Destek olun, ekonomik programı sürdürelim

11.07.2003 - 09:33 | Son Güncelleme :

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik ve Sosyal Konsey`de tüm üyelerden ekonomik programın titizlikle sürdürülmesi için hükümete destek olmalarını istedi. Erdoğan, ‘‘Sizlerin temsilcisi olduğunuz toplumsal kesimlerin desteği büyük önem taşıyor’’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uygulanmakta olan ekonomik programın titizlikle sürdürülmesinde, toplumsal kesimlerin desteğinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısının açılışında ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, AB`ye üyelik sürecinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başbakan, ekonomide büyüme ve sanayi üretimindeki gelişmelerin, enflasyonda tedrici düşüşün yaşandığı bir dönemde sağladığını, önümüzdeki dönemde makro büyüklüklerin orta vadeli denge değerlerine ulaşacağı beklentisini güçlendirdiğini söyledi.

Gayrı Safi Milli Hasıla`nın, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4`lük arttığını, ayrıca ilk 5 aylık dönemde toplam sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 6.7 yükseldiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, ‘‘Bu gelişmelerin enflasyonda tedrici düşüşün yaşandığı bir dönemde sağlanmış olması önümüzdeki dönemde makro büyüklüklerin orta vadeli denge değerlerine ulaşacağı beklentisini güçlendirmektedir’’ dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

‘‘Uygulanmakta olan programda üzerinde büyük hassasiyetle durulan, enflasyonun düşürülmesi amacı, giderek daha büyük ölçüde gerçekleşmektedir. Ekonomide iç talebin önemli göstergesi olan dayanıklı tüketim malları satışları yüksek artış hızını sürdürmekte, otomobil satışları önemli bir sıçrama göstermiş bulunmaktadır. Özel sektör sabit sermaye yatırımları da 2002 yılının 4`üncü ve 2003 yılının 1`inci çeyreğinde yüzde 20 dolayında artış göstermiştir.’’

Yatırım malı ithalatının da 2003 yılı Ocak-Mayıs döneminde, yüzde 23.7 artış gösterdiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, ‘‘Ayrıca yatırım teşvik belgesi tutarı, bu yılın Ocak-Nisan döneminde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 159.2 oranında artmıştır’’ dedi.

İHRACAT VE FAİZ

İhracat gelirlerinin de yılın ilk yarısında 21 milyar doların üzerine çıktığını ifade eden Başbakan Erdoğan, ‘‘İthalatımızda da gerek talep gerekse büyüme artışına bağlı olarak canlanma yaşanmaktadır. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde bütçe hedeflerinin de olumlu sinyaller verdiği görülüyor. Nitekim bu dönem için faiz dışı fazlada hedef aşılarak, 9.3 katrilyona ulaşılmıştır’’ diye konuştu. Gelecek için ümitli olunmasını sağlayan diğer bir gelişmenin de devlet iç borçlanma senetlerinin faizlerinin düşmesi olduğunu belirten Erdoğan, 2002 yılı Haziran ayında 149 gün olan ortalama vadenin, bu yılın Haziran ayında 276 güne ulaştığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

‘‘Bu gelişmeleri, hükümetin ekonomik politikaları için oluşmakta olan güvenin işareti olarak değerlendirmek mümkündür. Ancak ekonominintemel göstergelerinin uzun dönemli denge değerlerine yaklaştırılması için, hükümetimizin daha büyük bir çaba içinde olacağını da vurgulamakisterim. Bu çerçevede uygulanmakta olan ekonomik programın titizlikle sürdürülmesinde, sizlerin temsilcisi olduğunuz toplumsal kesimlerin desteği büyük önem taşımaktadır.’’

AB için işbirliği mutabakatı sağlandı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ESK Toplantısı`nın ardından yaptığı açıklamada, AB ilişkilerinin yoğunlaştığı ve tam üyeliğe giden süreçte kamu ve sivil toplum, bir bütün olarak genel bir değerlendirme yapılması ihtiyacı duyulduğunu kaydetti. Gül, ‘‘Sivil toplum temsilcileri, istisnasız olarak, AB konusunda devletimizin benimsediği temel politikayı desteklediklerini, bu süreçte üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini bildirmişlerdir. Toplumun temel unsurlarını temsil eden kesimlerin bu ortak politika konusunda net bir kararlılık sergilemesi, hükümet tarafından yürütülen çalışmalara yeni bir ivme kazandıracak niteliktedir’’ dedi.

ESK`ya kimler katıldı

ESK toplantısına Başbakanlık, DPT, Gümrük Müsteşarlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine, Dış Ticaret ve Merkez Bankası`ndan bürokratların yanı sıra TOBB, TESK, TÜSİAD ve Türk-İş gibi sivil toplum kur Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanları Beşir Atalay, Ali Babacan, Kürşad Tüzmen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu katıldı.

AB için bütün siyasal kriterler tamamlanacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aralık 2004`de yapılacak zirvede AB ile müzakerelerin başlatılmasını sağlamayı amaçladıklarını vurgularken, ‘‘Bu çerçevede 2003 yılı sonuna kadar özellikle siyasi kriterlere uyum yönündeki tüm yasal düzenlemeleri tamamlamak, öncellikli hedeflerimizi oluşturmak ve Aralık 2004`te yapılacak olan zirvede AB ile müzakerelerin başlatılmasını sağlamaktır’’ dedi. Başbakan Erdoğan, hükümetin, AB`ye katılım sürecinde gerekli yasal düzenlemeler ve değişikliklerin gerçekleştirilmesinin yeterli olmadığının bilincinde olduğunu, bu düzenlemelerin etkili şekilde hayata geçirilmesinin de büyük önem taşıdığını belirtti. Başbakan, hükümetin bu konuda gerekli tüm çabayı göstereceğini belirtirken, şu ana kadar bu konuda, muhalefet sivil toplum kuruluşları ve sendikaların destek verdiğini kaydetti.

Erdoğan, AB`ye üyelik sürecinde, siyasi kritelerlere uyum yönünde daha ileri düzenlemeler yapılması amacıyla, hükümet tarafından yeni bir uyum paketi daha hazırlandığını bildirdi.

AB ile müzakerelerin başlatılması için ön şart niteliğinde olan Kopenhag Siyasi Kritelerleri`nin yerine getirilebilmesi için, reform niteliğindeki en kapsamlı yasal düzenlemelerin hükümetleri döneminde gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, bu dönemde Meclis`in, iktidarı ve muhalefeti ile birlikte çalışmalarına aralıksız devam ettiğini ve siyasi kritelerlerin yerine getirilmesine yönelik 3 uyum paketinin kabul edildiğini hatırlattı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4839 Değişim: -0,17%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9350 Değişim: 0,31%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.435,83 Değişim: 0,52%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.