BDDK Başkanı Akben: Ticarette yerel para kullanımı yaygınlaşıyor

17.06.2019 - 15:30 | Son Güncelleme :
BDDK Başkanı Akben: Ticarette yerel para kullanımı yaygınlaşıyor | Ekonomi Haberleri

BDDK Başkanı Akben, Türkiye'de ticarette yerel para kullanımının yaygınlaştığını belirterek, "Türkiye'de yerel para cinsinden ticaretin hacmi şu anda yüzde 5'ler seviyesine kadar gelmiş durumdadır ve bunun önümüzdeki dönemlerde yapılacak düzenlemelerle daha da artmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası'nın (KTKB) Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantısı kapsamında KTKB İş Forumu yapıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, burada düzenlenen "Ulusal Para Birimleriyle Kalkınmanın Finansmanı: En İyi Uygulamalar ve Beklentiler" panelinde, Türk bankacılık sistemine ve yerel para cinsinden borçlanmanın önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Geçen yıl kurda yaşanan hareketliliğin ve yurt içi gelişmelerin bankacılık sektörünün zorlu bir yıl yaşamasına neden olduğunu hatırlatan Akben, fonlama maliyetlerinde artış yaşandığını, buna karşın Türk bankacılık sektöründe dış kaynaklı bir sorun yaşanmadığını anlattı.

##$HABER_1455620$##

Bankacılığın diğer sektörleri fonlamayı sürdürdüğünü aktaran Akben, BDDK ve yetkili tüm kurumların gerekli tüm düzenlemeleri yapmaya devam ettiğini kaydetti.

Bireylerin döviz borçlanmasının daha önce yasal düzenlemelerle engellendiğini hatırlatan Akben, bireylerin Türk Lirası cinsinden borçlanabildiğini söyledi.

Akben, "Merkez Bankası ile yapılan çalışmalarda ihracat geliri veya döviz geliri olmayan firmaların, kuruluşların döviz borçlanması engellenmiştir. Bu hedge mekanizmaları, döviz geliri olmayan firmaların bir sınırlandırmaya tabi tutulması aynı zamanda onların da dövizin hareketliliği karşısındaki etkilerini azaltmıştır." bilgilerini verdi.

"YEREL PARA İLE BORÇLANMA" ÖNERİSİ

Kurdaki dalgalanmanın KTKB'ye üye ülkelerin yerel para biriminde borçlanmalarına vesile olabileceğini ifade eden Akben, şöyle konuştu:

"Gördüğümüz kadarıyla bu volatil ortamda dolarizasyona karşı bütün ülkelerin bir tedbiri var. Ülke içerisindeki yerel parayla ticaret yaparak, dolarizasyona karşı bir mücadelesi, tedbiri var ülkelerin. Bilhassa Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) gibi veya KTKB üyeleri gibi ülkelerin yerel para cinsinden ticareti teşvikiyle, yerel para cinsinde borçlanmaların tesisiyle, tabii birbirleri arasında gerçekleşen takas ve swap orantısızlığının da, diğer çapraz ülkeler arasındaki ticaret içerisinde de geliştirilerek belki bunlar içerisindeki ağırlığın daha azaltılması söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

Türkiye'de yerel para cinsinden ticaretin hacmi şu anda yüzde 5'ler seviyesine kadar gelmiş durumdadır ve bunun önümüzdeki dönemlerde yapılacak düzenlemelerle daha da artmasını bekliyoruz."

GÜRCİSTAN VE KTKB ARASINDA ANLAŞMA İMZALANDI

Akben'in konuşmasının ardından Gürcistan ile KTKB arasında bir iş birliği anlaşması imzalandı. Daha sonra Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu ve KTKB Başkanı Dmitry Pankin bir basın toplantısı düzenledi.

Aksu, basın toplantısında bankanın faaliyette bulunduğu sürede oldukça başarılı bir performans sergilediğini dile getirdi.

1999 yılında faaliyete başlayan KTKB'nin merkezinin Selanik’te bulunduğunu belirten Aksu, 11 ülkenin hissedarı olduğu bankanın, Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik kalkınmasını sağlamak ve üye ülkelerin geçiş sürecine katkıda bulunmak amacıyla üye ülkelerdeki projeler ve üye ülkeler arasındaki ticari faaliyetler için bankacılık hizmetleri sunduğunu kaydetti.

Pankin de, KTKB üyesi bulunan Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Yunanistan'daki projeleri finanse etmeyi sürdüreceklerini söyledi. KTKB Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantısı düzenlenen kokteylle sona erdi. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3423 Değişim: 0,28%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1143 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.306,54 Değişim: 1,27%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.