Borsacılar Başkan Birsen`i Dinlemedi

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Birsen`in çağrısı bile, söylentilerin etkisiyle yaşanan düşüşü durdurmadı. Güne başlarken toparlanma eğilimi gösteren Endeks, tahvil ihalesi sonucunda çıkan faizin etkisiyle keskin bir düşüş yaşadı.



Önceki günkü yüzde 7.13 oranındaki düşüşün ardından İMKB endeksi, dün de yüzde 5.06 oranında değer kaybederek günü 11.313 puandan kapattı. Başbakan Bülent Ecevit`in yanı sıra İMKB Başkanı Osman Birsen`in temkinli uyarılarına rağmen, panik havasının dağılmadığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında yoğun satışlar gözlendi. İlk seansta önceki günkü düşüşe tepki olarak alım yönünde hareket eden endeks, ilk seansı 11.935 puandan kapatmasına rağmen, özellikle ikinci seansta bono faizlerindeki yükselişin piyasayı tedirgin ettiği gözlendi. Seans boyunca satışların hakim olduğu piyasada endeks yüzde 5.06 oranında değer kaybederek dolar bazında 1.65 cent seviyesine geriledi. İlk seansta 110 trilyon olarak gerçekleşen işlem hacmi gün sonunda toplam 327.6 trilyon liraya ulaştı. Değer kazanan sektör endeksi olmazken, en fazla değer kaybı yüzde 9.05 ile turizm sektörü endeksinde gerçekleşti.


AB ilişkilerinde yaşanan gerginliğin yanı sıra, yurtiçinde bir süredir gündemde kalmaya devam eden kasırga operasyonunun daha fazla genişleyebileceği endeşesi ile birlikte faiz oranlarında temel bir nedene dayandırılamayan yükseliş piyasayı olumsuz etkilemeye devam etti. AB ile ilişkilerdeki gerginliğin yanı sıra 2001 yılı bütçesi için gerekli gelir artırıcı önlemlerin henüz kesinlik kazanamamış olmasının da faizlerin yükselmesinde önemli bir etken olarak gösterilirken, uzmanlar düşüşün tamamen söylentilerden kaynaklı panik satışlardan kaynaklandığını ileri sürüyor. Önemli bir destek seviyesi olarak görünen 11.500`ün aşağı doğru kırılmış olmasının olumsuz bir gösterge olduğuna işaret eden uzmanlar, faizlerdeki yükselişin durması durumunda yukarı yönlü hareketin yeniden hız kazanabileceğini vurguluyorlar.


BİRSEN; SÖYLENTİLERE ALDIRMAYIN;

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, sermaye piyasasında yatırımların söylentilere göre yönlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Birsen, birçok söylentinin çıktığını, ancak bu söylentileri izleyerek yaratılan harekete katılanların sayısının da geçmişe göre daha az olduğunu kaydetti.
Finans Diyalog Konferans Heyeti`nin düzenlediği Türk Bankacılığı`nda ve Sermaye Piyasalarında Yeni Eğilimler başlıklı konferansa katılan Birsen, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Birsen, son dönemde artan söylentileri ilişkin bir soru üzerine söylentilere göre sermaye piyasasında yatırımların yönlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Birsen, Birçok söylentinin çıktığını biliyoruz. Ama onu takip ederek bu harekete katılanların sayının da geçmişe göre daha az olduğunu görüyoruz. Bu da memnuniyet verici. Ümit ederiz bunlar geçici hareketlerdir. Bu açıdan da çok fazla tereddüt yok dedi.


Birsen, söylentilerin yoğunlaştığı şirketlerden özel açıklama istenip istenmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Özellikle piyasadaki fiyat hareketliliği belli ölçekler dışına çıktığı zaman biz bu konuda bilgi istiyoruz. Bilgileri de hemen kamuoyuna duyuruyoruz. Bunun dışındaki dedikoduların resmi ve bir dayanak olma özelliği yok diye konuştu. Birsen, batan bankalardan gelen bir miktar paranın borsada batırıldığı konusundaki başka bir soru üzerine detayları bilmediğini söyledi. Birsen, Böyle bir şey olduğunu zannediyorum. Hem bu söylentiler, daha sonra da yalanlandı. Borsanın gelişimi borsada yatırım yapanların lehine sonuçlanıyor. İstisnai halde böyle zararlar ortaya çıkabiliyor. Böyle bir sonucun olduğunu ben zannetmiyorum dedi. Birsen, fiyat hareketliliğinin çok olduğu dönemlerde daha uzun vadeli bir yaklaşımın öneminin ortaya çıktığını da vurguladı.
Birsen, konferansta yaptığı konuşmada da Türkiye`de yaşanan finans sorunlarının başında kısa vade geldiğini belirtti. Birsen, uzun vadeye dönüş için özel emeklilik fonlarının yaratılması ve iletişim alanında özelleştirmenin şart olduğunu söyledi.
(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.472 Değişim: -0,56% Hacim : 37.483 Mio.TL Son veri saati : 13:33
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5989 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8160 Değişim: 0,24%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.497,34 Değişim: 0,52%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.