süreçten geçtiği bilinmesine rağmen, Cumhurbaşkanı’nın para politikasına ilişkin radikal çıkışının en büyük korku nedeni olduğu, Babacan’ın yerine Cumhurbaşkanının görüşlerine yakın birinin gelme ihtimalinin ise korkuyu arttırdığı kaydediliyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Merkez tehdit edilmemeli” diyerek, hatanın farkında olduğunu belirttiği, Başbakan Davutoğlu’nun New York’tan durumu idare eden demeçler verdiğini hatırlatan işadamları, “Cumhurbaşkanı’nın belirleyici olması işleri bozuyor” diyorlar.

Yeni haftaya korku ile girdiklerini kaydeden iş adamları Cumhurbaşkanı’na bu durumun anlatılamayacağını ancak hemen önlem almanın şart olduğunu söylüyorlar. İş dünyasının hafta başında piyasalar açılmadan ya da pazartesi günü “Hükümetin dolar paniği için önlem açıklama” beklentisi olduğu açık.

Bakalım, paniği yaratan kötü yönetim arabayı devirmeden çark edebilecek mi?


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.