Chhibber`den Temizel`e Tam Destek

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Chhibber, `BDDK ve Temizel`in bankacılık sektörünün rehabilitasyonu konusundaki yaklaşımını çok olumlu karşılıyoruz` dedi.


Dünya Bankası`ndan (DB), bankacılık sektöründe temizlik operasyonu başlatan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na (BDDK) tam destek geldi. DB Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, bankacılık sektörünün rehabilitasyonu konusunda hükümetin ve BDDK`nın yaklaşımını çok olumlu karşıladıklarını belirtti. Chhibber, BDDK ve Başkan Zekeriya Temizel`in, sektörün temizlenmesi konusunda görevlerini çok iyi yaptıklarını düşünüyorum. Temizel hakkında ise; doğru insanın doğru yerde görev yaptığı inancındayım. Hızlı bir çalışma içindeler ve kısa sürede sektördeki sağlıksızlıkların giderilmesi konusunda sonuca ulaşacaklarını tahmin ediyorum.


Eylem Planı`nı açıkladıktan sonra daha hızlı hareket edeceklerdir. Aslında sektördeki sorunlar konusunda geç bile kalındı. Ancak, hiç eyleme geçmemektense, geç de olsa başlamak iyidir diye konuştu. FF`nin sorularını yanıtlayan Chhibber, bankacılık sistemini ekonominin damarlarına benzeterek, Bu sistem iyi çalışmazsa, vücudu da iyi besleyemez. Bu sistemdeki bozukluklar, sermayenin doğru yerlere akmasını engeller, kanserleşmelere neden olur. Sistemde yapılan operasyonlarla vücuttaki kanserli bölüm kesildi. Önemli olan, şu anda kanserin vücudun sağlıklı bölümüne sirayet etmesinin de engellenmesi diye konuştu. Chhibber, yapılan operasyonlarla banka sahiplerine önemli mesajlar verildiğini, gerekliyse bankaların mali bünyelerinin toparlanması yolunda sinyal gönderildiğini anlattı. Chhibber, BDDK tarafından açıklanan banka sahipliği ilkelerini de mükemmel olarak nitelendirerek, Böylece bankacılık kültüründe önemli bir değişiklik sürecine girilmiş olacaktır dedi.


KAYGIYI DİLE GETİRMİŞTİK

Chhibber, DB bünyesinde son 3 yıl içinde Türkiye`deki bankacılık sistemine yönelik yapılmış çalışmalar bulunduğunu anımsatarak, bu çalışmalarda bankaların 3 grupta toplandığını, büyük ve verimli bankalar ile küçük ölçekli olsa da sanayiye yönelik çalışan bankalara ilişkin kaygı dile getirilmediğini kaydetti. Chhibber, Bizim kaygılı olduğumuz grup bankalar, zaten TMSF`ye devredilen banka tipiydi. Bu bankalarda, kaynakların sahiplerine aktarılması durum söz konusuydu. Bu durumda kamunun zarar görme riski vardı dedi. Chhibber, kısa vadede öncelikli konunun TMSF tarafından devralınan bankaların bir an önce sisteme geri dönmesi olduğunu belirterek, Bu konunun kısa bir sürede çözümleneceğini düşünüyorum dedi. Orta vadede ise bankacılık sisteminin bir daha artık bu noktalara geri dönmeyeceği sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının amaçlandığını düşündüğünü belirten Chhibber, Bunun için gerekli standartlar, prensipler ve ilkeler de zaten koyuluyor diye konuştu.


TASARILARDA UZLAŞTIK

Kamu bankalarına ilişkin tasarıların TBMM`ye sunulmuş olmasından memnun olduklarını belirten Chhibber, Bu tasarıların TBMM`den olabildiğince hızlı geçeceğini umuyoruz. Kamu bankalarının özelleştirme sürecinin bir an önce başlamasında yarar var. Bu bankaların özelleştirmesinin 3 yıl gibi bir süre zarfında tamamlanabileceğini düşünüyoruz. Vakıfbank özelleştirmesinin daha çabuk olacağı, Ziraat, Halk ve Emlak bankalarının ise biraz daha zaman alacağı görüşündeyiz dedi. Chhibber, tasarıların üzerinde hükümetle genelde uzlaştıklarını, ancak bazı marjinal detayların ileride gündeme getirilebileceğini belirtti. Chhibber, kamu bankalarının özelleştirilmesinin, bu bankalar üzerinde siyasi inisiyatif kullanıldığı ya da bu bankaların kaynaklarının sorunlu bankalara aktarıldığı gibi iddia ve olası uygulamaların önüne geçeceğine de dikkat çekti. Chhibber, tasarıların yasalaşması halinde FSAL-1 kredisinin bu yıl sonuna kadar açılacağını da belirtti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5131 Değişim: 0,19%
Düşük 32,3942 17.04.2024 Yüksek 32,5856
Açılış: 32,4515
34,5618 Değişim: 0,05%
Düşük 34,4848 17.04.2024 Yüksek 35,0943
Açılış: 34,5448
2.493,57 Değişim: 0,29%
Düşük 2.482,04 17.04.2024 Yüksek 2.497,20
Açılış: 2.486,43
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.