Devlet Bakanı Yalova Soruları Yanıtladı

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Türk Telekom Gibi Özelleştirilmesi İle Türkiye`De Hayati Önem Taşıyan Bir Konuda, Konuyla İlgili İki Bakan Olarak Tartışmamız Kadar Doğal Bir Şey Olamaz -İki Yetkiliyiz... Gerginlik Diye Bir Şey Olmaz

ANKARA (A.A) - 14.12.2000 - Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile Türk Telekom gibi Türkiye açısından hayati önem taşıyan bir konuda tartışmaları kadar doğal bir şey olamayacağını belirterek, buna karşılık her ikisinin de yetkili olduğunu, gerginlik diye bir şeyin olamayacağını ifade etti. Yalova, Türk Telekom`un özelleştirilmesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk Telekom`un ihale sürecinde, ihale komisyonunda Dünya Bankası`ndan bir uzmanın yeralıp almayacağı ve bu uzmanların sonuna kadar komisyonda bulunup bulunmayacağı sorusunu Yalova, komisyon başkanının uygun görmediği kimselerin komisyona katılamayacağını hatırlatarak, İhalelere Dünya Bankası`ndan bir uzman gelmesi ilk defa yapılan bir iş değil. Son defa da olmayacak diye yanıtladı. Dünya Bankası yetkilileri ile dün akşam neler görüşüldüğü yönündeki bir soruya da Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Uğur Bayar yanıt verdi. IMF ve Dünya Bankası`nın Türkiye`ye verilecek 10 milyar dolarlık bir paketinaltına imza attığını hatırlatan Bayar, THY ve Telekom satışlarının uluslararası normlara göre yapılıp yapılmadığının konuşulduğunu belirtti. Telekom`un özelleştirilmesinde Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararlarının hukuki bir çelişki yaratıp yaratmayacağı sorusunu ise Yalova, ÖYK kararının ne olup olmadığının gayet net olduğunu belirterek, bunun bir çelişki yaratmayacağı şeklinde cevaplandırdı. Zaman zaman merak edilen Niye kararname yayınlanmadı şeklinde bir konu bulunduğunu da kaydeden Yalova, şöyle devam etti: Kanunun Resmi Gazete`de yayınlanamaması nedeniyle, Başbakanlık bürokrasininin tabi olduğu mevzuatın amir hüküm nedeniyle... biz ÖYK kararını, ihale komisyonunun kanundan gelen yetkileri ile ilgili en küçük bir düzenleme yapma yetkisini kendimizde görmüş değiliz. Sadece Bakanlar Kurulu`nun içinden bir organ sıfatıyla teknik bir çalışma anlamını taşıyor... Biz Anayasa hukuku çerçevesinde de konunun geçmiş yıllarda da Anayasa Mahkemesi`ne götürüldüğünü bildiğimiz için tüm Anayasa Mahkemesi kararlarının da incelenmesini müteakip bu ihale ile ilgili hukuki mevzuatı son hale getirebildik... Tum hukuki mevzuatı Anayasal ve yasal boyutta, normlar hiyerarşisine uygun bir şekilde tanzim ettik. Karar alma aşamasında Dünya Bankası yetkilileri yer alacak mı? sorusunun tekrarlanması üzerine Yalova, ihale komisyonunun yasanın tarif ettiği yetkilere haiz tek yetkili organ olduğunu hatırlattı. ÖİB Başkanı Bayar da bu konuda, Dünya Bankası`nın ihalede taraf veya alıcı olmadığını belirterek, Dünya Bankası uzmanlarının Türkiye`de tüm bürokratik kurumlar ile çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

-TOPLANTIDA ULAŞTIRMA BAKANI`NIN YER ALMAMASI-

Devlet Bakanı Yalova, Ulaştırma Bakanı`nın neden toplantıda yer almadığının sorulması üzerine de, Türk Telekom gibi özelleştirilmesi Türkiye`de hayati önem taşıyan bir konuda, konuyla ilgili iki bakan olarak tartışmaları kadar doğal bir şey olamayacağını belirterek, Başbakan`ın Bakanlar Kurulu toplantısında alınan ve kamuoyuna açıkladığı taahhütler çerçevesinde iki yetkiliyiz. Gerginlik diye bir şey olmaz dedi. Yalova, Enis Öksüz`ün gelmesini istemek gibi bir hakkı da bulunmadığını kaydederek, Bu sonuçta bir iş bölümüdür diye konuştu. İhale sürecinin çok uzun olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de Yalova, böyle bir ihalede hiç kimsenin itiraz edemeyeceği makul sürelerin verilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

