DEİK`in çalışma usul ve esasları belirlendi

27.11.2017 - 09:52 | Son Güncelleme :
DEİK`in çalışma usul ve esasları belirlendi | Ekonomi Haberleri

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile iş konseylerinin görev ve yetkileri, teşkilatlanma ve işleyişleri, organları ve bütçeleri, yönetim ve denetimleri ile üyeliğe ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Ekonomi Bakanlığının Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri  Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak  yürürlüğe girdi.

Buna göre, özel sektörün dış ticaret, uluslararası yatırım, hizmetler,  müteahhitlik, lojistik başta olmak üzere tüm dış ekonomik ilişkilerini yürütmek  ve iş dünyasının ihracatı artırma ve iş geliştirme çalışmalarına yardımcı olmak  amacıyla bir platform olarak kurulan DEİK ve bu Kurula bağlı olarak faaliyet  gösteren iş konseylerinin çalışma usul ve esasları düzenlendi.

Haberin Devamı

Yeni yapıda mevcut kurucu kuruluşlar devam edecek. Bundan sonra üye  olan kurumlar, kurumsal üye olarak devam edecek.

DEİK'e üye olan birlik, meclis, oda, borsa, dernek, vakıf gibi özel  sektörü temsil eden kuruluşlar ile üst kuruluşlar, kurumsal üye olacak.

DEİK, Türkiye’nin yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklarla olan  ekonomik, ticari, sınai ve mali ilişkilerini izlemeye, bu tür ilişkilerin  kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olacak. Ülkelerde, İş konseyine bağlı  alt İş Konseyleri kurulabilecek.

##$HABER_1442237$##

Türkiye'nin dış ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, karşılaşılacak  sorun ve engellerin çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve öneriler  sunacak. Türkiye'nin ihracatının artırılmasına ve üretim ve ihracata dönük  uluslararası yatırımların özendirilmesine yönelik çalışmalar yapacak.

Davet edilmesi halinde görev alanına giren konularda özel sektör  platformunu temsilen uluslararası veya hükümetler arası müzakerelere katılacak.

Uluslararası ekonomik ilişkilerdeki gelişmeleri göz önünde  bulundurarak, çeşitli ülkeler, bölgeler, kurumlar ile ilişkilere yönelik,  sektörler itibarıyla veya genel ekonomik konularda stratejiler hazırlamak ve bu  stratejileri ilgili kurum ve kuruluşlara önerecek.

Haberin Devamı

Türkiye ile yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklar arasında iş  olanaklarını araştırmak, mevcut olanakların harekete geçirilmesine ve iş  fırsatlarının değerlendirilmesine yardımcı olacak.

Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili girişimlere  katkıda bulunmak ve yatırım olanaklarının yurt dışında tanıtımına yönelik  etkinlikler yapacak.

Ortak yatırımlara girebilecek veya birlikte üçüncü ülkelerde ortak  yatırım yapabilecek yerli veya yabancı girişimcilere, Yönetim Kurulunca  belirlenen ilkeler çerçevesinde yol gösterecek.

Yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklardaki ekonomik ve sektörel  gelişmeler, dış ticaret rejimi, yabancı sermaye ve gümrük mevzuatı konularında  bilgi derlemek, girişimcilerin bu yöndeki bilgi taleplerini Yönetim Kurulunca  belirlenen ilkeler çerçevesinde karşılayacak.

Türk dış ticaret rejimi, yabancı sermaye ve gümrük mevzuatındaki  değişiklikleri iş konseyleri aracılığı ile yabancı ülkeler veya uluslararası  topluluklardaki muhatap kuruluşlara duyuracak.

Türkiye, yabancı ülkeler veya uluslararası toplulukların dış ekonomik  ilişkileri ile ilgili bilgi ve istatistiki verileri toplamak, Yönetim Kurulunca  belirlenen şartlarla ilgililerin yararlanmasına açık bilgi bankaları kuracak.

Türkiye'nin dış ekonomik ilişkilerinde başarılı sonuçlar elde etmesini  sağlamak üzere yurt içinde veya yurt dışında tanıtım faaliyetlerinde bulunacak.

İkili ekonomik ilişkileri, Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda iş  konseyleri aracılığıyla yürütecek. Çok taraflı kurum ve kuruluşlarla ilişkileri  ve iş konseyi bulunmayan ülkelerle ilgili faaliyetleri Yönetim Kurulunun  belirleyeceği ilkeler çerçevesinde yürütecek. İş konseylerini kurmak ve  gerektiğinde sona erdirmek için Bakanlığa öneride bulunacak.

