"DenizBank'ta isim ve yönetim değişmeyecek"

22.05.2018 - 17:47 | Son Güncelleme :
"DenizBank'ta isim ve yönetim değişmeyecek" | Ekonomi Haberleri

DenizBank Genel Müdürü Ateş, "Hem ismimiz hem yönetimimiz iş başında. DenizBank ismi de kalacak. Yönetimin iş başında kalması da hisse alım sözleşmesinde alıcı tarafın bir talebiydi. Emirates NBD'nin Sberbank'tan talep ettiği konulardan biri de yönetimin kalmasıydı" dedi.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, DenizBank'ın satışının Türkiye açısından önemli bir hadise olduğunu belirterek, "Hem ismimiz hem yönetimimiz iş başında. DenizBank ismi de kalacak. Yönetimin iş başında kalması da hisse alım sözleşmesinde alıcı tarafın bir talebiydi. Emirates NBD'nin Sberbank'tan talep ettiği konulardan biri de yönetimin kalmasıydı." dedi.
Ateş, Sberbank'ın DenizBank'ın yüzde 99,85'lik hissesini Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük bankası Emirates NBD'ye satılmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Satış sürecinde henüz hissedar alım sözleşmesi imzalandığına dikkati çeken Ateş, düzenleyici mercilerin onayının alınmadığını, onayların alınmasını müteakip satışın tamamlanacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Ateş, DenizBank'ın operasyonlarını yürüttüğü 5 ayrı ülkedeki 7 ayrı kamu otoritesinden onay alınacağını aktararak, "Satış işlemi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rekabet Kurumu onaylarına tabi. Her yerde bankası olan bir kurum olduğumuz için; Avusturya'da FMA, Moskova'da Rusya Merkez Bankası'nın ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde Dubai Merkez Bankası'nın da onayına tabi. Bir de Bahreyn'den onay alacağız, orada da ayrı operasyonumuz var. Bu onaylar tamamlandıktan sonra satış gerçekleşecek. Bu ne kadar kısa sürede gerçekleşirse hepimiz açısından daha iyi." diye konuştu.

DenizBank'ın satış işleminin sadece bankacılık sistemi açısından değil, Türkiye için de çok önemli olduğuna işaret eden Ateş, şunları söyledi:

"Son zamanlarda hep olumsuz yorumlar yazan bazı analistler dahi gerçekleşen işlem sonrasında 'vote of confidence' değerlendirmesinde bulundu. Yani Türkiye'ye güven oyu, DenizBank'a ya da bankacılık sektörüne değil. Fiyat konusuna gelince, Türkiye'de herkes ne yazık ki bir kur, bir de faize odaklanıyor. Bu nedenle de başarılan işin büyüklüğü ve önemi maalesef atlanıyor. Son dönemde, sermaye piyasalarına bir sürü firma girdi geri çıktı. Son dönemde çok milyar dolarlı bir işlem dünyada olmuş değil. Buradaki onay sürecinin de kısa olmasını diliyoruz. Çünkü bir tarafta satıcı; kıta Avrupa'sının en büyük, toplam Avrupa'nın da HSBC'den sonra ikinci en büyük bankası. Rusya'nın sahip olduğu bir banka ve ülke merkez bankasının yüzde 51 hissesi var. Alıcı ise Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük ikinci büyük bankası."

Haberin Devamı

"SATIŞTA ÇARPAN 1,17 SEVİYESİNDE"

Hakan Ateş, Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) Herman Gref'in DenizBank'ın satışına her zaman karşı çıktığını anlatarak, ancak yaptırımların piyasaları çok daralttığı için böyle bir stratejinin belirlenmesinin uygun görüldüğünü söyledi.

