Bakan Pekcan: Pandeminin etkilerinden yavaş yavaş sıyrılıyoruz

06.05.2020 - 10:58 | Son Güncelleme :
Bakan Pekcan: Pandeminin etkilerinden yavaş yavaş sıyrılıyoruz | Ekonomi Haberleri

Bakan Pekcan, "Bu dönemde Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Bakanlığımız ve kamu kurum ve kuruluşlarımızla beraber çok önemli  tedbirler aldık. Pandeminin etkilerinden yavaş yavaş hep beraber  sıyrılıyoruz" dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, pandeminin etkileri ve çözüm  önerilerine ilişkin yol haritalarını belirlemek amacıyla düzenlenen  ihracatçı sektörler ve dünya genelindeki ticaret müşavirleriyle  bölgesel görüşmelerin ardından yurtdışındaki iş konseyi başkanları ile  de toplantılara başladı.

Bu kapsamda ilk olarak DEİK koordinasyonunda AB Ülkeleri İş Konseyleri Başkanları ile videokonferans yöntemiyle görüşen Pekcan, bu  kapsamda AB ülkeleri bazında görüş ve önerileri dinledi.

Haberin Devamı

Pekcan, bu kritik günlerde söz konusu görüşmelerin önem arz  ettiğini belirterek, "Bu dönemde Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Bakanlığımız ve kamu kurum ve kuruluşlarımızla beraber çok önemli  tedbirler aldık. Pandeminin etkilerinden yavaş yavaş hep beraber  sıyrılıyoruz, Türkiye diğer ülkelerden sağlık konusunda aldığı  tedbirlerle pozitif ayrıştı. İnşallah pandemi sonrası da ticaret  hacmimizde göstereceğimiz ivmelenme, alacağımız ekonomik tedbirlerle  ve sizlerle beraber oluşturacağımız yol haritaları, atacağımız  adımlarla, bu ayrışmayı ekonomi ve ticaret alanında da  gösterebileceğimize inanıyoruz."

##$HABER_1461874$##

Küresel anlamda pandeminin ekonomi üzerinde etkilerinin henüz tam  olarak görülmediğini dile getiren Pekcan, bu kapsamda IMF ve Dünya Bankasının büyüme tahminlerinde bulunduğunu, Dünya Ticaret Örgütünün  de iyimser ve kötümser tabloları paylaştığını anımsattı. Pekcan, "Tabii dünya da bu pandeminin nasıl sonuçlanacağını, ekonomik  etkisinin nasıl olacağını henüz tam olarak görebilmiş değil. 30 Nisan'da Avrupa Merkez Bankası Başkanı ekonomik daralmanın Avrupa  bölgesinde yüzde 5 ile 12 oranında olacağını öngördüğünü söyledi. Bu  oranlar IMF tarafından da Dünya Ticaret Örgütü tarafından da zaman  zaman paylaşılıyor.  Hem oranların, hem de aradaki makasın büyüklüğü  insanların ne kadar belirsiz bir ortamda ve öngörülemez bir ortamda  süreci yönetmeye çalıştığının da açık bir göstergesi." dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2020 yılına ihracat artışıyla başladığını ilk iki ayda  ihracatın yüzde 4,1 arttığını hatırlatan Pekcan, ancak pandemi  nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere önemli ihraç pazarlarındaki  talep daralmaları, karantina önlemleri nedeniyle ihracatta son 2 aydır  düşüş görüldüğünü söyledi.

Pekcan, "İnşallah bundan sonra bakanlığımızla, devletimizin  destekleriyle, iş dünyamız, ihracatçılarımızla elbirliği ile güçlü bir  şekilde ivmelenmeyle toparlanma sürecine gireceğiz."  şeklinde konuştu.

Avrupa'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu, Türkiye'nin de Avrupa'nın 6. büyük ticaret ortağı bulunduğunu belirten Pekcan,  "Bizim kalite, inovasyon standartlarımızı koruyarak bir üst  seviyeye yükseltmemizde Avrupa ile iş birliğimizin önemli katkıları  olmuştur ve bundan sonra da olacaktır. Avrupa bizim için aynı zamanda  yatırım kaynağı. İş konseylerimizin de desteğiyle Avrupa menşeli  sermayenin ve know-how'un Türkiye'de yatırım yapmaya yönlendirilmesi  son derece önemli."

Avrupa ile coğrafi yakınlığın büyük avantaj olduğuna, bu kapsamda  lojistik merkezlerinin de önem kazandığına dikkati çeken Pekcan, Türkiye'nin hem ürünlerindeki kalite üstünlüğü, hem güvenilir  tedarikçi konumu, hem de erken teslimatlarıyla ön sıralara yükselmesi  gerektiğini vurguladı.

AB'NİN GÜNCELLENMESİ VE BREXİT SÜRECİNDE İŞ DÜNYASININ DESTEĞİ ÖNEMLİ

Avrupa Birliğinin güncellenmesi konusunun da kendileri için çok  önemli bir konu olduğunu ifade eden Pekcan, şu değerlendirmelerde  bulundu:

"Avrupa Komisyonu, Konseyden Aralık 2016'dan itibaren yetki bekliyor. Aralık 2019'da AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Komiseri Phil Hogan ile görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede kendilerinin bizi  desteklediklerini, üye ülkeler nezdinde de girişimlerini  sürdürdüklerini ifade ettiler. Kesin üyeliğin dışında artık Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesinin hem Avrupa'nın hem de  Türkiye'nin menfaatine olduğunun herkes farkında. Mevcut anlaşmada,  tarım, hizmetler,  e-ticaret, kamu alımları yok, dolayısıyla  bütünsellikten uzak. Biz en üst düzeyde hükümetler arası  görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz, burada iş dünyamızın destekleri ve  onların kendi muhatapları üzerinden bu sürece  yapacakları katkılar  son derece önemli.  Sizlerin bu konudaki katkılarınızı önemsiyoruz."

Haberin Devamı

Pekcan, Brexit sürecine de son derece önem verdiklerini  belirterek, "Geçen hafta İngiltere Ticaret Bakanı Elizabeth Truss ile  görüştük. Bizim teknik çalışma grubumuz 7. toplantıyı gerçekleştirdi. Bu ekibin çalışmalarını hızlandırması konusunda kendisiyle de  mutabakata vardık. AB Komisyonu Ticaret Komiseri Phil Hogan ile  yaptığımız görüşmede de Avrupa Birliği ile İngiltere'nin Brexit  konusunda yaptığı çalışmalarla, Türkiye'nin de paralel bir STA  imzalaması konusunda mutabık durumdayız. Bunları da kendileriyle  paylaştık. Bu süreci en iyi şekilde yürütmek için gayret sarf  ediyoruz. Ancak AB ile anlaşması sürüncemede kaldığı ölçüde bizim  anlaşmamızı da geciktiriyor."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5668 Değişim: 0,28%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,7136 Değişim: -0,05%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.487,35 Değişim: 0,12%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.501,09
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.