Ambalaj sektörünün petkim endişesi

23.07.2003 - 10:31 | Son Güncelleme :

Özelleştirilen Petkim´deki belirsizlik nedeniyle hammadde sıkıntısı içine giren Türk ambalaj sektörü, sadece yüzde 50 kapasite ile çalışabilirken, hammaddenin karaborsaya düşmesinden endişe ediyor.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Rekabet Plastik Sanayi, Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kaşdoğan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 11 Eylül´de yaşanan saldırının ardındansıkıntı içine giren Türk ambalaj sektörünün büyük yara aldığını kaydetti.

Sektörde başlayan kan kaybının 3 Kasım seçimlerine kadar sürdüğünüifade eden Kaşdoğan, seçimlere kadar Türkiye´deki irili ufaklı yüzlerce firmanın kapasitelerini yüzde 40´ın altına düşürmek zorunda kaldığını anlattı. Kaşdoğan, üretimlerinin yüzde 60´lık bölümünü Avrupa´ya pazarlayansektörün üçüncü büyük ili olan Konya´daki 34 firma ile diğer ihracatçıfirmaların ihracat oranlarının da yüzde 20´ye düştüğünü ifade ederek, ´´Yaşanan sıkıntı, Türkiye´nin sesini dünyaya duyuran, dünya devleri ile yarışan Türk ambalaj sektörünü çaresiz bıraktı. Bu nedenle, 30 firma, yatırımını, Moldova, Romanya, Bulgaristan gibi vergi muafiyeti olan, elektriği adeta bedava veren ülkelere taşıdı´´ dedi.

Kaşdoğan, yaşanan tüm sorunların 3 Kasım seçimleri ile son bulmasını beklediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

´´Beklenen de oldu. Seçimden sonra ülkede oluşan olumlu hava, ekonomide canlılığı getirdi. Ülkede imalat sektöründe kapasite kullanımının yüzde 80´lerin üzerine çıkması, bizi de olumlu yönde etkiledi. Yurt dışına çıkmayı planlayan ben dahil 20 firma sahibi, bu düşüncesinden vazgeçerek, beklemeye çekildi. Ancak, Petkim´in özelleştirilmesinden sonra sıkıntılı günler yeniden kapımıza dayandı.´´ Avrupa pazarının yüzde 35´ini elinden tutan Türk ambalaj sektörünün, ithalat yapılsa da hammadde yönünden Petkim´e bağlı olduğunu ifade eden Kaşdoğan, bu nedenle sektöre hammadde olarak ´´polietilen´´ sağlayan Petkim´in düzenli çalışmasının büyük önem taşıdığını bildirdi. Kaşdoğan, Petkim´deki belirsizliğin sürmesinin sektörü frenlediğini belirterek, şöyle devam etti:

´´Tam kapasite ile üretime geçmeyi planlarken hammadde sorunu yaşamaya başladık. İthalatçı firmalar bile hammadde ithalatı konusundabeklemeye çekildi. Ne olacağı henüz belli değil. Ancak, yıllık 3,5 milyar dolar paranın döndüğü Türk ambalaj sektörü, hammaddenin karaborsaya düşmesinden endişe ediyor.´´ Bu nedenle, firmaların, kapasitelerinin sadece yüzde 50´sini kullanabildiğini kaydeden Kaşdoğan, ´´Artık ekmeğin bile ambalaj içinegirdiği ülkede, sektörde yaşanan sıkıntı ileriye dönük diğer sektörleri de etkileyecektir. Ülke ekonomisindeki canlılığın sürmesi açısından Petkim´deki sorunun bir an önce halledilmesini ve hammadde sorunumuzun giderilmesini istiyoruz´´ diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3756 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0300 Değişim: -0,10%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,75 Değişim: 0,27%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.