Bazı bakanlıklar feodal derebeylik

15.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bazı bakanlıkların feodal beyliklere döndüğünü savunan TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘Lider sultasındaki partiler, milletle ilişkisi kalmamış vekiller, içlerinde ülkeyi düze çıkartacak bir dönüşümün kıvılcımını değil, bizi batağa sürekleyecek yeni krizlerin potansiyelini taşıyorlar’’ dedi.

5. Sanayici İşadamları Dernekleri (SİAD) Platformu`nun Kayseri`de yaptığı toplantıda konuşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, bazı bakanlıkları feodal beyliklere benzeterek, ‘‘Siyasi engeller bizi yeni bir krize rahatlıkla sürükleyebilir’’ dedi.

Tuncay Özilhan, Kayseri`de dün toplanan 5`inci SİAD Zirvesi`nde yaptığı konuşmada, hükümete en önemli gündem maddesinin ‘Siyasetin ekonomiden elini çekmesi’ olduğunu söyleyeceklerini, ama bir türlü dillerinin varmadığını belirtti. İsim vermeden MHP`li bakanları hedef alan Özilhan, ‘‘Çünkü, aynı hükümetin mensuplarının kamu bankalarını ellerinden bırakmamak için direnmelerini, tarımdaki düzenlemeleri engelleyerek programı delmelerini, düzenleyici kurullara partilerinin adamlarını yerleştirmek için gayret sarfetmelerini şaşkınlıkla izliyoruz’’ dedi. Özilhan, herkesin ufukta hiç de hazır olunmayan yeni bir seçimin gözükmesinden kaygı duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘‘Türkiye çok kritik bir dönemden geçiyor. Ekonominin kendi sorunları var. Buna siyaset kaynaklı yenilerinin eklenmesine ihtiyaç yok. Programı sürdürmenin önündeki siyasi engeller bizi yeni bir krize rahatlıkla sürükleyebilir. Siyasi sistemin kriz üreten yapısının değişmesi lazım. Lider sultasının egemen olduğu partiler, feodal beyliklere dönüşmüş bakanlıklar, milletle ilişkisi kalmamış vekiller, içlerinde ülkeyi düze çıkartacak bir dönüşümün kıvılcımını değil, bizi tam anlamıyla batağa sürekleyeceği yeni krizlerin sürekli potansiyelini taşıyorlar. Fazilet Partisi ile ilgili dava günler öncesinden piyasaların gündemine girebiliyor. Herkesin endişesi, ufukta hiç hazır olmadığımız bir seçimin gözükmesidir. Takdir, hiç şüphesiz yüce yargınındır. Ve yargı da yürürlükte bulunan yasalara bağlıdır.’’

SEÇİMDEN KORKMAYALIM
Özilhan, SİAD üyelerince alkışla karşılanan konuşmasını, ‘‘Tek yönlü bir yolda dik bir yokuşu tırmanmaya çalışıyoruz. Son derece ağır hareket eden, her gün bir vidası fırlayıp, contası gevşeyen araçla hedefe ulaşmamız mümkün değildir. Geri dönemeyiz, bir kenarda durup bekleyemeyiz, arkadan gelenlerin bizi geçmelerine göz yumamayız. Aracı terk edemeyiz. El birliği ile bu aracı onarıp, yenileyerek hedefe ulaşmanın yolunu bulmalayız’’ diye bitirdi.

Dünyanın bütün gelişmiş demokrasilerinde, siyasi kilitlenmeleri, ekonomik ve siyasi krizleri aşmanın yolunun, yönetimi yenilemek, yani seçime gitmek olduğunu belirten Özilhan, ‘‘Oysa Türkiye`de yeni bir ekonomik krize, yeni bir siyasal kilitlenmeye kaynaklık edeceği korkusuyla, seçimden uzuk durmaya başladık. Bunun temel nedeni, seçim sistemimizin, temsilde adalet ve yönetimde istikrar sağlamaması, seçmenlerin çoğunluğunun karşı olduğu bir eğilimin iktidara gelmesine imkan tanıyabilmesi, bugün geçerli olan siyaset-ekonomi ilişkisinin, seçim ekonomisi uygulamalarıyla Türkiye ekonomisine telafisi güç tahribatlar bırakmasıdır. Hiçbir demokratik ülkede (Aman seçim yapmayalım, ekonomi zora girer) diye endişe olamaz’’ diye konuştu. Özilhan, Türkiye`de yasama dokunulmazlığının yeniden düzenlenmesi,düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin kısıtlamaların ve ölüm cezalarının kaldırılması, kültürel ve bireysel özgürlüklerin geliştirilmesi, işkence ve kötü muamelenin engellenmesi, MGK`nın ‘‘Danışma kurulu’’ niteliğinin güçlendirilmesi, adil yargılama ve yargı bağımsızlığına ilişkin düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti.





Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,5252 Değişim: 0,24%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5359
Açılış: 32,4475
34,8310 Değişim: 0,32%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.475,64 Değişim: 0,54%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.480,61
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.