Bant Sisteminin Başarısı Programa Bağlı

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Döviz kurunda gelecek yıl temmuz ayında geçilecek olan bant sisteminin başarısında programa ve para politikasına duyulan güvenin belirleyici faktör olacağı belirtildi.


Döviz kurunda gelecek yıl temmuz ayında geçilecek olan bant sisteminin başarısında, ekonomik program ve para politikasına duyulan güven belirleyici faktör olacak. Bandın kademeli olarak genişlemesi ve beklenen yabancı para girişlerinin de bu baskının azalmasına yardımcı olması bekleniyor. Bankacılar TL`nin aşırı değerlenmesi halinde kurun yeni sistemde bandın üst sınırına yakın hareket edebileceğini, ancak programın başarısının ve sürekliliğinin kur baskısını azaltacağını söylediler.


Finansbank Para Piyasaları Grup Müdürü Ali Özenç, Bant içinde esnek hareket olacak. Faiz serbest kalmış olsa yüksek develüasyon getirirdi. Ancak yüksek develüasyon korkusunda değilim. Bunun için Tl`nin aşırı değerleniyor olması, programın güvenirliğini yitiriyor olması lazım. dalgalı kurla dış ticaret dengesi düzenlenirken, Merkez Bankası da faizle döviz talebini engelleyecektir dedi.
Merkez Bankası 1999 Aralık ayında açıkladığı döviz kuru politikasında bant uygulamasına ilişkin olarak kurun bant içindeki hareketlerine merkez Bankası`nın müdahalesinin olmayacağını duyurmuştu.


MB`nin FAİZ POLİTİKASI ÖNEMLİ;

Bankacılar genişleyen bant sisteminde Merkez Bankası`nın merkezi sepet kur artışını ve bandın alt üst sınırlarını belirlemekle birlikte, uygulamanın biraz daha netlik kazanması gerektiğini belirttiler. Citibank Genel Müdür Yardımcısı Tijen Gümüşdiş, Sistemin yalnızca ön şartları açıklanmış durumda. kur merkezi kurdan yüzde 3.75 aşağı, yüzde 3.75 yukarı dalgalanabilecek. Merkez Bankası faiz silahıyla döviz tarafını kontrol edeceği için faizlerde alıştığımızdan daha fazla dalgalanma olabilir dedi.


Temmuz 2001`den itibaren uygulanacak olan bant sisteminde Merkez Bankası merkezi sepet kurun aylık artış oranını yüzde 0.85 olarak belirledi. merkez Bankası 2001 Temmuz ayından itibaren merkezi kur sepeti alt ve üst bandın aralığını ise Temmuz - Aralık 2001 için yüzde 7.5 olarak belirledi. böylelikle kur sepeti, merkez kur sepetinin yüzde 3.75 altı ile yüzde 3.75 üstü arasında dalgalanabilecek. Ocak - Haziran 2002 döneminde bandın genişliği yine kademeli olarak yüzde 15`e Temmuz - Aralık 2002 döneminde de yüzde 22.5`e yükseltilecek. İktisat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Meltem Çağan ise, TL`nin aşırı değerlenmesinin kuru yukarı doğru hareket ettirmesinin normal olduğunu belirtti. Çağan, Ancak, programa güven çok önemli. Aşırı değerlenme kontrol altında olduğna inanılır ve Merkez Bankası da piyasa beklentileri biraz yukarda diye faiz artırırsa döviz satışı gelir ve piyasa dengeye oturur dedi. Çağan, bant sistemine geçişte özellikle çok uluslu
firmalardan forward döviz talepleri gelebileceğine dikkat çekti.


YABANCI SERMAYE GİRİŞİ ÖNEMLİ;

Sürdürülen programın güvenirliğinin yanısıra, buna bağlı olarak beklenen yabancı sermaye girişinin gerçekleşmesi de sepet kurunun değerinin oluşumunda belirleyici faktörlerden biri olacak. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadi Uzunoğlu, Kurun belirlenmesinde yurtdışından gelecek sermaye miktarı da önemli. Eğer sermaye girişi ciddi anlamda olursa Merkez Bankası`nın hedeflediği aylık yüzde 0.85`in altında olur. Sermaye girişi olmazsa üst sınırı zorlar. Kurda bir süpriz olmasını istemiyorsak yabancı sermayeyi kalıcı bir şekilde Türkiye`ye sokmamız gerekiyor dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3341 Değişim: 0,26%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1158 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,79 Değişim: 1,37%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.