YÖNETİM KURULU 35 ÜYEDEN OLUŞACAK

Yönetim Kurulu, biri başkan olmak üzere 35 üyeden oluşacak. İş  Konseyleri Başkanları arasından 11, Kurucu Kuruluşlar arasında yer alan Türkiye  Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Müstakil  Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB)  temsilcilerinden 4, diğer kurucu kuruluş temsilcileri arasından 9, DEİK üyeleri  arasından 10 asil, 10 yedek üye olmak üzere toplam 34 asil, 10 yedek üye seçecek.

Haberin Devamı

Yönetim Kurulu Başkanı, Ekonomi Bakanı tarafından belirlenecek ve  görevden alınacak. Yönetim Kurulu 4 yıl süreyle görev yapacak. İş Konseyleri  Yürütme Kurulları Genel Kurul’da seçilecek.

DEİK Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı başkanlığında en az iki  ayda bir toplanacak. Başkanın katılamadığı toplantıya, Dört Ana Kurucu Kuruluşun  Başkanlarından Başkanın görevlendireceği birisi başkanlık eder. DEİK Yönetim  Kuruluna, Ekonomi Bakanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı gerekli hallerde başkanlık  edebilecek.

Yönetim Kurulunun görev ve yetkilerinden bazıları şöyle: "Kurumsal bütünlüğü sağlamak ve gözetmek, kurumsal ilkeleri ve  öncelikleri belirlemek, uygulanmasını sağlamak. Dış ekonomik ilişkilerin  geliştirilmesine dönük strateji ve politika önerileri hazırlamak. DEİK çalışma  programını hazırlamak, Genel Kurula sunmak, uygulanmasını sağlamak ve denetlemek.  İş konseylerini kurmak ve gerektiğinde sona erdirmek için Bakanlığa öneride  bulunmak ve ülke iş konseyi aidatlarından, iş konseyleri ortak bütçesi için  ayrılacak oranı belirlemek. Genel ve sektörel danışma kurulları oluşturmak,  görüşlerini değerlendirmek. İş konseylerine ilişkin bölgesel gruplamayı  belirlemek. Yurtiçinde veya yurtdışında temsilcilik açılması konusunda Bakanlığa  öneride bulunmak. Karadeniz Ekonomik İşbirliği İş Konseyinde Türk özel sektörünü  temsil edecek Yönetim Kurulu Üyesini seçmek."

İŞ KONSEYLERİ BAKANLIK ONAYIYLA KURULACAK

İş konseyleri, Yönetim Kurulunun önerisiyle Bakanlık onayıyla  kurulacak ve gerektiğinde aynı şekilde sona erdirilecek. Ülke menfaati ve  stratejik hedefleri gerektirdiği hallerde, Bakanlık, İş Konseyleri kurmak üzere  bu şartları aramayabilecek. İş konseylerinin etkinliğini güçlendirmek amacıyla  iki taraflı olarak kurulacak. Bunun mümkün olmaması durumunda, işlevsellik ve  ülkenin ekonomik menfaatleri çerçevesinde değerlendirme yapılacak.

DEİK Yönetim Kurulu kararıyla aynı ülke içinde mevcut ülke İş  Konseyine bağlı olmak suretiyle birden fazla iş konseyi kurulabilecek. Söz konusu  alt iş konseylerinin seçim ve çalışma esasları yönergeyle belirlenecek. İkili  yapının dengeli sürdürülebilmesi için karşılıklı olarak her iki konseyde iş  dünyasına öncülük edebilecek, iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkileri  bulunan birer kişinin eş başkanlık görevini üstlenecek.

Yeni kurulacak iş konseylerinin kurucu yürütme kurulu ve kurucu  başkanı, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı tarafından, iş dünyasına ikili ilişkilerde  öncülük edebilecek özelliklere sahip ve ilgili ülkede faal kişilerden atanacak.  İş konseyleri, ülke bazlı veya sektörel ve özel amaçlı olarak örgütlenecek.

İş Konseyi Genel Kurulu, her yıl ekim ayı sonuna kadar ilgili iş  konseyi üyelerinin katılımıyla olağan olarak toplanacak. DEİK Yönetim Kurulu bu  tarihi değiştirmeye yetkili olacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.140 Değişim: 0,67% Hacim : 89.023 Mio.TL Son veri saati : 17:55
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3779 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0422 Değişim: -0,07%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,19 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.