Alışverişin kapısını kartlar açıyor!

15.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tüketim toplumunun farkına varan üretici ve finans kesimi, peşinatsız tüketimi
körüklemek için elinden geleni yapıyor. Tüketiciye düşen tek görev hangi kartı seçeceğine karar vermekten ibaret. Tabi hangi kartın ne işe yaradığını bilirseniz...


Üreticiler tüketimi cazip hale getirmek için her yolu deniyor. Finans kesiminin de işbirliğiyle birbirinden cazip kart seçeneklerini tüketicilerin hizmetine sunuluyor. Böyle bir strateji karşısında tüketici tarafında tam bir kaos yaşanıyor. Çünkü o kadar çok kampanya, kart, promosyon bombardımanı var ki kendileri için en iyisihangisi bilemiyorlar. Çünkü takip edemiyorlar. Oysa tüketici grubu ‘ihtiyacı olmayan şeyi kaça alırsan al pahalıdır’ sözünün doğruluğunun farkında. Bu nedenle kendilerine en çok hitap edeni seçme arayışındaki tüketici ister istemez bocalıyor.

Bu haberimiz varlığını tüketicilerin bu derdine deva olmak fikrine borçlu. Mağaza kartları, promosyon kartları, kredi kartları, taksitli alışveriş kartları, co-branded kartlar, birtakım kuruluşlarla anlaşmalı klasik kredi kartları, süper/hipermarket kartları ve alışverişi körükleyici daha aklınıza gelen hangi tür kart varsa. Alışveriş şartları, sağladığı kolaylıklar, taksit imkanları, ödeme noktaları, üye kuruluşlar, bu yıl ulaşmayı planladıkları hedef rakamlar, gecikme faizleri, kendi mağaza kartı varken, taksitli kart gruplarına geçiş yaparak kendi kartından vazgeçenler ya da geçiş yapmasına rağmen, kendi kartından da vazgeçemeyenler ve....


Süpermarket Kartları:

BEĞENDİK:

Fonksiyonları: Türkiye İş Bankası ile yürütülen ortaklaşa çalışma sonucunda 1999 yılında doğan Beğendik Kredi Kartı, kart fonksiyonları nedeniyle mağaza kredi kartlarından ayrıcalıklı bir kimliğe sahip. Beğendik Mağazaları gıda dışı reyonlarından taksitle alışveriş imkanı sağlayan taksit kart özelliğinin yanı sıra, Mastercard olması nedeniyle uluslararası niteliği olan bir kredi kartıve dünyada Mastercard amblemi olan her yerde geçerli. Kart, aynı zamanda Türkiye İş Bankası Bankamatik kartı olarak, Beğendik müşterilerinin vadesiz mevduat işlemleri ve otomatik ödemeleri için de kullanılabiliyor.

Taksit imkanı: Beğendik Kredi Kartı sahipleri, Beğendik mağazalarında gıda dışındaki tüm reyonlarda, farklı ürün kategorilerine göre 4-12 arasında değişen taksitlerle, peşinatsız ve vade farksız alışveriş yapma imkanına sahip.
Ödeme noktaları: Beğendik Kredi Kartı ödemeleri Beğendik mağazalarından Türkiye İş Bankası şube ve ATM’lerindenyapılabiliyor.

Gecikme faiz oranı: Yüzde 7.8

Avantajları: Beğendik mağazalarında kullanılmak üzere alışveriş tutarlarına göre değişen oranlarda ödül çeki veriliyor. Ödül çeki alanlara doğum günlerinde hediye de var.

Hedefi: Şu anda 275 bin adete ulaşan Beğendik Kredi Kartı’nın 2001 yılı için hedeflediği rakam 400 bin adet. Club Kart uygulaması ile pek çok yenilik için ise son hazırlıklar yapılıyor.


TANSAŞ:

Fonksiyonları: Türkiye’nin ilk akıllı mağaza kartı olan Tansaş Kart, henüz çok kısa bir sürelik maziye sahip. 2000 yılının ekim ayı sonunda doğan kart, üzerinde taşıdığı chip sayesinde çok daha güvenilir olma özelliği taşıyor.

Avantajları: Tansaş Kart’ta kasada anında indirimler ve her alışveriş karşılığı puan sistemi yer alıyor. Chip teknolojisi sayesinde Tansaş Kart sahipleri, kartlarında biriken puanlarla anında alışveriş yapma ayrıcalığına da sahip. Tansaş işletmelerinden temin edilebilecek Tansaş Kart başvuru formlarını dolduran herkese hediye gıda paketleri veriliyor.