Satış işleminde çarpan konusuna da değinen Ateş, şu bilgileri verdi:

"Burada Türkiye'de ilk kez Lock Box (kilitli kutu) sistemi uygulandı. Lock Box sisteminde, şimdiki değer saptanarak, ödenecek faizle gelecekteki değer belirleniyor. Dolayısıyla, satışa konu varlığın belli bir tarih itibarıyla fiyatının dondurulup, kur hareketleri ve üzerindeki faizin, alıcı ile satıcı arasında düzenleyicilerin onayına müteakip kesinleşeceği vadeli satış biçimidir. Burada DenizBank'ın 31 Ekim 2017 itibarıyla özvarlığı donduruldu. Bundan sonraki kar ve zarar gibi bütün riskler alıcı olan Emirates NBD'ye ait.

Biz karlarımızı artırarak, özvarlığımızı 13,7 milyar liraya çıkardık ama hesap 12 milyar 505 milyon liranın üzerinden yapıldı. Bu rakamın üzerine Sberbank ciddi bir faiz alacak Emirates NBD'den. Dolayısıyla bu 12 milyar 505 milyon defter değerine karşı ödenen bedel 14 milyar 609 milyon lira ve bitime kadar geçecek sürede alınacak faizin toplamı kadardır. Dolayısıyla çarpan 1,17'dir."

"DENİZBANK İSMİ KALACAK"

Hakan Ateş, DenizBank'ın yüzde 0,15'lik kısmının halka açık olduğuna işaret ederek, "Halka açıklık kısma bakıldığında, bu fiyat hareketlerinin spekülatif olduğunu, aşırı şişme bulunduğunu anlatan SPK'ya bizzat bir mektup yazdım. 'Sadece binde 15 tedavülde olan bir hissenin değeri 3-5 kuruşluk alım-satımla değişebilir. Dolayısıyla bu gösterge değildir' diye bir mektup da ilettim.“ ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Şu anda Türk bankacılığının fiyat/defter çarpanının 0,70 olduğu bilgisini veren Ateş, DenizBank'ın satış çarpanın 1,17'de gerçekleşmesinin önemini vurguladı.

Ateş, dolar bazında fiyata bakıldığında, sözleşmede kur için tavan ve taban fiyatların belirlendiğini de ifade etti.

"Emirates NBD yönetim anlamında bir değişiklik istiyor mu?" sorusu karşısında da Ateş, "Hem ismimiz hem yönetimimiz iş başında. DenizBank ismi de kalacak. Yönetimin iş başında kalması da hisse alım sözleşmesinde alıcı tarafın bir talebiydi. Emirates NBD'nin Sberbank'tan talep ettiği konulardan biri de yönetimin kalmasıydı." yanıtını verdi.

"DENİZBANK AÇISINDAN DEĞİL, TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR HADİSE"

Hakan Ateş, DenizBank'ın kurulduğu günden bu yana 4 kez satıldığını anımsatarak, buna rağmen hem ismini hem de yönetimini korumayı başardığını ifade etti.

DenizBank'ın hem alıcı ve hem de satıcıyı mutlu eden bir değer olduğunu vurgulayan Ateş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"DenizBank bu ülkenin değeridir. Dolayısıyla satış işlemi bankacılık sektörü ve DenizBank açısından değil, Türkiye açısından önemli bir hadisedir. Bundan bir önceki büyük banka satışına bakıldığında, o süreçte jeopolitik gelişmeler bu kadar hassas değilken, 15 Temmuz hain darbe girişimi gerçekleşmemişken, Türkiye yatırım yapılabilir derecesini kaybetmemişken ve erken seçim de gündemde değilken çarpan 0.93 seviyesinde oluşmuştu. Dolayısıyla mevcut ortamda çarpanın 1,17 olması çok önemli. Bu nedenle de farklı bir başarı olarak değerlendirilmesi lazım."

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.882 Değişim: 1,87% Hacim : 53.754 Mio.TL Son veri saati : 14:42
Düşük 8.695 19.03.2024 Yüksek 8.910
Açılış: 8.702
32,3417 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,5143
Açılış: 32,2803
35,1108 Değişim: -0,20%
Düşük 35,0472 19.03.2024 Yüksek 35,5201
Açılış: 35,1827
2.241,38 Değişim: -0,10%
Düşük 2.232,38 19.03.2024 Yüksek 2.254,55
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.