Bakan Albayrak: Kamu bankaları sıfır konutlarda faizi düşürecek

27.12.2019 - 12:22 | Son Güncelleme :
Bakan Albayrak: Kamu bankaları sıfır konutlarda faizi düşürecek | Ekonomi Haberleri

Bakan Albayrak, "Kamu bankaları sıfır konutlarda 1 Ocak itibarıyla faizleri yüzde 0,99'dan yüzde 0,79'a indirecek" açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Şırnak'a gelirken kamu bankaları ile görüştüklerini belirterek, "1 Ocak itibarıyla sıfır konut faizlerinde 0,99 olan oranı tarihi düşük seviyeler olan 0,79'a indirelim' diye bir teklifle geldiler, hayırlı olsun." dedi.

Bakan Albayrak, Şırnak Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen, "Türkiye İçin Değişim Başlıyor, Şırnak İş Dünyası Buluşması" toplantısında yaptığı konuşmada, yılın son günlerinde Şırnak'ta bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. "Değişim başlıyor" başlığı altında bir süreci başlattıklarını, bu kapsamda 11. il olan Şırnak'ı ziyaret ettiklerini anlatan Albayrak, şehir şehir gezerek KOBİ'ler, sanayiciler ve iş adamları ile bir araya geldiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Albayrak, Şırnak'ın kadim bir şehir olduğunu belirterek, "Şırnak maalesef bir dönem terör örgütünün bölge halkı üzerinde kurduğu baskı ve yıldırma politikaları sebebiyle hizmetten, hak ettiği güzelliklerden önemli bir süre mahrum kaldı. Ama Allah'ın izni ile o günler geride kaldı. 17 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin her köşesini ihya etme gayreti içerisinde olduk. Bu gayretimizi takdir eden Şırnaklı kardeşlerimiz 31 Mart'ta elini masaya vurdu ve ülkeye, topluma ket vurmaya çalışanlara karşı Şırnak'ı hizmetsizliğe, gözyaşına, korkuya mahkum etmek isteyenlere karşı 31 Mart'ta 'yeter' dedi." diye konuştu.

"İnşallah Şırnak 31 Mart sürecinden sonra bölgede, bu değişimin öncüsü lider şehirlerden biri olacak." diyen Albayrak, Şırnak'ın bu anlamda eksiklerini gidermek için hızlıca giderme noktasında Cumhurbaşkanlığının liderliğinde Hazine ve Maliye Bakanı olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini aktardı.

Haberin Devamı

Albayrak, Şırnaklı vatandaşların huzuru ve refahı için ellerini taşın altına koyacaklarını vurgulayarak, bu kapsamda güvenlik politikaları ve operasyonların da başarıyla devam ettiğini, sınırda, sınır ötesinde, bu istikametteki irade olduğu sürece Şırnak'ı çok güçlü ve güzel yarınların beklediğini kaydetti.

"BİZİ GÜÇSÜZ HALE GETİRMEK İSTEYENLERE KARŞI ÇOK GÜÇLÜ MÜCADELE VERİYORUZ"

Çok zor, bir o kadar da hayırlı, geleceğe umutla bakılmasını sağlayacak bir yılın geride bırakıldığına işaret eden Albayrak, "Yıllardır huzurumuzu bozmak isteyen, birlik ve beraberliğimizi yok etmek, bizi dağıtarak güçsüz hale getirmek isteyenlere karşı içeride ve dışarıda çok güçlü mücadele veriyoruz. Şırnak ve sizler bunun en yakın şahitlerisiniz." dedi.