MİGROS CLUB KART/ MİGROS CLUB KREDİ KARTI:

Fonksiyonları: 1998 yılında başlayan Migros Club uygulamasının gördüğü ilgi üzerine Migros Kart’a ek olarak 1999 yılında da Migros Club Kredi Kartı devreye girdi.

Avantajları/kampanya: Bugün 3.4 milyon üyesi bulunan Migros Club Kartı sayesinde 15 günde bir değişen ve yenilenen yıldızlı ürünlerle kasada anında indirim almak mümkün. Sadece Migros Club üyelerine özel yüzde 25-50’lere varan yıldızlı ürünler indirimleri ile aylık 150 milyon ve üzeri alışverişe 5 milyonluk, 250 milyon ve üzeri alışverişe ise 10 milyonluk ‘bedava alışveriş çeki’ kampanyası da devam ediyor.


GİMA SUPERCARD:

Fonksiyonları: Türkiye genelindeki 74 Gima mağazası’ndan 250 bin TL. karşılığı alacağınız Gima SuperCard ile bir ay süre ile Gima’lardan alışveriş yaparak SüperPuan toplamak mümkün. Alışverişlerinizin toplamı bir ay içinde 50 milyon TL.’yi aştığı andan itibaren puanlarınızı SuperÇek’e çevirebilirsiniz. Ayrıca indirimli ürünlerden de yararlanabiliyorsunuz.

Avantajları/kampanya: Sıfır KDV’li ürünler ve yeniden satış amaçlı yapılan toplu alımlar dışında her türlü alışverişte SüperKazanç’tan yararlanılabiliyor. Ayrıca Gima, Finansbank Galaxy Card üye kuruluşlarından biri olduğu için Galaxy Card’ın Gima için uyguladığı özel bir kampanya doğrultusunda, Gima’larda Galaxy Card ile bir defada yapılacak en az 15 milyon TL:’lik alışverişlerde, faizsiz ve peşinatsız, iki taksit olanağı da sunuluyor. Galaxy Card’la yapılan tek taksitli alışverişlerde ise alışveriş tutarına göre yüzde 1 Galaxy Puan kazanılıyor.


Taksitli Alışveriş Kartları:

TAKSİTCARD:

Fonksiyonları: Türkiye’nin ilk taksitli alışveriş kartı olan Taksitcard, 700 bini aşkın kart hamiline Türkiye çapında 11 bin 500 alışveriş noktasında, kefilsiz, senetsiz ve çeksiz taksitli alışveriş yapma ayrıcalığı sağlıyor. Bu arada sisteme dahil olan üye işyerleri de senet ve çek takip etme riskinden kurtularak, yaptıkları taksitli satışların tüm alacaklarını Yapı Kredi Bankası üzerinden garanti altına almış oluyor. İşyerleri açısından bir başka kolaylık da istedikleri taktirde, gelecek aylardaki alacaklarını, komisyon farkını ödemek şartıyla hemen sonraki iş gününde de alabiliyorlar.

Taksit imkanı: 2-12 ay

Alışveriş noktaları: Pirelli, Siemens, Vakko, Abbate, Titiz, Eczacıbaşı Mutfak Ürünleri, İdaş, Karaca, Kelebek, Miele, KVK ve Roman gibi.

Ödeme noktaları: Yapı Kredi’nin şubeleri dışında sunduğu telefon bankacılığı, otomatik ödeme talimatı, Teleweb internet bankacılığı, Tele24 makineleri gibi hizmetleri kullanılabiliyor.

Gecikme faiz oranı: Ödemeler, zamanında yapılmadığı zaman bankaya faiz ödenmiyor.

Avantajları: Asıl ve ek kartlar için ilk yıl kart ücreti yok. 3 adet ek kart alma olanağı var. Kayıp/çalıntıya karşı sigortalı ve alışveriş sigortası güvencesi altında.


CANKART:

Fonksiyonları: Müşteri riskini Cankart üstlendiğinden, firmalar finans ve tahsilat açısından rahat ediyor. Kart hamillerinin promosyon, ucuzluk ve benzeri etkinliklerden özellikle haberdar ediyor ve kart hamillerine borçlarını öğrenmede ve ödemelerinde kolaylık sağlıyor.

