Bakan Dönmez doğalgaz keşfini değerlendirdi: ‘Türkiye için dönüm noktası’

10.09.2020 - 07:45 | Son Güncelleme :
Bakan Dönmez doğalgaz keşfini değerlendirdi: ‘Türkiye için dönüm noktası’ | Ekonomi Haberleri

Sakarya doğal gaz sahasında yapılan keşif bu yıl dünyadaki deniz keşifleri arasında yer aldı.

2020 içinde dünyada yapılan en büyük 10 keşfin toplam değeri yaklaşık 19 milyar varil petrol eşdeğeri oldu. Türkiye, genel keşif listesinde 1.9 milyar varil petrol eşdeğeri (320 milyar metreküp doğal gaz) keşifle ikinci, denizlerde yapılan keşiflerde ise birinci sırada yer aldı. Listenin ilk sırasında 14 milyar varil petrol eşdeğeri keşif ile Birleşik Arap Emirlikleri bulunurken, üçüncü sırayı 1.3 milyar varil petrol eşdeğeri ile Rusya, dördüncü sırayı 730 milyon varil petrol eşdeğeri keşifle Surinam aldı. Surinam, 613 milyon varil petrol eşdeğeri keşifle beşinci sıranın da sahibi olurken, bu ülkeyi Guyana, Meksika, ABD ve İngiltere izledi.

Haberin Devamı

HÜSRANA UĞRAYACAKLAR

Sakarya Gaz Sahası keşfinin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, keşifle Milli Enerji ve Maden Politikası’nın hidrokarbon alanındaki en somut sonucunun alındığını belirtti. Dönmez, “Gemilerin alınması, işletilmesi ve her türlü engellemeye rağmen operasyonlarına aralıksız devam etmesi, Türkiye’nin inandığı yoldan asla geri adım atmayacağını gösteriyor. Bugün bölge ülkeleri, kaosa dayalı yürüttükleri politikalarında bu gerçeği göz ardı ettikçe, Türkiye’nin kararlılığını görmezden geldikçe hüsrana uğrayacaklarını iyi bilmeliler” diye konuştu.

14 AY ÖNCE BAŞLADI

Keşfin uzun vadeli politikaların bir sonucu olduğuna dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti: “Keşiften 14 ay önce bölgede sismik çalışmalara başlamıştık. Arkadaşlarımız bölgenin umut vadeden bir yer olduğunu ifade edince Fatih’i Akdeniz’deki görevinden Karadeniz’e çektik. 20 Temmuz’da başladığımız sondajda hamd olsun 1 ay gibi kısa bir sürede keşfi gerçekleştirdik. Şimdi önümüzde aşağı doğru ineceğimiz 2 katman daha var. Veriler 320 milyar metreküplük rezervin yukarı yönlü revize edileceğini gösteriyor. Keşfimiz 2020’de denizlerde yapılan keşifler arasında ilk sırada yer alıyor. 1.9 milyar varil petrol eş değerine denk gelen 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfimizi, Gazprom’un Rusya’da bulduğu 1.3 milyar petrol varil eşdeğerindeki keşif izliyor.”

Haberin Devamı

ZENGİN DOĞALGAZ YATAKLARI ORADA

Bu yıl kara ve denizlerde yapılan bütün keşifler ele alındığında Türkiye’nin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kara sahasında yaptığı keşfin ardından ikinci sırada yer aldığını belirten Dönmez, “Burada şu hususu gözden kaçırmamak gerekir. Körfez ülkeleri petrol ve doğalgaz yatakları açısından zengin bir bölge. İkinci olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde keşif karada yapıldı ve karada yapılan keşifler hem maliyet hem de operasyonel açıdan denizde yapılanlara göre daha uygun” diye konuştu.  

SAYILI REZERVLER ARASINDA

Daha önce Karadeniz’de hiç aranmamış bir bölgede sismik çalışmalar yapıldığını anımsatan Bakan Dönmez, sahanın geliştirilmesi için çevredeki alanlarda da sismik çalışmalara başlanacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Eylül’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından millete sesleniş konuşmasında konuya değinmişti. Erdoğan, “Sakarya doğal gaz rezervi 1.9 milyar varil eş değeri olan petrol karşılığıyla dünyada bu yıl keşfedilen ikinci en büyük kaynaktır. Ayrıca gaz kalitesi bakımından da dünyadaki sayılı rezervler arasındadır. Yeni müjdelerle bu sevincimizi daha da artıracağız” ifadelerini kullanmıştı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5365 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9348 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.439,65 Değişim: 0,14%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.