-İCRA KOMİTESİNDE KARAR ALMA SÜRECİ-

Türk Telekom`un icra komitesinde karar alma mekanizmasında, oy birliği mi yoksa oy çokluğu mu aranacağı şeklinde soru üzerine de Yalova, Yönetim ve denetim hakkıyla ilgili düzenleme yapma yetkisi ne Bakanlar Kurulu`na tanınmıştır ne ÖYK`ya, ne de ihale komisyonuna. Dolayısıyla bunlar Yönetim kuruluna tanınmış haktır diye konuştu. İcra komitesinin (stratejik komite) denince sanki diğer şirketlerin uyguladığı icra komitesinden farklı gibi algılandığını söyleyen Yalova, böyle olmadığını, dolayısıyla yabancı ortağa veto hakkının tanıması yerine oy hakkının tanınması ifadesinin yerleştirildiğini kaydetti. Yalova, Şirketin mali yapısını etkileyebilecek yatırımlarla ilgili politikayı etkileyebilecek bir husus olduğu için, sadece teknik düşüncenin hakim olmasının da şirketin geleceği için gerekli görüldüğünden orada oybirliği arandı diye konuştu. Özelleştirmenin ardından (Türk) ibaresi kalacak mı? şeklindeki başka bir soru üzerine ise Yalova, Nevi şahsına münhasır diye... her çalışmanın her düzenlemenin kendine özgü koşulları olacağını kabul etmemiz lazım dedi. İhale konularının neden yapılacak istişareler sonucunda belirleneceğine ilişkin bir soru üzerine de Yalova, Çok net. Mecelle usulü ile bizim 2000 yılında ihale şartnamesi sözleşmesi düzenleyebilmemiz olanaksız diye konuştu.

-ÖYK KARARI-

Cumhurbaşkanı`nın çıkarılmasını istediği bölümler ÖYK kararı ile hukuka uygun bir hale getirilebilir mi? şeklindeki bir soruya karşılık da Yalova, şöyle cevap verdi: Cumhurbaşkanımızın onayladığı kararnamenin 1. maddesine bir bakın. İdari haklar bölümü var, zaten onu onaylamış. B ve C`ye ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, metninde yer almaktansa teknik bir kurul olan ÖYK`da yapılabileceğini söylemiş. Son bölümde de Bakanlar Kurulunun, idari, yönetsel haklara ilişkin usül ve esaslar ÖYK kararı ile verilecek demiş. Usul ve esaslardan, tanzim etmek idari haklarla ilgili organın kanundan gelen yetkisini bir başka organa devretme hakkına sahip olduğu anlamına gelmez. Etmiyor çünkü, usul ve esasları tanzim ediyor. Ama bir şeyi unutmayalım 47. madde varken Anayasa Mahkemesi`nde biz bu süreci yaşamışız. Oraya şimdi devletleştirme olan başlığı devletleştirme ve özelleştirme haline getirmişiz. 2000 yılında Telekom`u, kanunla KİT statüsünden çıkartmışız. Tüm bunlara baktığımız vakit birbiri ile çelişkili olmaktan çok adeta senkronize olduğunu görürüz. ÖYK`nın Telekom konusunda karar verme yetkisi var mı? şeklindeki bir başka soru üzerrine de Yalova, şöyle devam etti: Şöyle söylüyorum. Bakanlar Kurulu kararında Cumhurbaşkanımızın onayladığı 1. maddede idari hakların düzenlemesi Cumhurbaşkanı tarafından da uygun bulunmuş. Bakanlar Kurulu kanuna dayanarak (böyle bir yetkiyi kullanabilir) demiş. Hukuki işlem tekemmül etmiş. İkinci madde... (bununla ilgili diğer uygun yönetsel hakların verilmesi hususunda ÖYK usül ve esasları belirler) demiş. Bizim orda ÖYK kararı ile arzumuz. Elbette ihale komisyonu tek başına yetkilidir, ama hep beraber kabul edelim ki Telekom`la ilgili en çok eksikliğini hissettiğimiz konu siyasi kararlılık meselesi idi. Bakanlar Kurulu, Başbakan`ın geçen haftaki açıklaması ile bu kararlığı vurgulamış, bir Bakanlar Kurulu kararnamesi yayınlamış. Cumhurbaşkanı uygun bulmuş idari hakların verilebileceğini. Sonrada usül ve esasa ilişkin ÖYK yapsın, bir daha Bakanlar Kurulu oturup da usül ve esas belirleme durumunda olmasın. Devlet Bakanı Yalova, Ulaştırma Bakanı Öksüz`ün (Yanlış hesap Bağdat`tan döner) dediğinin hatırlatılması üzerine de, Doğru söylemiş bakanımız, ama hesap yanlış olursa... karşılığını verdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5001 Değişim: -0,12%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9753 Değişim: 0,42%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.432,10 Değişim: 0,37%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.