Taksit imkanı: 1-12 aya kadar vade farksız taksitle alışveriş

Alışveriş noktaları: Adidas, Roman, Mil-tur, Colin ve Loft, Polin, Panço, FBI, Infinity, Matraş, More&More, Elle, Bata, Faik Sönmez, Tefal ve Rowenta ürünlerinin temin edilebilceği Super Cornar noktaları, Vivid, Modium, Güçlü Optik, Bilik Deri, Marka&Marka, Maison Unique, Ravage, Üstüm, Uki, Sport&Sport, Sporlet, Snaidero ve Kiğılı üye kuruluşlar arasında yer alırken, İstanbul Memorial Hastanesi yüzde 20, ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde öncü olan Özel Alptekin Polikliniği ise Cankart hamillerine yüzde 10 indirim yapıyor.

Ödeme noktaları: 9 banka, Körfezbank’ın anlaşmalı olduğu 160 adet postane ve 67 adet ödeme noktası.

Gecikme faiz oranı: Yüzde 17

Avantajları: Colin-Loft, Super Corner, FBI, Panço, Sport&Sport, Sporlet, Adidas, Bata ve Roman’ın çeşitli mağazalarında, diğer mağaza kartlarında olmayan ‘Anında Kart, Anında Alışveriş’ uygulamasıyla alışveriş esnasında Cankart sahibi olunabiliyor.

Hedefi: 250 bin olan Cankart sahibine yıl sonuna dek 250 bin yeni müşteri daha katılması hedefleniyor.


PRIVATE LABEL CARD:

Fonksiyonları: Cankart’ın havuz kartı dışındaki diğer bir ürün de özel logolu mağaza kartı olan Private Label Card. Bu kart, sadece ilgili mağazalarda geçerli olan bir sadakat kartı olarak tanımlanıyor.


AKILLI KART:

Fonksiyonları:1999 yılında doğan Akıllıkart’ın arkasında Türkiye’nin ilk tüketici finansman şirketi olan Koçfinans yer alıyor. Tüketiciye ödeme planını kendisinin belirlediği özgür bir takvim sunan, yüksek limitli, Türkiye’de sanal ortamda bile 24 aya varan vadelerle taksitli alışveriş imkanı sağlıyor.

Taksit imkanı: 24 aya varan vadeler

Alışveriş noktaları: Akıllıkart ile mobilyadan beyaz eşyaya, otomotivden gıdaya, seyahatten eğitime uzanan geniş bir yelpazede, toplam 2 bin 700’e yakın üye işyerinde 100’ün üzerinde markanın binlerce ürünü arasından alışveriş yapma olanağınız var.

Ödeme noktaları: Koçbank, Garanti Bankası, Etibank, Yaşarbank, Esbank ve Dışbank. Ayrıca söz konusu bankalara internet ve otomatik virman ile ulaşılabiliyor, Alo Koçbank ve Alo Garanti’den de yararlanılabiliyor. Bankaların yanı sıra Türkiye genelindeki on line hizmet veren PTT şubelerine, Körfezbank aracılığıyla ve Akıllıkart ödeme logosu bulunan 631 üye işyerine de ödeme yapılabiliyor.

Gecikme faiz oranı: Yüzde 10.

Avantajları: Mal ve hizmetlerin alımından itibaren 15 gün içinde tüketiciye kredili alışverişini iptal edebilme imkanı sağlıyor.

Hedefi: Şu anda 300 bin civarında kullanıcıya sahip olan kart için yıl sonunda hedeflenen rakam, 1 milyonu geçmesi yönünde.


GALAXY CARD:

Fonksiyonları: Galaxy kredi kartı puan kazanma ve taksitli alışveriş yapma hakkı sağlıyor.

Taksit imkanı: Üye firmalar tarafından belirlenen taksit oranları değişiyor.

Alışveriş noktaları: Abbate, Başarı, Mothercare, Mudo City, Kiğılı, Bambi, Cenap Optik, Gima, Esprit, Derimod, Ceylan, Kervan, Mudo gibi 60’dan fazla kuruluş.
Ödeme noktaları: Finansbank şubeleri ve tabi ATM’ler.

Gecikme faiz oranı: Yüzde 6.9

Avantajları/kampanya: Galaxy Card sahipleri, kartlarını Visa Kredi kartı olarak kullandıklarında Finansbank kredi kartı sahiplerine sunulan FinansPuan imkanından faydalanabiliyor. Kazandıkları Galaxy puanlar 5 milyon ve katlarına ulaştıkları zaman Finansbank’tan çek talebinde bulunabiliyor ve bu çekleri diledikleri gibi üye kuruluşlarda değerlendirebiliyorlar.


