'Brexit' süreci türbülansa girer mi?

09.06.2017 - 12:31 | Son Güncelleme :
'Brexit' süreci türbülansa girer mi? | Ekonomi Haberleri

Avrupa Birliği, İngiltere seçimlerinin şok sonucundan sonra Brexit müzakerelerinin erteleneceğinden kaygı duyuyor.

Avrupa Birliği liderleri İngiltere'de yapılan erken seçimde Başbakan Theresa May'in parlamento çoğunluğunu kaybetmesiyle, bu ay başlayacak olan Brexit müzakerelerinin ertelenmesinden ve müzakerelerde başarısız olunmasından kaygılanıyorlar. Avrupa Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Guenther Oettinger, İngiltere'de hiçbir partinin parlamentodaki sandalyelerin yarısından fazlasını alamadığını gösteren seçim sonuçlarının ardından, Londra'nın AB'den ayrılma müzakerelerin planlandığı gibi 19 Haziran'da başlayacağından emin olamadığını belirtti.

Haberin Devamı

İngiltere'de zayıf bir hükümet ihtimali ise, ülkenin 2019'da AB'den çıkışını en az hasarla atlatmasını sağlayacak bir anlaşmanın mümkün olamaması riski yaratıyor.

Deutschlandfunk radyosuna açıklama yapan Oettinger, İngiltere'nin Brexit müzakerelerinde taraf olarak zayıf kalmasının, kötü bir sonuca yol açabileceğini söyledi. "Karar alabilecek bir hükümete ihtiyaç var. Zayıf bir müzakere ortağı olursa görüşmelerin her iki taraf için de kötü sonuçlanması tehlikesi doğar." Fransa Başbakanı Edouard Philippe, İngiltere'nin tamamen karar değiştirip AB'de kalmak istemesi ihtimalini reddetti ancak Brexit müzakerelerinin "uzun ve zor" olacağını söyledi.

##$HABER_1438964$##

Almanya'nın Avrupa işleri bakanı Michel Roth, müzakereler yoluyla bir anlaşmaya varmak için kalan iki yıllık sürenin çok dar bir pencere olduğunu belirtti ve "Hiç zaman kaybetmememiz gerekiyor" dedi.

Buna karşılık Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, İngiltere'de yeni hükümetin kurulmasında olabilecek bir gecikmenin müzakerelerin başlamasını da geciktireceğini söyledi.

YLE televizyonuna konuşan Sipila, "Durum çok belirsiz ve bu da hiç kimsenin yararına değil" dedi.

Haberin Devamı

May geçen yıl yapılan referandumdan önce Brexit'e karşı olmasına rağmen, dönemin başbakanı David Cameron'un Brexit referandumunu kaybetmesi üzerine başbakan olmuş ve Mart ayında çekilme süreci için İngiltere'nin koşullarını içeren resmi başvuruyu yapmıştı. Böylece İngiltere'nin AB üyeliğinden çıkışı için iki yıl olarak tanınan süre çalışmaya başlamıştı.

May, müzakerelerde daha güçlü olabilmek için mecliste daha büyük bir çoğunluk alma umuduyla 8 Haziran için erken seçim çağrısı yaptı.

AB liderleri de, May ne kadar güçlü olursa, AB ile daha kolay uzlaşabileceğini ve İngiltere'nin AB koşullarını reddetmesi ve masadan kalkmasını isteyen Brexit yanlılarının baskılarına karşı daha dirençli olacağını düşünüyorlardı.

Avrupa Parlamentosu'nun muhafazakar grubunun Alman üyelerinden Elmar Brok, May'in partisindeki sertlik yanlılarına karşı durmasını sağlayacak bir çoğunluk alamamasından Avrupalıların üzüntü duyacağını söyledi.

"Bu durumda (İngiltere'de) hiçbir başbakanın manevra kabiliyeti kalmayacak. Bu yüzden her şey çok zor olacak."

Avrupalı liderler, artık İngiltere'nin karar değiştirerek AB içinde kalmayı talep etmesi ihtimaline prim vermiyorlar. Liderlerin çoğu AB'nin ikinci büyük ekonomisi olan İngiltere'nin sorunsuz ve hızlı bir biçimde ayrılmasının en iyi sonuç olacağını düşünüyor.

Brexit sürecini bu aşamada durdurmak için tüm diğer AB üyelerinin onayı gerekiyor.

İngiltere'de şimdi, yeni bir koalisyon hükümetinin May'in önerdiğinden daha "yumuşak" bir Brexit'e razı olabileceği düşüncesi de AB için sorun olabilir.

AB'nin 27 üyesi, her ne kadar üye olmayan Norveç ve İsviçre'ye tanıdıkları AB pazarlarına giriş hakkını İngiltere'ye de tanımaya hazırlarsa da, bunun karşılığında İngiltere'nin AB bütçesine katkı yapmaya devam etmesi ve AB kurallarına uyması şartını getirecekler.

Norveç Dışişleri Bakanı Boerge Brende, "Belki de sert Brexit olmayacak. Belki İngiltere müzakerelerde daha çok esneklik göstermek zorunda kalacak" dedi.

Haberin Devamı

Ancak AB liderleri, hangisi olursa olsun bir İngiliz hükümetinin Norveç tazı bir ilişkiyi seçmenlere nasıl kabul ettireceğini sorguluyor.

Avrupa merkez sağ partiler grubu sözcüsü Siegfreid Muresan, Twitter üzerinden yaptığı sert eleştiride, May'in de Cameron gibi "kişisel siyasi kazanç" için ülkesinin geleceğini tehlikeye attığını söyledi.

Muresen May'in İngiltere'yi Brexit için iki yıllık bir süreye bağlarken "ateşle oynadığını" ve şimdi de "elinin yandığını" söyledi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.527 Değişim: -1,58% Hacim : 43.370 Mio.TL Son veri saati : 12:35
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.646
Açılış: 9.645
32,4688 Değişim: 0,18%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,4896
Açılış: 32,411
34,5546 Değişim: 0,18%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,5839
Açılış: 34,4942
2.474,55 Değişim: -0,35%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.