Anadolubank: Fondan Banka Alabiliriz

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Etibank`ın 3`e bölünmesinden sonra Etibank ve Denizbank ile birlikte 1997 yılı temmuz ayında satılan Anadolubank`ı 70 milyon dolara alan Habaş`ın, kredi ihtiyacını daha çok yabancı bankalardan karşıladığını belirten Anadolubank Genel Müdürü Ersin Dedekoca, grubun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun (TMSF) elinde bulunan batık bankalardan biri satın alabileceğini ifade etti. Anadolubank`ı satın alarak finans sektörüne de giren Habaş Grubu`nun, Fon`daki bankalarla ilgilenirken belli prensiplerinin de bulunduğunu belirten Dedekoca, henüz bu bankaları incelemediklerini, ancak alınacak bu bankanın Anadolubank`ın hedeflerine ulaşmasında kolaylık sağlayacak orta büyüklükte ve dış işlemlere ağırlık verecek bir banka olması gerektiğini söyledi. Ayrıca donuk aktiflerinin bulunmamasının önemine değinen Dedekoca, Bu bankanın örgütlenme ve insan kaynakları yapısı da bizim yapımıza uygun olmalı. Bunun yanında o banka mevcut yapısıyla kısa sürede ekonomiye kazandırılacağına kanaat getireceğimiz bir banka olmalı dedi.

Dış ticaret hacmi artıyor

Habaş`ın bankada devamlı olarak mevduatının bulunduğunu, ama kredi kullanmadığını ifade eden Dedekoca, Habaş grubu genelde öz kaynakları ile çalışan bir grup, ama kredi kullanacağı zaman da genellikle yabancı bankaları tercih ediyor. Grubun yaklaşık 400-450 milyon dolarlık dış ticaret hacmi var. Bunun önemli bir kısmı bankamız üzerinden geçiyor. Bu da bize yurtdışı krediler konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor. Ben Habaş`ı her zaman müşteri olarak görüyorum ve bir talep gelirse değerlendiririm diye konuştu.

İstikrarlı büyüme

Anadolubank`ın, şube sayısı, mevduat miktarı, kullandırdığı krediler ve bilanço büyüklüğü açısından kısa sürede büyük yol katettiğini belirten Dedekoca, şöyle devam etti:

Anadolubank`ın Özelleştirme İdaresi`nden alındığında 3 şubesi vardı. Şube sayımız şu anda 37. İnşaatı süren şubelerimizin de tamamlanması ile önümüzdeki aralık ayı başında şube sayımız 45`e çıkacak. 1999 sonunda 116 trilyon olan toplam mevduatımız şu anda 270 trilyon. Geçen yıl sonunda 45 trilyon olan kurumsal ve bireysel kredilerimizin toplamı şu anda 127 trilyon. Bilanço büyüklüğümüz ise aynı dönemde 171 trilyondan 270 trilyona çıktı. 1998 sonunda 4 trilyon olan ödenmiş sermayemiz şu anda 14 trilyon. 1999 sonunda 7.8 trliyon olan özkaynaklarımızı 22.5 trilyona çıkardık. 1999 yılı temmuz ayından itibaren hızlı büyüme politikası izledik. Geldiğimiz nokta bunun sonucu. Stand-by anlaşmasının ekonomide yaratacağı daralma 1999 yılında belliydi. Bu nedenle pazarlama faaliyetlerimize hız verdik. Hedefimiz daha çok mudiye ulaşmak ve girmediğimiz pazarlara girmekti. Bu noktaya gelmemizde bağlı olduğumuz grubun işdünyasındaki olumlu imajı da etkili oldu. Yılsonunu 45 şube 700 milyon dolar bilanço büyüklüğü ve 1.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile kapatacağız.

Banka sayısı artacak

Uygulanan istikrar programı nedeniyle ekonominin daraldığını ve bunun banka sayısını fazla gibi yansıttığını belirten Dedekoca, ancak programdan olumlu sonuç alınmasından sonra Türkiye`de banka sayısının artacağını savundu. Dünyada bankaların aktif toplamlarının genellikle gayrisafi milli hasılanın birkaç katı olduğunu kaydeden Dedekoca, Türkiye`de ise henüz gayri safi milli hasıla toplamına eşit dahi değil. Bu gösteriyor ki Türkiye`de mali sektör henüz yeteri kadar gelişmemiş. Türkiye`de finans sektöründe Üst Kurul tarafından istenen bir takım rasyoların tutturulamaması, dünya standatlarındaki bir takım oranlara erişilememesi sorunu var. Eğer batık bankalar bu oranlara sahip olsalardı darboğazı aşabilirlerdi dedi.

Batık kredimiz yok

Sermayesinin yüzde 79.2`si Habaş`ın sahibi Mehmet Rüştü Başaran`a, yüzde 12`si Habaş`a geri kalan bölümü de yine Başaran ailesine ait olan Anadolubank`ın kredi kullandırırken sektör ve firma ayrımı yapmadığını, buna karşılık bir sektörde yoğunlaşmamaya önem verdiğini vurgulayan Dedekoca, bugüne kadar birçok firmanın bankadan kredi kullandığını açıkladı. Bu kredilerinin hemen hemen tamamının zamanında geri döndüğünü bildiren Dedekoca, Bankanın çok az miktarda tasfiye edilecek kredisi var, bunun da yüzde 100 oranda karşılığı ayrılmıştır. Kredi kullandırırken muhafazakarız` dedi. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5667 Değişim: 0,08%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9883 Değişim: 0,46%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0087
Açılış: 34,8286
2.423,71 Değişim: 0,02%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.