Alışveriş Merkezi Kartları:

PAMCard:

Fonksiyonları: Profilo Alışveriş Merkezi ve Pamukbank’ın ortaklaşa çıkardıkları Visa logosu PAMCard, Mayıs 1999’da Classic ve Gold PAMCard olarak hazırlandı. PAMCard’a sahip olmak için Profilo Alışveriş Merkezi’ndeki PAMCard Satış Noktası’na ya da herhangi bir Pamukbank şubesine başvurursanız, kefilsiz ve ilk yıl için kart ücreti ödemeden kartınıza kavuşabilirsiniz.

Taksit imkanı: 5 aya varan taksit imkanı.

Alışveriş noktaları: Profilo Alışveriş Merkezi’nin yüzde 90’ında geçerli.
Ödeme noktaları: Pamukbank ve Profilo Alışveriş Merkezi.

Gecikme faiz oranı: Yüzde 8.75

Avantajları/kampanya: PAMCard sahipleri, kredi kartına sahip olmanın yanında,anlaşmalı mağazalarda 5 aya varan taksit olanağından yararlanma ve yüzde 15’e varan özel indirimli alışverişler yapabiliyor.

Hedefi: 2000 yıl sonu itibariyle 26 bin adet tahsis edilen PAMCard’ın 2001 yılı sonunda hedeflenen kullanıcı sayısı ise 40 bin olarak belirlenmiş.


CAPİTOLCARD:

Fonksiyonları: Capitol Alışveriş Merkezi’ndeki çekilişlere artık yalnızca promosyon kartı olan CapitolCard sahipleri katılabiliyor. Capitol’den yapacağınız toplam 20 milyon TL.’lik alışveriş fişleriniz ile CapitolCard standlarına başvurup, bilgi formunu doldurduğunuzda, kartınıza kavuşuyorsunuz. Topladığınız puanlar, yalnız o döneme ait çekilişler için geçerli ve topladığınız her puan size çekilişlerde yeni bir şans yaratıyor.

Alışveriş noktaları: Capitol Alışveriş Merkezi’ndeki tüm mağazalar.

Avantajları/kampanya : CapitolCard sahipleri, aynı zamanda Abank’ın da özelmüşterisi olarak her türlü bankacılık hizmetinden öncelikli olarak haberdar ediliyor. 4 Mart’a dek süren kampanyaya katılmak için yapmanız gereken ise 20 puanlık alışveriş yapmış olmak. Karşılığında belki de 2 Suzuki Vitara, 5 Piaggio Motorsiklet, 15 Veezy DVD’li Toshiba Notebook, 10 Vestel beyaz eşya seti ya da 10 Motorola Wap Uyumlu Timeport P7389 telefonundan birinin sahibi olacaksınız.

Hem Üye Hem Kendi Kartı Var :

MARKS&SPENCER KARTI:

Fonksiyonları: Marks&Spencer Kartı, taksitle alışveriş imkanı sağlayan bir mağaza kartı.

Taksit imkanı: Faizsiz 4 eşik taksit.

Alışveriş noktaları: Tüm Marks&Spencer mağazaları

Ödeme noktaları: Tüm Marks&Spencer mağazaları

Avantajları: Tek taksitli alışverişlerde yüzde 10 bonus puanı karşılığı Marks&Spencer Hediye Çeki kazandıran kart, nakit ödemelerde de yüzde 5 indirim sağlıyor. Bunun yanı sıra, Marks&Spencer defilelerine özel olarak davet edilme, Marks&Spencer Magazin’i ücretsiz edinme ve sadece kart sahiplerine özel indirim gecelerine katılma gibi avantajlar da cabası.

Hedefi: Şu anda toplam 60 bin kullanıcısı var.

Marks&Spencer’da kendi kartının yanı sıra, Galaxy Kart ile taksitli alışveriş yapma imkanınız da var. Birçok firmayı bünyesinde bulunduran bir Visa kartı olan Galaxy’nin hedef kitlesini de satış portföyüne katmak için Galaxy Kart’adahil olduklarını belirten marka yetkilileri, şu ana dek olan gelişmelerden edindikleri intibayla, Galaxy Kart ile ilgili beklentilerine ulaştıklarını ifade ediyorlar. Bu arada kendi özel kartlarının da geçerlilikte kalacağını eklemeden geçemiyorlar.