Bölgesinde sadece hakkın, huzurun ve barışın savunucusu olan Türkiye'nin sayısız sınama ve saldırı ile karşı karşıya kaldığını anlatan Albayrak, hiçbirinde bunu gerçekleştirenlerin emellerine ulaşamadığını belirtti. "Denemedikleri yol kalmayınca bu kez ekonomi ile ülkemize operasyon çekmeye, hedeflerimizden, duruşumuzdan, istikametimizden bizi vazgeçirmeye çalıştılar. Ekonomik olarak ülkeyi büyük bir krize sürükleyip, bununla ülkemize istediklerini yaptıracaklarını zannediyorlar." diyen Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malum sınır ötesinde kurulmaya çalışılan terör koridoru. Fırat, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatı ile nasıl bu operasyonlara karşı koyduysak, ekonomide de Türkiye'yi birilerinin boyunduruğu altında, köle etmeye çalışanlara da izin vermedik. Hamdolsun o zor günler geride kaldı. Bu yıl 2019 yılı dünyada ticaret savaşları yaşanmasına, en önemli ticaret partnerimiz Avrupa daralmasına, çok büyük sıkıntılı bir yılı geride bırakmasına rağmen, iki seçim yaşanmasına, sınır ötesi operasyonlara, tehditlere, şantajlara twetlere, kur saldırılarına rağmen ekonominin her alanında tüm bu süreçleri yıkılmadan, kırılmadan, dökülmeden geride bıraktık."

"2020'DE ÇOK DAHA BAŞARILI BİR YIL YAŞAYACAĞIZ"

Haberin Devamı

Albayrak, ekonomide geçen yıla oranla sağlanan gelişmeye değinerek, şunları söyledi: "İnşallah 2020, enflasyonda çok daha güçlü iyileşmeleri, daha düşük oranları ve faizleri göreceğimiz bir yıl olacak. 2020 için ortaya koyduğumuz hedef yüzde 8,5. İnşallah bunun da altında bir performans ile 2020'de çok daha başarılı bir yıl yaşayacağız. Tabi enflasyonla mücadelede bu başarı sürecini şahit olduğumuzun ötesinde faizlerde gördük. Yüzde 24'lerde olan Merkez Bankası faiz politikası sadece 4-5 ayda yarı yarıya 12 puan düşerek tarihi bir indirime şahit olduk. Değişimin içinde bankacılık sektörü de var. Özellikle kamu bankalarımızın öncülüğünde piyasaları rahatlatmaya yönelik çok önemli iyileştirmeler yaşadık. Şükürler olsun geçtiğimiz hafta açıkladığımız oranlarla 9 ile 11,5 bandına gelen ticari kredi faizleri ile 2013 yılı faiz rakamı 6 yıl önceki faiz rakamı... 6 yıldır askeri, güvenlik, siyasi, diplomatik, ekonomik her türlü saldırının başladı. Öyle ya 2013 yılındaki Gezi, Gezi'den beri 6 yıldır fiili bir savaştayız. Biri bitti biri başlıyor. Her birinden güçlenerek kalkıyoruz. Ülkemize karşı dört bir yandan gerçekleştirilen saldırıların ekonomimiz üzerinde, en azından faizlerde, maliyetlerde, likiditedeki olumsuz etkisini bu bir yıllık süreçte kırdık."

SIFIR KONUTLARA KAMU BANKALARINDAN FAİZ İNDİRİMİ

Albayrak, Şırnak'a gelirken kamu bankaları ile görüştüklerini aktararak, "Dedik ki yeni yılda güzel bir haber verelim. Bunu da Şırnak'tan verelim. Kamu bankalarımız istişare ettik, konuştuk. Gayrimenkul, konut sektörü önemli. Özellikle bu noktada iyileşmeleri vatandaşlara hemen yapmamız lazım. Türkiye üzerinden güzel bir mesajı da Şırnak'tan verelim. Onlardan geldi teklif, biz de 'Memnun oluruz.' dedik. 1 Ocak itibarıyla özellikle sıfır konut faizlerinde 0,99 olan oranı tarihi düşük seviyeler olan 0,79'a indirelim' diye bir teklifle geldiler, hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Ekonomide sağlanan iyileşmelerin yansımalarının süreceğine vurgu yapan Albayrak, "Her iyileşmede bunu topluma yansıtmaya devam edeceğiz. Gerek inşaat gerek yan sektörler bu manadaki maliyetler faizler daha da düşecek. Kamu bankaları bunun öncülüğünü yapıyor. Piyasadaki diğer bankalar da yavaş yavaş geliyorlar. Biraz fazla yavaş geliyorlar ama onlar da hızlanacaklar 2020 yılında inşallah diyoruz." diye konuştu. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.100 Değişim: 0,22% Hacim : 77.876 Mio.TL Son veri saati : 17:12
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3797 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0518 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,81 Değişim: 0,28%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.