Devlet Bakanı Bal: Yolsuzlukların Üzerine Gidilecek

03.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Ucu Kime Dokunursa Dokunsun, Nereye Kadar Giderse Gitsin, Yolsuzlukların Üzerine Gidilecek Ve Kamuoyundaki (Bankalarda Yolsuzluk Oluyor) Fikri Silinecektir -Geriye Doğru Gittiğimizde, İşlemlerinden Dolayı Emlakbank`In Malvarlığında Ciddi Küçülme Olduğunu Hepimiz Biliyoruz -Emlakbank`Tan Usulsüz Şekilde Gayrinakdi Kredi Kullandırılması 1998 Yılından Önce Gerçekleştirilmiştir

GÖYNÜK (A.A) - 03.11.2000 - Devlet Bakanı Faruk Bal, hükümetin yolsuzluklarla mücadelede kararlı olduğunu belirterek, Ucu kime dokunursa dokunsun, nereye kadar giderse gitsin, yolsuzlukların üzerine gidilecek ve kamuoyunda (bankalarda yolsuzluk oluyor) fikri kamuoyundan silinecektir dedi. Axa Oyak Sigorta ile Türkiye Emlak Bankası`nın ortaklaşa düzenlediği Şube Müdürleri Toplantısı Antalya`nın Kemer İlçesi`ne bağlı Göynük Beldesi`ndeki Mirage Park Resort Otel`de başladı. Devlet Bakanı Faruk Bal, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son zamanlarda Türkiye`de, ciddi bir ekonomik krizin kendisini bankacılık sektöründe gösterdiğine işaret etti. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşının kendisine, Siz bankaları özelleştirme yoluyla satıyorsunuz ama daha sonra içi boş olarak geri alıyorsunuz, Ne olacak bu memleketin hali? diye sorduğunu anlatan Bakan Bal, Hakikaten ne olacak bu memleketin hali? Bir yandan biz Emlak Bankası`nı özelleştirmek isterken, diğer taraftan 10 banka Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun koruması altına alındı. Demek ki bir yerde hata yapıyoruz diye konuştu.

-EMLAKBANK`IN ÜZERİNE DÜŞEN

Bakan Bal, Emlak Bankası olarak, üzerlerine düşen görevin, hata yapan kişileri tesbit ederek, hata yapılmasını önleyici tedbirleri almak olduğunu söyledi. Bal şunları söyledi: Geriye doğru gittiğimizde, işlemlerinden dolayı Emlak Bankası`nın mal varlığında ciddi bir küçülmenin olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ciddi küçülmenin ihmal ve kasıttan kaynaklandığını da biliyoruz. İhmal, tedbir alınarak giderilebilir ama kasıt asla affedilemez. Demek ki; 1999`dan geriye doğru gittiğimiz dönemde, bu tür davranışlar gösteren arkadaşlarımız içimizde vardır. Bu tür usulsüz işlemlerin gerçekleştirildiği şube sayısı 20`yi geçmez, Bu şubelerde çalışanların tümümün de bu tür olumsuzluklar içinde olduğunu söyleyemeyiz. Öyleyse usulsüzlüklere adı karışan arkadaşlarımızın sayısı 10 bini aşkın personel arasında binde biri bile geçmez. Bakan Bal, şube müdürlerine seslenerek, Nerede Emlakbank`lı olarak sizi kamuoyu önünde rencide edecek, şerefinizle oynayacak arkadaşınız varsa onu kendinizden uzaklaştırın. Kanser bünyeyi sarmadan, kanserli parmağı kesin atın dedi.

-NAMUSSUZ VE HAİNLER-

Bankacılık sektörünün içinde bulunduğu bu durumun yalnızca banka çalışanlarından kaynaklanmadığını da vurgulayan Bal, şöyle devam etti: Bu durum, yukarıdan gelenlerden (ne demek istediğimi siz anlarsınız) kaynaklanmaktadır. Size usulsüz işlem yaptırmak amacıyla talimat ve telkinde bulunan olursa, onları hemen basın önünde, kamuoyu önünde teşhir edin. Buradan ilan ediyorum ki; kendi adıma, bakanlığım adına bankacılık usullerine uymayan hiç bir talep size yönelmeyecektir. Kim ki, bakanlığımın ve şahsımın adını kullanırsa bilin ki o adam namussuzdur, haindir... Bunu hemen bana bildirin.

-UCU NEREYE DOKUNURSA DOKUNSUN...

Bakan Bal, partisinin siyasi misyonunun yolsuzluklarla mücadeleyi gerektirdiğini; hükümetin de bu konuda kararlı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: Ucu nereye kadar varırsa varsın, kime dokunursa dokunsun, nereye kadar gidilmesi gerekiyorsa oraya kadar gidilecek ve artık kamuoyunda (bankalarda yolsuzluk oluyor) fikri silinecektir. Başarıya ulaşmak için şeffaf ve dürüst olmak, kendi vicdanımızın sesini dinlemek gerekiyor. Kabul edelim ki, bankacılık sektöründe bazı sıkıntılar var ama sıkıntıları aşmanın yolu da var.

-GAYRİNAKDİ KREDİLER-

Toplantıda verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bal, Cenajans-Grey ile Emlak Bankası`nın iş ilişkisinin 1998 yılında sona erdiğini belirtti. Bal, bir başka soru üzerine, 1999 yılından sonraki dönemde Emlak Bankası`nın içinin boşaltılmasına yolaçan bir işlem bulunmadığını, bu tarihten önceki şüpheli tüm işlemlerin incelenmekte olduğunu açıkladı. Gayrinakdi kredilerle ilgili soruşturma ve incelemenin de sürdüğüne işaret eden Bal, ne miktarda gayrinakdi kredi kullandırıldığına ilişkin bir rakamın da henüz kesin olarak tesbit edilemediğini sözlerine ekledi.

-GENEL MÜDÜR VEKİLİ SARAÇÖZ`ÜN SÖZLERİ-

Emlak Bankası Genel Müdür Vekili Mustafa Saraçöz de konuşmasında, bankacılık sektörünün dünyada olduğu gibi Türkiye`de de sürekli bir arayış içinde bulunduğunu, ancak son zamanlarda bazı bankaların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredildiğini hatırlattı. Bankacıların artık mahkeme koridorlarında görülmeye başlandığını da ifade eden Saraçöz, Temel hedefimiz, AB`ye uyum sürecidir. Artık Türk bankaları Avrupa`daki bankalarla rekabet edebilir hale gelmelidir. Ancak Avrupa`nın hiç bir ülkesinde devletin 10 bankaya el koyduğu görülmemiştir. Bu krizin bir an önce aşılması gerekiyor dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3678 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9581 Değişim: -0,31%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,05 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.