Ben İnternet Siteniz. Sizi Tanıyorum.

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Göz atmak için bir siteye girdiniz. “Bu site tam bana göre” derken site de siz anlamaya tanımaya başlıyor.


İşte akıllı siteler. Doksanlı yılların başından beri hızla hayatımızın bir parçası olan internet , yepyeni bir kavramla hayatımızdaki yerini arttırmaya devam ediyor. Birkaç yıl önde internetin en büyük şirketleriarama motorları ve portal adı verilen sitelerdi. Bunların en iyi örneği kuşkusuz Yahoo’ gibi siteler. Ancak internet deki bilgi arttıkça arama motorları öne çıktı. Bilgi otobanı olarak görülen intertte artık bilgiyi bulmak samanlıkta iğne aramaya benzdedi. Böyleceportallerinardından “vertal”ler yani belirli bir topluluğa ve ilgi grubuna yönelik siteler ortaya çıkmaya başladı.Onlarla bir ürünü ve hizmeti pazarlama kolaylaşıyordu. Dikey portellerin arkasından şimdi siteler kanallar halinde yapılanıyor. Ancak yeni bir trend tüm bunların üzerine çıkacak gibi. Kişiselleştirme. Bir siteye şöyle bir göz atıp geçeceğim dediğinizde bile sizin hakkınızdaki bilgiler artık toparlanabiliyor. Toparlanmakla da kalmayıp sitenin altyapısındaki sistembunları analiz ederek içeriği sizin davranışlarınıza göre toparlayıp sunuyor. Yani siz “bu site tam bana göre” dediğinizde aslında site kendini size göre yapılandırıyor. Şu anda Türkiye’de bu kapsamda bir alt site yok. Ama kısa süre içinde bu tür sitelerigörebileceğiz. Çünkü dünya bu teknolojileri sunan Vignette ve Pivotal gibi şirketlerin ürünlerinin Türkiye’de pazarlayan ve kuran Arges Danışmanlık Genel Müdürü Murat Keleştimur, “İçerik arık her şey haline geliyor. Ticaret yaparken bile artık ürünlerden oluşan içeriği akıllı bir şekilde kullanıcıya göre sunmak gerekiyor” diyor.


ÜÇ ALANDA HİZMET;

Arges şirketlere e-iş konusunda danışmanlık ve uygulama sunuyor. Bugünlerde yoğun olarak içerik yönetimi sistemlerine ilgi olduğunu belirten Keleştimur, “Bu sistemler gelen kullanıcıları sitede tutacak, anlara göre kendisini adapte edecek, hareketlerini takip edip onların eğilimlerine göre kendini yenileyecek siteler kuruyoruz”diyor.Şirket bu alanda dünyanın en bilinen şirketlerinden Vignette’yi kullanıyor. Bu bilginin nedeni olarak ise internet üzerinde en önemli kavramının içerik ve onun yönetilmesihaline gelmesini gösteriyor. Şirket önümüzdeki yıl üçüncü alan olarak “e-öğrenme” ile alana girecek. Yani internet üzerindeneğitim sistemlerine girecek. Sanal sınıflarda isterseniz satıcılarınızı, isterseniz öğrencilerinizi eğitebileceksiniz. Bunlarında dışında çok daha sofistike olarak, bir şirketin kendi intranetin de çalışanlarının eğitimini takip edeebileceği ve eğitim verebileceği uygulamalar sunacak.


E-KOLAY VE NETBUL;

Kişiselleştirme ve eCRM konusunda ilk sistemin e-kolay.com’a kurularak devreye alındığını belirten Keleştimur, “Burada Call Center’dan müşteri yönetimine , faturalandırmadan kontör takibine kadar Pivotal’in üzerinde sofistikebir uygulama kurduk” diyor. Kullanıcı internet üzerinden abonelik kaydını yaptığı anda sistem içinde takip ediliyor. Agres’in yaptığı önemli işlerden biri de Turkcell’in intranetinin oluşturulması. Şirket kurulan yapıyla her departmanın kendine göre alanlar ve proje grupları oluşturma gibi kişiselleştirme uygulamaları yapılabiliyor. Üzerinde çalışılan son projelerden biri ise Netbul.com ile gerçekleştiriliyor. Arges, Netbul.com’un yakında tanıtılacak elektronik ticaret sitesini kuracak. Burada kişiselleştirilmiş tavsiye sistemine kadar geniş bir alt yapı kuruluyor.Bu yapı Türkiye’nin ilk kişiselleştirilebilen elektronik ticaret sitesi olacak. Aynı içerik yönetimi Netbul.com’un portal kısmında da uygulanacak.


HEDEFTEKİ YÜZDE 70;

Kişiselleştirilmeden herkesin farklı bir şey anladığını belirte Keleştimur,bu konuyu şöyle aydınlatıyor. “Çoğu insan kendi sayfamı yapayım hava durumunu ben göreyim istiyor. Bunlar tabii kişiselleştirmenin bir parçası ama asıl önemli olan başka bir nokta var. Sitelere gelen insanları yüzde 70 şöyle bir uğrayıp gidiyor. Burada iki konu öne çıkıyor.Birincisi gelip beş altı klikten sonra sıkılıp giden adamı yakalamak. İkincisi ise yakaladıktan sonra başka bir yere gitmeyecek şekilde kişiselleştirme sunmak.” İnsanların eğilimlerinin zamanla değiştiği düşünüldüğünde , site zaman içinde kullanıcının davranışlarını da izlemeye devam ediyor.Farklılık gösterdiğindeyeniden devreye girecek yeni örnekler yeni öneriler ve yeni içerikler sunuyor. Bu sistemin elektronik ticaret siteleriiçin de oldukça stratejik önem taşıdığını belirten Keleştimur, “Bir elektronik ticaret sitesi içinde 10-15 bin kalem mal var. İnsanlar bunların içinde kayboluyorlar. Eğer içerik içindeki davranışlarımızı bilebilirsem , size o 10-15 bin kalem içinden ilginizi çekecek ürünleri önerebilirim” diyor. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3678 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9519 Değişim: -0,32%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,23 Değişim: 0,21%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.