Değişim sizin işiniz, biz yardımcıyız

26.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

AB`ye tam üyelik için gerekli olan ekonomik, siyasi yapısal değişimi Türkiye`nin kendi çabalarıyla gerçekleştireceğini söyleyen AB Türkiye Büyükelçisi Karen Fogg, ‘‘Brüksel bu süreçte sadece yardımcı bir rol oynayacak’’ dedi.


Avrupa Birliği (AB) Türkiye Büyükelçisi Karen Fogg, AB`ye tam üyelik için gerekli olan ekonomik, siyasi yapısal değişimi Türkiye`nin kendi çabalarıyla gerçekleştireceğini, Brüksel`in ise bu süreçte sadece yardımcı bir rol oynayacağını söyledi.


İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından düzenlenen AB-Türkiye İş Ortaklığı toplantısında konuşan Fogg, Türkiye`nin Avrupa`ya uyum sürecinin yeni bir aşamasında bulunduğunu ve bu aşamada Türkiye`nin göstereceği performansın çok önemli olduğunu ifade etti.


Türkiye`nin güncel ekonomik sorunlarla uğraşırken bir yandan da yapısal değişime ilişkin yasal çalışmaları yaptığını belirten Fogg, ‘‘Türk yetkililerinden, enerji ve telekomünikasyon sektörlerinin liberalize edilmesi, çevre konusunda standartların oluşturulması, istihdam politikaları ve endüstriyel güvenlik gibi alanlarda düzenlemeler bekliyoruz’’ dedi.


‘‘Türkiye`nin AB`ye tam üyeliği sürecinde kilit önem taşıyan Ulusal Programın oluşturulması konusunda Türkiye`nin performansını nasıl buluyorsunuz?’’ şeklinde bir soruya ise Fogg şu yanıtı verdi: ‘‘Bu konuda sabırlı olmalıyız, Ulusal Program mart ayında görüşülmeye başlandı, bu son derece kapsamlı bir çalışma. Türkiye ekonomik krize ilişkin önlemler alırken zaten ulusal programı da kapsayacak makro ekonomik düzenlemeler yaptı. Yıl sonuna kadar da yapısal değişikliklerin yapılması gerekir.’’


YARDIMLAR


Fogg, Türkiye`ye verilen yardım ve kredilerin biçiminin değiştirildiğini ve günübirlik projeler yerine stratejik işler için destek sağlandığını söyledi. AB`nin Türkiye`ye verilmek üzere 450 milyon Euro`luk kesinleşmiş kaynağı olduğunu kayededen Fogg, kriz döneminde Türkiye`ye 150 milyon Euro`luk acil kaynak sağlandığını ifade etti. Fogg Avrupa Yatırım Bankası`nın da AB fonlarından ayrı olarak, bu yıl 200-300 milyon Euro proje desteği sağlayacağını belirtti.


Fogg, Avrupa Yatırım Bankası kredilerinden yararlanmak isteyen Küçük ve Orta Boy şirketlerin (KOBİ) AB Büyükelçiliği ile iletişime geçebileceğini ifade etti. Fogg ayrıca; AB`nin katkısıyla, Kocaeli, Gaziantep ve İzmir`de 3 KOBİ merkezi kurulacağını bu merkezlerin tamamlanması için 18 milyon Euro harcanacağını sözlerine ekledi.


Eriş: FP’nin ilacı Anayasa değişikliği


İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Meral Gezgin Eriş, Fazilet Partisi`nin kapatılmasının AB açısından olumsuz bir gelişme olduğunu ancak sorunun Anayasa değişikliği ile aşılabileceğini söyledi.


FP`nin kapatılmasına ilişkin olarak AB çevrelerinden gelen sorulara muhatap olduklarını belirten Eriş, ‘‘Biz bu sorulara, Anayasa Mahkememiz Türk Anayasası`nın belirttiği esaslara göre kararlar alıyor diyerek yanıtlıyoruz’’ dedi. FP`nin kapatılmasının AB nezninde yarattığı tahribatın giderilmesi ve tam üyelik müzekerelerinin tekrar başlaması için Anayasanın 37 maddesinin değiştirilmesi işleminin sonbahardan önce gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Eriş, şöyle devam etti: ‘‘Bu değişiklikler aynı zamanda tam üyelik müzakerelerinin başlatılması için de önemlidir. Siyasi parti kapatan bir ülkenin Kopenhag Kriterleri`ni yerine getirmesi sözkonusu olamaz.’’

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5365 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9348 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.440,03 Değişim: 0,16%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.