Co-Branded (Ortak kart):

Pamukbank DreamCard:

Türkiye’deki ilk co-branded kart uygulayıcılarından olan Pamukbank, 1998 yılında D&R ile işbirliği yaparak DreamCard’ı çıkarttı. DreamCard ile tüm D&R mağazalarından taksitle kitap, CD; DVD veya müzik kaseti alışverişi yapmak mümkün.

Pamukbank FashionCard:

Zeki Triko işbirliği ile 1999 yılında Fashion Card’ı lanse eden Pamukbank, bu kart ile Zeki Triko mağazalarında taksitle alışveriş olanağı sağlıyor.

Kentbank Sevil Kart:

Yalnızca Sevil Parfümeri Mağazaları’nda geçerli olan bu kart ile alışverişlerinizi ister vade farksız 5 eşit taksitle yapabilir, ister peşin ödemelerde özel indirimler alabilir ve sürpriz hediyeler kazanabilirsiniz. Üstelik Sevil Parfümeri Dergisine ücretsiz abone oluyorsunuz.

Kentbank Shoe City:

Shoe City’nin İzmir ve Denizli’deki mağazalarından taksitle alışveriş yapabilir, peşin ödemelerde özel indirimler kazanabilir, promosyonlu ürünlerde ekstra indirim sahibi olabilirsiniz.

EGS Mix Card - EGSPark Kart:

İşyerleri ile yapılan anlaşmaya bağlı olarak vade farkı uygulamaksızın ya da uygulayarak 1-12 aya varan taksitlendirme, peşin alışverişlerde indirim olanakları sunuluyor. Alışveriş noktaları: EGS market, Ansida, Banu Uğur bijuteri, Berk oyuncak ayakkabı, Boy alışveriş mağazası, Cansu konfeksiyon, Ceylan çocuk giyim, Çırak kuyumculuk, Coast batı sahili, Çimpa çorap çamaşır, Denge ticaret, Doğan milas giyim, Eda ticaret, Egemen elek. Ev aletleri, Ekip day. tük. malz. gibi.


BONUS CARD:

Fonksiyonları: Nisan 2000’de müşterilere sunulan BonusCard’ın üzerinde, yüksek güvenliğe sahip chip teknolojisi bulunuyor. BonusCard sahipleri, chip üzerinde birikmiş Bonus’ları istedikleri Bonus üye mağazasında kullanabiliyor. Böylece tüm alışverişlerde bonus kazanmış oluyor.

Taksit imkanı: 2-12 ay

Alışveriş noktaları: Shell, Bellona, YKM, Yargıcı, Desa, Tansaş, Şişli Optik’in de aralarında bulunduğu toplam 28 üye.

Ödeme noktaları: Sanal ortamda, 500’ü aşkın Garanti 24’lerden, Alo Garanti’lerden, 300’ü aşkın Garanti Şubesi’nden, açık bankacılık şubeleri, YKM; Tansaş ve Özdilek mağazaları.

Avantajları/kampanya: İlk yıl için kart ücreti talep edilmeyen Bonus Card’ın ocak ayı sonuna dek sürecek kampanyasında yaptıkları alışverişlerden 1 milyar TL. kazanmak mümkün. Toplam 200 milyon TL ve üzerinde alışveriş yapanlar ile en sık kullanan 1, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 ve 100. kişiler 1 milyar TL.’lik bonus kazanacaklar.


SHOP&MİLES KART:

Fonksiyonları: THY’nın ilk ve tek resmi kredi kartı. Bedava uçak biletleri, ünlü markalarda taksit imkanı ve diğer hizmetler...

Avantajları:Bu uygulama ile kart sahipleri hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatlerinden THY’den mil kazanabiliyorlar. Aynı şekilde THY’nin anlaşmalı havayolları ile uçtukça, bir çok firmadan araba kiraladıklarında ya da anlaşmalı otellerde kaldıklarında yine THY’den mil kazanıyorlar. Uçak biletlerini kartlarıyla satın aldıklarında Garanti’den de ekstra mil kazanıyorlar. Tıpkı diğer alışverişlerinde olduğu gibi. Ayrıca anlaşmalı mağazalardan da kart sahiplerine taksitli ödeme avantajı veya Garanti’den kazandıkları ekstra millerin haricinde de bu mağazalardan da ekstra mil kazanmaları söz konusu. Kart sahipleri dilerlerse topladıkları milleri, bir uçuşları için uçuş sınıfı up-grade etmek için de kullanabilirler. Bir başka ifadeyle ekonomi bileti fiyatına business uçma imkanı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5156 Değişim: -0,07%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,9073 Değişim: 0,23%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.424,36 Değişim: 0,05%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.