Ateş: Alıcı ile satıcı arasındaki görüşmeler sona erdi

03.04.2019 - 13:34 | Son Güncelleme :
Ateş: Alıcı ile satıcı arasındaki görüşmeler sona erdi | Ekonomi Haberleri

DenizBank Genel Müdürü Ateş, "DenizBank satışının ne zaman tamamlanacağı regülatörlerin onay sürecine bağlı. Alıcı ile satıcı arasındaki görüşmeler sona erdi. Ne kadar süreceğini bilmiyorum ama en kısa sürede tamamlanması arzumuzdur" dedi.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, TOSYÖV, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve KOSGEB iş birliği ile DenizBank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 15. KOBİ Zirvesi'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sberbank'ın DenizBank'taki yüzde 99,85'lik hisselerini Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük bankası Emirates NBD'ye satmasına ilişkin süreçte gelinen nokta hakkında değerlendirmelerde bulunan Ateş, 21 Mayıs 2018'de hissedarlık alım sözleşmesinin imzalandığını anımsattı.

Haberin Devamı

Ateş, regülatörlerin onayının beklendiği süreçte çok ciddi dalgalanmalar olduğunu ve dolar/TL'nin 7 seviyelerine kadar yükseldiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bizim imzaladığımız tarihte bankacılık sektörünün defter/fiyat çarpanı 0,7'ler civarındaydı. 100 liralık öz varlığın 70 lira gibi işlem gördüğü bir ortalama vardı. Bugünkü değeri tam bilmiyorum ama yüzde 50'ler civarında işlem görüyor. Bu arada bankamız çok karlı ve başarılı gelişimini sürdürdü. Kamu bankalarının ardından en çok büyüyen banka olmak, yeni şubeler açmak ve yurt içi yurt dışı operasyonlarını artırarak sürdüren bir DenizBank gördük. O arada da bizim 14,6 milyar lira olarak ekim sonu itibarıyla değerlenen satış fiyatımız, şu anda 15,5 milyar lira oldu. Bu da aşağı yukarı defter değerimizle birebir ölçüşüyor."

##$HABER_1454014$##

DenizBank'ın çok kıymetli bir varlık olduğuna vurgu yapan Ateş, 4 kere aynı yönetim ve isimle el değiştirdiğini, büyümesini sürdürdüğünü söyledi.

Ateş, çok büyük ve 100 yıllık mazisi olan bankaların defter değerlerinin bir hayli altında işlem gördüğüne işaret ederek, "DenizBank hisselerinin birebir değerle el değiştirmesi çok önemlidir." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"3 NİSAN İTİBARIYLA SATIŞ ANLAŞMASINDA REVİZYON YAPILDI"

Hakan Ateş, Amerika ve Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarının, Rus bankalar ve Sberbank'ın yurt dışı operasyonlarında bir engel yarattığını belirterek, "Biz bu engeli DenizBank adına aştık ama genel çerçeve itibarıyla hissedarımızın böyle bir durumu olduğu ortada. Aksi halde zaten hisseleri satma gibi bir düşüncesi olacağı kanaatinde olacağı ben hiç değilim." dedi.

Emirates NBD ile görüşmeler sonucunda 3 Nisan 2019 itibarıyla satış anlaşmasında bir revizyon yapıldığını anlatan Ateş, satışın henüz sonuçlanmadığını, alıcı ile satıcının anlaştığını, ancak burada her türlü düzenleyicinin onay sürecinin bulunduğunu söyledi.

Ateş, başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olmak üzere Türkiye'deki düzenleyicilerin onayının önemli olduğunu vurgulayarak, çünkü satışa konu hisselerin DenizBank'a ait olduğunu ifade etti.

DenizBank satışının ne zaman tamamlanacağının regülatörlerin onay sürecine bağlı olduğunu aktaran Ateş, "Alıcı ile satıcı arasındaki görüşmeler sona erdi. Bundan sonraki aşama, tabii düzenleyicilerin vereceği onayla ilgili. Bürokratik işlem ve her türlü onayın ayrıntılı olarak yapıldığı bir işlem. Ne kadar süreceğini bilmiyorum ama en kısa sürede tamamlanması arzumuzdur." diye konuştu.

Ateş, DenizBank'ın satışının Türkiye için önemli bir sermaye hareketi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"DenizBank olarak biz her durumda yolumuza aynen devam edeceğiz. Günün sonunda sermaye piyasalarına daha kolay erişim ve oradan kaynakların cezbedilmesi konusunda bizi destekleyecektir. Bu da ülkeye yatırım ve finansman olarak geri dönecektir şimdiye kadar olduğu gibi. Banka bugüne kadar 4 kere el değişti ama hiç temettü ödemedi. Türkiye'deki bütün kaynak Türkiye'de kaldı." değerlendirmelerini yaptı.

"SERMAYE PİYASALARINDA OLMAK DEZAVANTAJ DEĞİL AVANTAJDIR"

Hakan Ateş, "Sermaye enjeksiyonu söz konusu mu?" sorusu karşısında, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Tabii olabilir. Bu hissedar meselesi. Yönetim kurulunda alınmış bir karar olmadan ben size 'olur ya da olmaz' diyemem ama gereği neyse hissedarlar yapar. Biz karlı büyüyen vasıflı bir varlığız. Yönetimde kimin olduğu da önemli değil, kurumuz biz. İleriye doğru baktığımızda, 22 yılda, bankayı kurduğum 1997'den bu yana ortak aklımızda her şeyi başardık. Buradan ileriye de başarılı geçmişimiz geleceğimizin teminatıdır diyebiliriz. Bundan hareketle karlı büyüyecek bir yapınız varsa, siz de kaynak koyduğunuzda bunu fazlasıyla geri alabileceğinizi düşünüyor ve inanıyorsanız, tabii ki yaparsınız. O hissedarın bileceği bir iş ama ne kadar güçlü sermayeyle girerseniz kaldıracınızı o kadar iyi kullanırsınız. Bu da çevrenize o kadar pozitif etkiniz olacağı anlamına gelir."

"Borsadan çıkma veya halka açıklık oranını artırma gibi bir plan var mı?" sorusunu da Ateş, şöyle yanıtladı:

"Bu konular için hiç daha... Daha regülatör onayı olacak da, hissedar devir değiştirmesi onaylanacak da... Yeni hissedarın onaylanması halinde Emirates NBD'nin üst kurullarının vereceği karar. Bizim yönlendirmelerimiz tabii ki olacak. Ben zannetmiyorum... Sermaye piyasalarında olmak dezavantaj değil avantajdır. Biz zaten bankalar olarak sermaye piyasalarında olsak da olmasak da her 3 ayda bir bütün finansallarımızı açıklamakla yükümlüyüz. Zaten saydamlık ve hesap verebilirlik bizim en önemli vasıflarımız. Güven ortamını başka türlü sağlayamayız. Bankalar da güven müessesesidir. Sermaye piyasalarına tabi olmak bizim için ekstra zorluk değil, avantajdır. Onun için ileride değerlendirilecektir." 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.075 Değişim: -0,05% Hacim : 29.813 Mio.TL Son veri saati : 11:19
Düşük 9.074 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3696 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9544 Değişim: -0,32%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,47 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.